Δραστικά μέτρα στην Κύπρο

0

1753-papia.jpg

Απαγορεύτηκε το κυνήγι αγριόπαπιας
ΣΕ επαγρύπνηση βρίσκονται στην Κύπρο οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες μετά την εμφάνιση κρουσμάτων του ιού της γρίπης των πουλερικών σε ανθρώπους στην Τουρκία. Ο κίνδυνος μεταφοράς του ιού από την Τουρκία στη Κύπρο, είτε μέσω αποδημητικών πουλιών, είτε μέσω των κατεχομένων, οδήγησε την Κυβέρνηση να λάβει περαιτέρω προληπτικά μέτρα. Σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε χθες στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έγινε μια ανασκόπηση της κατάστασης μετά την εμφάνιση των νέων κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών και των θανάτων που παρατηρήθηκαν στην Τουρκία τις τελευταίες μέρες και συζητήθηκε η λήψη επιπρόσθετων μέτρων αν χρειαστεί. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσθηκε ως επιπρόσθετο προληπτικό μέτρο, όπως απαγορευθεί το κυνήγι αγριόπαπιας καθώς, όπως ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, ο πιο πιθανός κίνδυνος μετάδοσης του ιού της γρίπης των πτηνών, είναι μέσω των αποδημητικών πουλιών. Με την απόφαση αυτή, όπως είπε ο κ. Ευθυμίου, το Υπουργείο θέτει σε εφαρμογή ακόμη μια ασφαλιστική δικλείδα στο σχέδιο δράσης για αντιμετώπιση εξάπλωσης της νόσου στη χώρα μας, θέλοντας να αποκλείσει και αυτό το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού. Για το λόγο αυτό, θα κυκλοφορήσει σύντομα εγκύκλιος από το Υπουργείο Εσωτερικών με το οποίο θα ανακοινώνεται η απόφαση για απαγόρευση του κυνηγίου της αγριόπαπιας.
Αντίθετα με το κυνήγι της αγριόπαπιας, το κυνήγι της τσίκλας θα συνεχιστεί κανονικά, αφού όπως ανέφερε ο Υπουργός, δεν έχει αποδειχθεί πουθενά παρ’ όλους τους ελέγχους που έχουν γίνει ότι ο ιός μεταδόθηκε σε οποιαδήποτε άλλα πτηνά όπως οι τσίκλες ή τα περδίκια.
Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης και τα μέτρα που θα ληφθούν σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος του ιού της γρίπης των πτηνών στην Κύπρο. Σε τέτοια περίπτωση όπως είπε ο Υπουργός θα απαγορευτεί η μετακίνηση πουλερικών σε έκταση 3 χιλιομέτρων γύρω από το χώρο της προσβολής, θα γίνουν εντατικές απολυμάνσεις των χώρων και θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα που περιλαμβάνονται στο Στρατηγικό Σχέδιο κατά της γρίπης των πτηνών, όπως θανάτωση και ενταφιασμό με συγκεκριμένο τρόπο των πουλερικών στην εστία που θα εμφανιστεί ο ιός.
Ειδικότερα, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, συνεχίζουν να λαμβάνονται όλα τα μέτρα που λήφθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο για αυστηρή επιτήρηση και εξέταση δειγμάτων πτηνών και κοπράνων άγριων πτηνών. Στο πλαίσιο αυτά εξετάστηκαν 387 πτηνά, 98 υδρόβια και 64 δείγματα στρουθοκαμήλων, καθώς και 100 δείγματα κοπράνων άγριων πτηνών, που υπερκαλύπτουν το στόχο σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε. Συνεχίζεται επίσης η απαγόρευση της εισαγωγής πτηνών και προϊόντων τους από χώρες όπου εμφανίστηκε η γρίπη των πτηνών και γίνεται εκτεταμένος έλεγχος στα λιμάνια και αεροδρόμια για έλεγχο παράνομων εισαγωγών πτηνών από επικίνδυνες χώρες. Ισχύει επίσης η απαγόρευση εισαγωγών ωδικών πτηνών από τρίτες χώρες και τα μέτρα βιοασφάλειας εφαρμόζονται στην οργανωμένη πτηνοτροφία, όπως αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, κλείσιμο των υποστατικών, απολυμάνσεις αυτοκινήτων που μπαίνουν και βγαίνουν από αυτά κτλ. Στη χωρική πτηνοτροφία εφαρμόζονται όλες οι πρόνοιες του διατάγματος που τέθηκε σε εφαρμογή από τις 21 Οκτωβρίου 2005. Συναφώς, αποφασίστηκε να ενημερωθούν ξανά γραπτώς όλα τα Κοινοτικά Συμβούλια για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο. Συνεχίζονται ακόμη και τα μέτρα που αφορούν στις μονάδες κοτόπουλων και αυγών ελεύθερης βοσκής.
Παρ’ όλα αυτά ο Υπουργός Γεωργίας, παρουσιάστηκε για ακόμη μια φορά καθησυχαστικός, τονίζοντας πώς δεν συντρέχει κανένας λόγος πανικού. «Εκείνο το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι δεν χρειάζεται πανικός», δήλωσε. «Εξάλλου, όλα τα μέτρα λαμβάνονται σε περίπτωση που εμφανιστεί ο ιός, για να διαγνωστεί έγκαιρα η πιθανότητα εμφάνισης ενός κρούσματος», τόνισε. Το ΚΣ ΕΔΕΚ υποστηρίζει ότι η κινητοποίηση των αρμοδίων αρχών της Δημοκρατίας για πρόληψη επέκτασης του ιού της γρίπης των πτηνών στην Κύπρο είναι ορθή και επιβαλλόμενη. Το Κίνημα καλεί την Κυβέρνηση, χωρίς πρόκληση πανικού στους πολίτες, να εντείνει την κινητοποίηση και τη λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων για μηδενισμό των κινδύνων για τη δημόσια υγεία.
Ανησυχία για το βαθμό εφαρμογής των μέτρων που εξήγγειλε το υπουργείο Γεωργίας, εκφράζει το Κίνημα Οικολόγων και επικαλείται προς τούτο πληροφορίες για μηδενική ή ελλειμματική εφαρμογή σε αρκετές περιπτώσεις.
Επίσης, ο Παναγροτικός αναφέρει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να μεταφερθεί η ασθένεια της γρίπης των πουλερικών στην Κύπρο, αν ληφθεί υπόψη η συνεργασία που έχουν τα κατεχόμενα με την Τουρκία. Γι’ αυτό καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να πάρει αυστηρότερα μέτρα ελέγχου, μη αποκλειομένης της απαγόρευσης της διακίνησης οποιωνδήποτε προϊόντων έχουν σχέση με τα πουλερικά.

Συνεργασία με Τουρκία επιδιώκει η Κυβέρνηση
ΣΤΟ κενό φαίνεται να πέφτει η πρωτοβουλία της κυπριακής Κυβέρνησης για συνεργασία με την τουρκική για αντιμετώπιση του παγκόσμιου εφιάλτη της νόσου των πουλερικών. Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των αρμοδίων ότι δεν υπάρχει στον παρόν στάδιο λόγος ανησυχίας για εξάπλωση της γρίπης των πτηνών και στην Κύπρο, λόγω των κατεχομένων περιοχών και της σχέσης τους με την Τουρκία όπου εντοπίστηκαν κρούσματα τις τελευταίες μέρες, εντούτοις υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση για να αποτραπεί οποιοσδήποτε κίνδυνος μετάδοσης της νόσου. Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, η Κυβέρνηση επιδιώκει μέσω των Ηνωμένων Εθνών ανταλλαγή πληροφοριών, συνεννόηση και συνεργασία με την Αγκυρα. Όπως είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, από τις 21 περασμένου Οκτωβρίου, η Κυβέρνηση εξέφρασε την ετοιμότητα για συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας σαν μια καλή αρχή ομαλοποίησης των σχέσεων στη βάση των όσων αποφασίστηκαν στην Ε.Ε. «Αυτό θα επιδιωχθεί και τώρα», είπε, εκφράζοντας επίσης την άποψη ότι οι κατεχόμενες περιοχές είναι εκτεθειμένες στη γρίπη των πτηνών και ευχήθηκε ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα.
Ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε χθες ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ασκούν αυστηρό έλεγχο στα οδοφράγματα και έχουν δώσει στους Τουρκοκύπριους Κτηνιάτρους, μέσω των Ηνωμένων Εθνών, το Σχέδιο ετοιμότητας που ετοίμασε, ώστε να εφαρμοστεί και στα κατεχόμενα, «όμως δεν είμαστε βέβαιοι για την αποτελεσματικότητα εφαρμογής των προνοιών του», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ευθυμίου.
Σε δηλώσεις επί του ιδίου θέματος ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Γιώργος Νεοφύτου, είπε ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε ανταπόκριση από την τουρκική κυβέρνηση σε επιστολή της Λευκωσίας για συνεργασία και από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος της γρίπης των πτηνών. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι για την ενέργεια αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε ενημερωθεί και η Ε.Ε. Η επιστολή, σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, εστάλη στις 27 Οκτωβρίου και είχε αποδέκτη το διευθυντή Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του τουρκικού υπουργείου Γεωργίας, ο οποίος λίγες μέρες αργότερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Νεοφύτου, είπε ότι η επιστολή ελήφθη και θα απαντηθεί. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε μέχρι σήμερα. Με την επιστολή ζητείται από τον Τούρκο αξιωματούχο να εκφράσει την άποψη του για ημερομηνία και χώρο πιθανής συνάντησης τους για την όσο το δυνατό πιο στενή συνεργασία και συντονισμό για αντιμετώπιση της κατάστασης.
Ο λεγόμενος υπουργός υγείας των κατεχομένων ισχυρίστηκε χθες ότι η ε/κυπριακή πλευρά δεν απάντησε στις εκκλήσεις τους για συνεργασία και είπε ότι δεν είχαν οποιαδήποτε επίσημη ή ανεπίσημη επαφή με τις Αρχές της Δημοκρατίας. Είπε, επίσης, ότι σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα, η τ/κυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να βοηθήσει την ε/κυπριακή. Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας, όπως ανέφερε στον «Φ» ο αρμόδιος υπουργός, Ανδρέας Γαβριηλίδης, παρακολουθεί τις εξελίξεις και έχει προχωρήσει σε παραγγελίες αντιικών φαρμάκων σε περίπτωση εκδήλωσης πανδημίας της γρίπης. Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, υπάρχουν διαθέσιμα γύρω στα 600 κουτιά αντιικών φαρμάκων. Οι παράνομες αρχές του ψευδοκράτους αποφάσισαν χθες να απαγορεύσουν το κυνήγι στα κατεχόμενα, καλώντας παράλληλα όσους εκτρέφουν κοτόπουλα να τα περιορίσουν σε κλειστούς χώρους για τρεις ημέρες. Ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών Οζκάν Μουράτ δήλωσε πως η λεγόμενη αστυνομία και οι λεγόμενοι δήμοι στα κατεχόμενα θα εργαστούν και κατά τη διάρκεια των διακοπών του μπαϊραμιού για το θέμα της γρίπης των πτηνών.
Ο λεγόμενος υπουργός υγείας Εσρέφ Βάιζ δήλωσε πως δεν υπάρχει στα νοσοκομεία στα κατεχόμενα οποιοδήποτε ύποπτο κρούσμα γρίπης των πτηνών.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων