Δράσεις ενημέρωσης στη Χίο για τη γρίππη

0

ΓΡΙΠΗ ΠΤΗΝΩΝ: προσοχή στα αποδημητικά πουλιά- λήψη μέτρων

Ενημέρωση στους κατοίκους των αστικών περιοχών αλλά και όλων των χωριών πραγματοποιούν συνεργεία της Διεύθυνσης κτηνιατρικής Υπηρεσίας Χίου, έτσι ώστε να ληφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα για να αποτραπεί η όποια επαφή των οικόσιτων πουλερικών με τα αποδημητικά πουλιά.
Παράλληλα συνεχίζονται οι προσεκτικοί έλεγχοι στο τελωνείο της Χίου, όπου συνεχίζεται η μετακίνηση ταξιδιωτών με την Τουρκία μέσω Τσεσμέ.
Μάλιστα και οι αστυνομικοί υπάλληλοι λαμβάνουν προστατευτικά μέτρα (μάσκες), ενώ η παρακράτηση των τροφίμων από πλευράς τελωνείου γίνεται αποδεκτή από τους ταξιδιώτες που συμφωνούν στο σύνολό τους με την αυστηρότητα των μέτρων.
Πάντως σύμφωνα με δηλώσεις της προϊσταμένης στο τμήμα ελέγχου Βασιλικής Βερβερίδου χρειάζεται το τελωνείο επιπλέον προσωπικό. Στη Διεύθυνση κτηνιατρικής δίνονται δύο θέσεις κενές αλλά πιστεύεται ότι άμεσα θα καλυφθούν.

Το βάρος πάντως από πλευράς Νομαρχίας έχει πέσει στην ενημέρωση των πολιτών. Μάλιστα την Παρασκευή ο αντινομάρχης Παντελής Στεφάνου κάλεσε σε ειδική σύσκεψη τους αντιδημάρχους όλων των Δήμων (παρέστησαν και οι Δήμαρχοι Μαστιχοχωρίων και Αγίου Μηνά) όπου έγινε σχεδιασμός για τον τρόπο που πρέπει να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες και ειδικά αυτοί που εκτρέφουν πουλερικά για προσωπική τους χρήση.
Να σημειώσουμε ότι όπως ανάφερε η αντιδήμαρχος Ομηρούπολης Δέσποινα Βλυσίδου ήδη έχουν προχωρήσει σε ενημέρωση όλων των δημοτικών διαμερισμάτων, ενώ έχει οριστεί η προσεχής Τετάρτη σαν καταληκτική μέρα όπου θα έχει γίνει καταγραφή όλων των κοτετσιών και του δυναμικού τους στην έδρα του Δήμου, στο Βροντάδο.
Παράδειγμα προς μίμηση ο Δήμος Ομηρούπολης ενώ αντίστοιχες προσκλήσεις για την καταγραφή των πουλερικών έχουν κάνει όλοι οι Δήμοι.
Να σημειώσουμε ότι το πιο ασφαλές μέτρο είναι το κλείσιμο των πτηνών σε κλειστούς χώρους ή σε κοτέτσια που καλύπτονται από όλες τις πλευρές με σύρμα. Επίσης θεωρείται ότι αυξάνεται η ασφάλεια των πουλερικών αν η τροφή και το νερό βρίσκονται σε χώρους με σκέπαστρο.

Ενημέρωση σε σχολεία- κυνηγούς

Όπως μας είπε ο κ. Στεφάνου δόθηκαν έντυπα για να μοιραστούν στους δήμους, στα χωριά ακόμα και στις Εκκλησίες.
Εβδομάδα της ενημέρωσης θα είναι και αυτή, με ειδικές ομιλίες από κτηνιάτρους στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για να ενημερωθούν ειδικά τα παιδιά που αποτελούν ευάλωτο πληθυσμό αλλά και υψηλού κινδύνου ομάδα αφού αγαπούν να παίζουν με τις κότες και τα άλλα πουλιά.
Ειδική ενημέρωση θα γίνει και στους κυνηγούς, μέσω του κυνηγετικού συλλόγου. Ήδη επιστήμονες επιμένουν πως πρέπει να απαγορευθεί το κυνήγι, αφού τα αποδημητικά πουλιά είναι αυτά που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μεταφέρουν τον ιό της γρίπης των πτηνών. Να σημειωθεί ότι οι πάπιες και οι χήνες μπορεί να είναι δυνητικοί φορείς της νόσου χωρίς να νοσούν, οπότε καλό είναι οι κυνηγοί να σταματήσουν τη θήρευσή τους.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων