Λαθροθηρία στο Κοτύχι;

0

1765-erodio.jpg
Την Πέμπτη 26-01-2006 η “Ελευθεροτυπία” δημοσίευσε επιστολή αναφερόμενη σε φαινόμενα λαθροθηρίας στη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

“Η λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου, ένας από τους σημαντικότερους παράκτιους υγρότοπους της Δυτικής Πελοποννήσου, κινδυνεύει άμεσα από τη λαθροθηρία, τη ρύπανση και τις καταπατήσεις. Η περιοχή μαζί με τους γειτονικούς μικρότερους υγρότοπους, προστατεύεται από τη Σύμβαση Ramsar και έχει συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας της χώρας μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, στο Κοτύχι συγκεντρώνονται κάθε χειμώνα από διάφορες χώρες της Βόρειας Ευρώπης χιλιάδες αποδημητικά υδρόβια πουλιά, πολλά από τα οποία προστατεύονται από την Οδηγία 79/409 της Ε.Ε.
Ομως παρά τη σχετική κυνηγετική απαγόρευση, σχεδόν καθημερινά δεκάδες λαθροθήρες εισβάλλουν με μονόξυλα στη λιμνοθάλασσα και πυροβολώντας αδιακρίτως σκορπίζουν το θάνατο προκαλώντας σοβαρή οικολογική καταστροφή.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ασυνειδησίας και της ασυδοσίας τους αποτελεί το κυνήγι της «μαυρόκοτας», με τους λαθροθήρες να σκοτώνουν εκατοντάδες πουλιά, τα οποία στη συνέχεια ρίχνουν στα σκουπίδια. Από το μένος τους δεν ξεφεύγουν ούτε οι γλάροι στους οποίους κάποιοι αρέσκονται να κάνουν σκοποβολή…
Ενα από αυτά τα πουλιά βρέθηκε χθες τραυματισμένο από τα σκάγια ασυνείδητου λαθροκυνηγού δίπλα στη λιμνοθάλασσα και εστάλη από τη «Ε» για περίθαλψη στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών για Αγρια Πουλιά στην Αθήνα….”

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου στα όρια δικαιοδοσίας της οποίας ανήκει η λιμνοθάλασσα μετά από σχετικό ερώτημα της ιστοσελίδας μας, αντέδρασε άμεσα και εμπεριστατωμένα, απαντώντας στο δημοσίευμα της “ελευθεροτυπίας”

Προς: e-artemis

Με παράσταση αρχαίας τραγωδίας προσπαθούν ορισμένοι να παρουσιάσουν την κατάσταση στην λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου που αποτελεί υγροβιότοπο διεθνούς και εθνικής σημασίας και τελεί υπο καθεστώς προστασίας από το έτος 1993, για πλήθος ανθρώπινες δραστηριότητες μεταξύ των οποίων και το κυνήγι.
Σε άρθρο της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” την Πέμπτη 26-01-2006 με έκπληξη διαβάσαμε ότι ο υγρότοπος βάλλεται σε καθημερινή βάση από δεκάδες μαινόμενους λαθροθήρες που εισβάλλουν με μονόξυλα στην Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου πυροβολώντας αδιακρίτως και σκορπίζοντας τον θάνατο σκοτώνοντας εκατοντάδες πουλιά, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις λαθροθηρών που βάλλουν κατά των γλάρων εξασκώντας τις σκοπευτικές τους ικανότητες. Με λίγα λόγια ο υγρότοπος ως ξέφραγο αμπέλι ΄΄ κουρσεύεται ανελέητα και σε καθημερινή βάση από πάμπολλους λαθροθήρες ΄΄ ενώ από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η λιμνοθάλασσα, η παράνομη θήρα αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα και βρίσκεται στην πρώτη θέση της ιεραρχίας.
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου από το έτος 1993 που εντάχθηκε ο συγκεκριμένος υγρότοπος σε καθεστώς προστασίας και το κυνήγι απαγορεύτηκε, απέδειξε με συγκεκριμένους φιλοθηραματικούς και περιβαλλοντικούς προγραμματισμούς δράσης, το πραγματικό ενδιαφέρον και την αληθινή της συμβολή στην προστασία της λιμνοθάλασσας από την παράνομη θήρα. Ο περιορισμός στο ελάχιστο της λαθροθηρίας στο Κοτύχι όλα αυτά τα χρόνια είναι μια πραγματικότητα και αυτό είναι το αποτέλεσμα μια πολυετούς προσπάθειας και δράσης της Γ΄Κ.Ο.Π. και των Κυνηγετικών Συλλόγων της περιοχής. Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου ιδιαίτερα μετά και την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, σε εβδομαδιαία βάση προγραμματίζει υπηρεσιακά σχέδια φύλαξης της Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου αποστέλλοντας ομάδες Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων, οι οποίοι ελέγχουν και προστατεύουν την περιοχή. Η παρουσία τους εκεί αποτελεί πραγματική ομπρέλα προστασίας για τα αποδημητικά πουλιά και τον βιότοπο και τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής τα τελευταία χρόνια έχουν αποδώσει καρπούς και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Δυστυχώς, παράνομα φαινόμενα, λαθροθηρίας από ασυνείδητους τυφεκιοφόρους δεν λείπουν και εμείς ως κυνηγετικές οργανώσεις πρώτοι τα καταδικάζουμε ενώ απώτερος στόχος μας είναι να τα εξαλείψουμε. Θα πρέπει ωστόσο να γίνει αντιληπτό από όλους ότι το τεράστιο έργο που επιτελούμε ως κυνηγετικές οργανώσεις στην φύση, συνεπικουρεί το έργο της πολιτείας, η οποία φέρει την αποκλειστική υποχρέωση και ευθύνη για την φύλαξη και την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι κυνηγοί ως χρήστες και διαχειριστές του θηραματικού πλούτου της χώρας μας και αντιλαμβανόμενοι τον πραγματικό τους ρόλο στην φύση, δεν παραμένουν θεατές και συμβάλουν τα μέγιστα στην προστασία και διαχείριση των φυσικών μας οικοσυστημάτων. Πλην όμως σοβαρά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο διαχείρισης του συγκεκριμένου υγρότοπου τίθενται προς την πολιτεία και χρήζουν άμεσης απάντησης.

1. Η πολιτεία που θέσπισε το μέτρο της απαγόρευσης της θήρας στην Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου από το έτος 1993, με ποιο τρόπο εξασφάλισε την προστασία της τόσα χρόνια;

2. Ποια είναι τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα δράσης της στην προστασία του συγκεκριμένου υγρότοπου και των αποδημητικών πουλιών που διαχειμάζουν εκεί;

3. Ποια είναι τα μέτρα που πήρε η πολιτεία για την αποτροπή της συρρίκνωσης της λιμνοθάλασσας από τις καταπατήσεις ;

4. Ποιος προστατεύει την λιμνοθάλασσα από την παράνομη αλιεία και την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων από σημειακές πηγές ή άλλους χειμάρρους που εκβάλλουν στην λιμνοθάλασσα;

5. Όταν και όποτε προκύπτουν μεμονωμένα φαινόμενα λαθροθηρίας στο Κοτύχι και οι Ομοσπονδιακοί θηροφύλακες αδυνατούν να είναι παρόν επειδή εκτελούν υπηρεσία σε άλλες προγραμματισμένες θέσεις στο Νομό γιατί οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής που έχει συσταθεί και λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια, δεν παρεμβαίνουν δυναμικά για να τα περιορίσουν ;

Για τη Γ΄ Κ.Ο.Π
Ο Αντιπρόεδρος
Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος

Ο Αντιπρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας κος Μαρκόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ΄΄τέτοια φαινόμενα είναι καταδικαστέα και στόχο έχουν να πλήξουν το κοινωνικό και φιλοθηραματικό έργο των Κυνηγετικών Οργανώσεων. Είμαστε αντίθετοι στις όποιες παράνομες και άνανδρες ενέργειες προκαλούνται από μεμονωμένους ασυνείδητους τυφεκιοφόρους και με όλες μας τις δυνάμεις θα συνδράμουμε στην πρόληψη και καταστολή τέτοιων φαινομένων όπου και όποτε απαιτείται. Θα πρέπει όμως να σταματήσουμε να εθελοτυφλούμε και να ασκούμε υψηλή και εκ του ασφαλούς κριτική. Ας δούμε την πραγματική κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο υγρότοπος. Επιτέλους ας λάβουμε όλοι ενεργά μέρος και με όποιο κόστος απαιτείται στην επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στο Κοτύχι. Η αναγκαιότητα προστασίας τέτοιων οικολογικά ευαίσθητων περιοχών είναι δεδομένη πλην όμως η πολιτεία θα πρέπει πριν από την λήψη οποιονδήποτε απαγορευτικών μέτρων, να εξασφαλίζει την ουσιαστική προστασίας τους. Η συνδρομή των κυνηγετικών οργανώσεων στην προστασία και την διατήρηση της άγριας πανίδας είναι ουσιαστική, κοινωνικά αποδεκτή και αξιέπαινη και θα συνεχίσουμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας να προσφέρουμε τα μέγιστα λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι δεν χρηματοδοτούμεθα ούτε από τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε από κονδύλια της Ευρωπαϊκής ένωσης.
Τέλος θα πρέπει κάποιος υπεύθυνος της πολιτείας να αναλάβει να μας εξηγήσει με πληρότητα και σαφήνεια το μέγεθος και τον τρόπο που διατέθηκαν εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή ένωση για την ορθολογική προστασία και αποκατάσταση της επιβάρυνσης του συγκεκριμένου βιοτόπου από τις ανεπανόρθωτες και ανεξέλεγκτες ανθρωπογενείς επεμβάσεις που γίνονταν εκεί τις τελευταίες δεκαετίες καθώς και το αποτέλεσμα των έργων που υλοποιήθηκαν προς όφελος του υγρότοπου και των ενδιαιτημάτων του .΄΄.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων