Επιχειρήσεις κατά του λαθρεμπορίου ωδικών πτηνών

0

1761-dkose.jpg

Δ’ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΟΔΟΣ: ΕΡΜΟΥ & ΦΩΚΙΩΝΟΣ 8 ΑΘΗΝΑ- Τ.Κ. 10563
ΤΗΛ: 2103231212 – 2103232616 FAX: 2103257593
e-mail: dkose@otenet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Επιχειρήσεις κατά του λαθρεμπορίου ωδικών πτηνών

Ηχηρά “χτυπήματα” στην παράνομη παγίδευση ωδικών πτηνών κατάφεραν το τελευταίο διάστημα οι Ομοσπονδιακοί θηροφύλακες της Δ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος, με επιχειρήσεις τους τόσο σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας όσο και σε υπαίθριες περιοχές που δραστηριοποιούνται οι “πουλιοπιάστες”.

Η παράνομη παγίδευση άγριων ωδικών πτηνών (καρδερίνες, φλώροι, αηδόνια, σπίνοι, λούγαρα, τσίφτες, σκαρθάκια κλπ) με σκοπό την εμπορική τους εκμετάλλευση, αποτελεί για 10ετίες τώρα μια μεγάλη και χαίνουσα πληγή της ελληνικής πανίδας.
Τώρα μάλιστα που εξαιτίας της “γρίπης των πτηνών” απαγορεύθηκε η νόμιμη εισαγωγή τέτοιων ειδών από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, το παράνομο εμπόριο στην Ελλάδα γνωρίζει τεράστια άνθιση.

Σε συνεργασία με τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας χρησιμοποίησε πρόσφατα συνεργεία θηροφυλάκων για ξαφνικές εφόδους σε καταστήματα της Αθήνας (Θησείο, Μοναστηράκι), ώστε να πλήξει κυρίως το σύστημα “κλεπταποδοχής” που συντηρεί το όλο κύκλωμα.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων ανακαλύφθηκαν και κατασχέθηκαν από τα καταστήματα δεκάδες ωδικά πτηνά, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός από ειδικά κλουβιά – παγίδες (καπαντζέδες) που πωλούνταν παράνομα στην λιανική αγορά.
Οι Ομοσπονδιακοί θηροφύλακες προχώρησαν στην άμεση απελευθέρωση των ωδικών πτηνών σε παρακείμενο πάρκο, ενώ κατέστρεψαν επί τόπου τους καπαντζέδες που είχαν κατασχέσει.

Με τη συνοδεία εισαγγελικού λειτουργού μάλιστα, οι θηροφύλακες της Δ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος πραγματοποίησαν “έφοδο” και… σε εργοστάσιο στην περιοχή του Καματερού, όπου κατασχέθηκαν περισσότερα από 400 κλουβιά – παγίδες για μικρόπουλα.

Η συνεργασία της Εισαγγελίας αλλά και της αστυνομίας στην όλη επιχείρηση, επιβεβαιώνει συν τοις άλλοις και την αποδοχή που απολαμβάνουν παρόμοιες δράσεις των θηροφυλάκων και των κυνηγετικών οργανώσεων, από άλλους φορείς της Πολιτείας.
Σε όλες φυσικά τις περιπτώσεις υποβλήθηκαν και οι σχετικές μηνύσεις, ενώ πέρα από τους ελέγχους στα καταστήματα η Δ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος συνεχίζει τις προσπάθειες της για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και στις υπαίθριες περιοχές.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι θηροφύλακες της Ομοσπονδίας έχουν συνολικά υποβάλει 65 μηνύσεις για παρόμοια αδικήματα.

Σε κάθε περίπτωση αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι, μια ολοκληρωμένη κατά το δυνατόν προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου στη χώρα μας, απαιτεί την παράλληλη δίωξη των πουλοπιαστών αλλά και των εμπόρων που διακινούν το…παράνομο “εμπόρευμα”.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων