Οι αλεπούδες του Αποσελέμη

0

Το φράγμα Αποσελέμη είναι ένα έργο σχεδιασμένο από το 1960 και δημοπρατήθηκε το Φεβρουάριο του 2005. Με την κατασκευή του αναμένεται να προμηθεύει την πόλη του Ηρακλείου με νερό. Η εκτέλεση του έργου περιλαμβάνει εκτεταμένες επεμβάσεις σε πολλά οικοσυστήματα από το ορεινό συγκρότημα της Δίκτης και τις γύρω περιοχές μέχρι τις εκβολές του Αποσελέμη, στους νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου. Το έργο αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τη ζωή των κατοίκων των χωριών Ποταμιές, Σφεντύλι, Αβδού και Γωνιές αλλά και άλλων περιοχών του Ηρακλείου και του Λασιθίου.

Είναι και αυτό ένα από τα έργα που είχαν σχεδιαστεί τη δεκαετία του ’60, τότε που η περιβαλλοντική ευαισθησία δεν ήταν ανεπτυγμένη και η βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία της φύσης, άγνωστες.

Αλλά και τώρα που απαιτούνται μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων στα έργα δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα. O περιβαλλοντολόγος – τσακάλι που συνέταξε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εργολαβικής κατασκευαστικής εταιρείας, εκτός των άλλων ανακάλυψε και αλεπούδες στην Κρήτη και μάλιστα στην τοποθεσία που θέλουν να κατασκευάσουν το φράγμα Αποσελέμη,.

Στη μεγαλόνησο έχει πέσει το γέλιο της αλεπούς, αφού τέτοιο ζωικό είδος ουδέποτε κατοίκησε στην Κρήτη και είναι σαφές ότι ο μελετητής προσάρμοσε στοιχεία κάποιας περιβαλλοντικής μελέτης της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο δήμαρχος Χερσονήσου Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης, μετά την «εφεύρεση» αυτή, δήλωσε ότι θα διοργανώσει κυνήγι αλεπούδων για τους Άγγλους ευγενείς που ειδικεύονται στο είδος!

Αν και η υδρογεωλογική μελέτη της περιοχής και οι άλλες υποστηρικτικές μελέτες, είναι αντιγραφές άλλων μελετών, πολύ πιθανό σύντομα να έχουμε άλλη μια περίπτωση «Κάρλας».

Πάντως αυτή η περίπτωση δεν είναι τίποτα άλλο παρά επανάληψη των εκατοντάδων περιπτώσεων που η ανθρώπινη παρέμβαση στους βιοτόπους γίνεται στην ουσία χωρίς μελέτες.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων