Τα αποτελέσματα του αγώνα ορεινής πέρδικας, προς τιμήν του Φ. Πολυκανδριώτη

0

ΔΕΣΦΙΝΑ 2-3 Νοεμβρίου 2002

Του Γ. Πέππα

Επιτέλους ήρθε και το Σ/Κ του Νοεμβρίου που θα διεξαγόταν ο αγώνας πρακτικού κυνηγίου σε ορεινή πέρδικα στην Δεσφίνα στο καταφύγιο.

Αυτός ο αγώνας έχει μία ιδιαίτερη θέση στο ημερολόγιο του ΟΚΑΔΕ γιατί γίνεται προς τιμή και εις μνήμη του Φραγκίσκου Πολυκανδριώτη ενός ανθρώπου που τόσο αγάπησε και τίμησε το κυνήγι της ορεινής πέρδικας.

Ένας αγώνας ο οποίος πια είναι “κλασσικός” στο ημερολόγιο του ΟΚΑΔΕ και γίνεται κάθε χρόνο, μάλιστα απονέμεται και ένα θαυμάσιο κύπελλο από πάσης απόψεως στο τέλος του αγώνα και στο κυνηγόσκυλο που θα έχει αποδείξει ότι αξίζει να το πάρει.

Ένας αγώνας για περδικόσκυλα και περδικοκυνηγούς, σ’ ένα καταφύγιο πολύ όμορφο με δύσκολες μεριές και μέρη για όλα τα γούστα, βράχια, έδαφος πετρώδες, πουρνάρια, κεδράκια και γκρέμια.

Μέρη σαν αυτά που κυνηγάμε εμείς οι κυνηγοί, αυτού του καταπληκτικού θηράματος της ορεινής πέρδικας Alectroris Graega.

Το προσόν αυτού του καταφυγίου είναι, ότι οι θεατές έχουν μεγάλο οπτικό πεδίο από τους δρόμους και έτσι μπορούν να παρακολουθούν μεγάλο χρονικό διάστημα τους αγωνιζόμενους και τα σκυλιά τους.

Ραντεβού λοιπόν στο κλασσικό βενζινάδικο κάτω από το χωριό στις 7 το πρωί.

Οι συμμετοχές αρκετές περίπου είκοσι, αφού συγκεντρώθηκαν όλοι, τότε πάλι όλοι μαζί κομβόι για το καταφύγιο και για τον τόπο που έχουμε στήσει την γραμματεία.

Επίσκεψη στον τοπικό αφέντη του βουνού και κλειδοκράτορα (τοπικό γιδοβοσκό) για ενημέρωση για τα πουλιά, αλλά και για να προσέξουμε που έχει τα γίδια του, εκ των οποίων πολλές ετοιμογέννητες, για να μην γίνει καμιά ζημιά από λάθος.

Αφού τακτοποιηθήκαμε με τα απαραίτητα γραφειοκρατικά πληρωμές, πρόγραμμα, ζευγάρια κλπ ήμαστε έτοιμοι για τον αγώνα.

Κάτι που μου άρεσε πάλι είναι ότι πάλι οι περισσότεροι συμμετέχοντες είναι απλοί κυνηγοί με τα περδικοσκυλά τους.

Ξέχασα να πω ότι επίσης ότι το τοπικό Δασαρχείο ήταν παρών και φρόντισε να μην ενοχληθούν τα πουλιά, ώστε να γίνει ένας ευχάριστος αγώνας και με τις περισσότερες δυνατές συναντήσεις σε πέρδικες και το ευχαριστούμε γι’ αυτήν την βοήθεια του.

Κριτές του αγώνα ήταν οι κ Λάμπρου Μιχαήλ, Πλιάτσικας Γιώργος, Λάμπρου Κώστας.

Τελικά ξεκίνησε και αγώνας, ο καιρός καλός, λιακάδα και αρκετή ζέστη.

Δεν θα μπω σε αναλυτικές λεπτομέρειες για τον αγώνα, θα πω μόνο ότι από τα αποτελέσματα και τις περιγραφές που δώσανε οι κριτές, τα σκυλιά ήταν όλα καλά, μερικά καλύτερα.

Το σίγουρο είναι ότι το επίπεδο στους κυνηγούς έχει ανέβει πάρα πολύ και πλέον τα σκυλιά αγωνίζονται υπό ίσους όρους εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων και το αποτέλεσμα κρίνεται από την τύχη, την ποιότητα που ο σκύλος θα δείξει κατά την στιγμή της παρουσίασης του, στην συνάντηση με το θήραμα και την συνεργασία με τον κυνηγό.

Το ευχάριστο ήταν, ότι το καταφύγιο ήταν γεμάτο πουλιά και ειδικά την πρώτη μέρα εκτός από δύο ζευγάρια, όλα τα άλλα σκυλιά είχαν συνάντηση με πέρδικες.

Το Σάββατο είχαμε την ευτυχία να συναντήσουμε τουλάχιστον 80 πέρδικες και δύο λαγούς, ο ένας μάλιστα πιανότανε με τα χέρια, έτσι που καθότανε ακίνητος μέσα στο μικρό πουρναράκι με γύρω του 5-6 ανθρώπους που συζητούσαν!

Σε μία στιγμή του αγώνα ένα σκυλί φερμάριζε ένα κοπάδι πέρδικες 10-15 πουλιά και σε 50 μέτρα το ζευγάρι του άλλο κοπάδι 15-20 πουλιά!

Την Κυριακή τα πράγματα άλλαξαν γιατί τα πουλιά αγρίεψαν και πονήρεψαν, υπήρχαν περιπτώσεις που οι πέρδικες έφευγαν 100 μέτρα μακριά από τους ανθρώπους και τα σκυλιά φέρμαραν ζεστές θέσεις οπότε τα πράγματα έγιναν πολύ πιο δύσκολα για σκύλους και ανθρώπους.

Τα αποτελέσματα του Σαββάτου
1ος Εξαίρετος FELIX του κ Σβαιστόνοφ και 2ος Πολύ Καλός HELLENIK MOLLY κ Κατσαρού.
Την Κυριακή 1ος Εξαίρετος KARDAMILIS VER του κ Πετρόχειλου.

Επίσης έγινε αγώνας μπαράζ! Μεταξύ των δύο πρώτων της κάθε ημέρας για την απονομή του κυπέλλου Φ Πολυκανδριώτη, αλλά τα σκυλιά δεν στάθηκαν στο ύψος του αγώνα (μπαράζ) σύμφωνα με τα στάνταρτ της φυλής τους και γι’ αυτό οι κριτές ομοφώνως έκριναν ότι το κύπελλο δεν πρέπει να απονεμηθεί σε κανένα.

Έτσι έκλεισε αυτός ο όμορφος αγώνας σε ορεινή πέρδικα στην Δεσφίνα.

Εδώ θα μου επιτρέψετε να πω και δύο πράγματα φίλοι συνάδελφοι περδικοκυνηγοί.

Ο ΟΚΑΔΕ κάνει ότι μπορεί για να προωθήσει το πρακτικό κυνήγι, ειδικά σε θηράματα όπως η πέρδικα και η μπεκάτσα, αλλά οι συμμετοχές παραμένουν λίγες και μην μου πείτε φταίει ότι πάμε κυνήγι η άλλοι λόγοι, γιατί φέτος λόγο καιρικών συνθηκών κλπ όλοι οι περδικοκυνηγοί μπορούσαμε να κατεβάσουμε και να παρουσιάσουμε τα σκυλιά μας.

Αυτό για μένα σημαίνει κάτι η ότι δεν έχουμε σκυλιά περδικόσκυλα και γι’ αυτό δεν τα κατεβάζουμε η ότι φοβόμαστε να τα κατεβάσουμε για διάφορους λόγους.

Δεν είναι δυνατόν να γίνεται αγώνας σε ορεινή πέρδικα 2 ώρες από την Αθήνα και οι συμμετοχές να είναι τόσες 20.

Που δηλαδή θα θέλατε να δείτε αξιόλογα περδικόσκυλα να κυνηγάνε στο βουνό 50 λεπτά περίπου κάτω από συνθήκες δύσκολες άγριο θήραμα;

Και αυτά που δεν μπήκαν στην βαθμολογία για λόγους ατυχίας η λάθος δικό τους η του κυναγωγού τους πάλι ήταν τα περισσότερα άξια περδικόσκυλα και επιπλέον πληρούσαν τα στάνταρτ της φυλής τους.

Και το τελευταίο έστω δεν θέλεις να κατεβάσεις το σκυλί σου, έλα όμως να δεις τον αγώνα και μετά να μας πεις και την γνώμη σου γι’ αυτά τα σκυλιά, είτε είναι καλή η κακή, από μακριά τα λόγια είναι εύκολα.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων