Ίδρυση Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής Ολύμπου

0

Ζ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΝΗΣΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αρ. Πρωτ 536
ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ 25 (5ος όροφος) ΤΗΛ – FAX: 2410 282982 & 2410 231297 ΛΑΡΙΣΑ
e-mail: komthes@otenet.gr

Λάρισα: 12/11/2002

ΠΡΟΣ: Υφυπουργό Γεωργίας
κ. Χατζημιχάλη Φώτη

ΘΕΜΑ: Ίδρυση Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής Ολύμπου

ΚΟΙΝ: Ως πίνακα διανομής

Αγαπητέ κ. Υφυπουργέ,
Με λύπη μας διαπιστώσαμε την μελέτη εκ μέρους των υπηρεσιών σας, ίδρυσης Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής [ Ε.Κ.Π. ] στον Όλυμπο 315.000 στρεμμάτων χωρίς προηγουμένως να έχουμε ενημερωθεί και ζητηθεί η γνώμη μας.
Είναι αδιανόητο για ένα τέτοιο τεράστιο έργο που τουλάχιστον τυπικά γίνεται για τους κυνηγούς, να μην ενημερώνονται και ερωτώνται επισήμως οι ίδιοι οι κυνηγοί οι οποίοι εκπροσωπούνται από τις πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές τους οργανώσεις.
Αν και τυχαία γίναμε γνώστες αυτής της ενέργειας, έστω και την ύστατη ώρα θέλουμε να σας εκφράσουμε την άποψη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας που εκπροσωπεί νόμιμα τους 19.000 κυνηγούς της Θεσσαλίας.

Κύριε Υφυπουργέ,
Οι Έλληνες κυνηγοί υποστηρίζουν και επιθυμούν την άσκηση του κυνηγιού χωρίς την ύπαρξη των Ε.Κ.Π. που έχουν αποτύχει πλήρως στην χώρα μας και χωρίς ξενόφερτα συστήματα από τις χώρες εκείνες που εντάσσουν την θήρα σε τελείως διαφορετικό πλαίσιο.

Υποστηρίζουμε το ελεύθερο παραδοσιακό κυνήγι στους θαυμάσιους κυνηγότοπους της χώρας μας, όπου με σωστή θηραματική και θηρευτική πολιτική εκ μέρους μας και εκ μέρους της πολιτείας μπορούμε να τους αναπτύξουμε και να τους καταστήσουμε κυνηγετικούς παραδείσους, χωρίς να καταφεύγουμε στην αποτυχημένη λύση των Ε.Κ.Π. [ οι οποίες έχουν δεσμεύσει τους καλύτερους βιότοπους και κυνηγότοπους ] με το τεράστιο κόστος λειτουργίας και τις αμφιβόλου ποιότητας προσφερόμενες κυνηγετικές υπηρεσίες όπως έχει αποδείξει η Ελληνική πρακτική.

Κύριε Υφυπουργέ,
Είμαστε αντίθετοι και λέμε ΟΧΙ στην ίδρυση της Ε.Κ.Π. Ολύμπου για τους εξής λόγους:
1. Η Θεσσαλία είναι βεβαρημένη από Ε.Κ.Π. καθώς ήδη λειτουργούν στην περιφέρειά της τρεις [ 3 ] ελεγχόμενες όπως Ε.Κ.Π. Όσσας, Ε.Κ.Π. Κόζιακα και Ε.Κ.Π. Γιούρων, εκ των οποίων η Ε.Κ.Π. Όσσας στον νομό Λάρισας.

2. Με την δέσμευση των 315.000 στρεμμάτων του Ολύμπου για την Ε.Κ.Π. ουσιαστικά αφαιρούμε από τους κυνηγούς του Ν. Λάρισας το ελεύθερο παραδοσιακό κυνήγι από τους κυριότερους ορεινούς όγκους του νομού καθώς Όσσα και Όλυμπος είναι Ε.Κ.Π. και το όρος Μαυροβούνι είναι σχεδόν στο σύνολό του απαγορευμένη περιοχή με τα καταφύγια άγριας ζωής και την περιοχή ειδικής προστασίας Μαυροβουνίου [ S.P.A. ].

3. Η οικονομική και θηραματική κατάσταση των ήδη υπαρχόντων Ε.Κ.Π. είναι άσχημη και οι προσφερόμενες κυνηγετικές εμπειρίες – υπηρεσίες είναι κατώτερες από τις ζητούμενες του κυνηγετικού κόσμου και αυτό γιατί η ίδια η πολιτεία τις υποβαθμίζει συστηματικά , με την μη καταβολή σε αυτές των απαραίτητων πόρων, εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού. Επομένως κύριε Υφυπουργέ για ποιο λόγο να ευελπιστούμε ότι με την ίδρυση της νέας Ε.Κ.Π. θα ανατραπούν όλα αυτά και θα δούμε ένα άρτια διαχειριζόμενο κυνηγετικό περιβάλλον;

4. Είναι αδιανόητο να μιλάμε για ίδρυση τέταρτης Ε.Κ.Π. στην Θεσσαλία όταν ήδη στην μία [ Ε,Κ,Π Γιούρων ] εκ των τριών προϋπαρχόντων έχει μειωθεί η έκτασή της κατά το ήμισυ και για την Ε.Κ.Π. Κόζιακα εκκρεμεί επίσημη πρόταση του Δασάρχη Τρικάλων για την μείωση κατά τα 80% της έκτασής της.

5. Η υποτιθέμενη ανάπτυξη, τουριστική και οικονομική της περιοχής με την ίδρυση της Ε.Κ.Π. και την προσέλκυση κυνηγών από τα μακρινά αστικά κέντρα Αθήνας Θεσσαλονίκης κτλ, όπως έχει δείξει η πρακτική είναι ουτοπία. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Κ.Π. Όσσας το 80-85% των επισκεπτών της προέρχονται από τον νομό Λάρισας που λόγω της μικρής απόστασης από τις οικίες τους μετά το κυνήγι επιστρέφουν σε αυτές χωρίς επί το πλείστον να αφήνουν χρήματα στην τοπική αγορά. Επίσης η ίδρυση της Ε.Κ.Π. Παρνασίδας απέδειξε ότι η οικονομική ανάπτυξη που ανέμεναν οι δήμοι και οι κοινότητες της περιοχής και οι υπέρμαχοι της ίδρυσης της Ε.Κ.Π. δεν ήρθε με αποτέλεσμα οι ίδιοι άνθρωποι μετά από λειτουργία ελάχιστων ετών της Ε.Κ.Π. να μετατραπούν από υπέρμαχοι σε πολέμιοί της και πλέον να ζητούν την κατάργησή της.

6. Η ακαθόριστη θηραματική πολιτική των Ε.Κ.Π. εκτός από τις κατώτερες του αναμενόμενου προσφερόμενες κυνηγετικές υπηρεσίες, δημιουργεί και πρόβλημα στο φυσικό περιβάλλον όπως π.χ. ενώ το Υπουργείο Γεωργίας απαγορεύει την απελευθέρωση πέρδικας Τσούκαρ στην ηπειρωτική Ελλάδα για προστασία της ορεινής πέρδικας , οι Ε.Κ.Π. απελευθερώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες πέρδικες Τσούκαρ σε καθαρά βιότοπους της ορεινής πέρδικας αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργούν.

7. Το υψηλό κόστος δημιουργίας της Ε.Κ.Π. Ολύμπου που έχει προϋπολογιστεί σε 3.340.000 � ή 1 δις 140 εκατ. Δραχμές, συν το ετήσιο κόστος λειτουργίας της, δημιουργούν ένα υπερβολικά υψηλό κονδύλι το οποίο θα δαπανηθεί για αμφιβόλου ποιότητας προσφερόμενες υπηρεσίες. Εξάλλου έως τώρα όλες οι κρατικές Ε.Κ.Π. λογιστικά είναι παθητικές με αποτέλεσμα να ζημιώνουν το κράτος και φυσικά την τσέπη όλων μας. Συγκριτικά σας αναφέρουμε ότι τα ίδια περίπου χρήματα δαπανούνται για την Ομοσπονδιακή θηροφυλακή σε πανελλαδική κλίμακα με ασύγκριτα καλύτερα αποτελέσματα για το θήραμα και το φυσικό περιβάλλον γενικότερα.

8. Τέλος θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι αυτή τη στιγμή η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας σχεδιάζουν την υλοποίηση ενός προγράμματος αναβάθμισης των βιοτόπων της χώρας μας με το οποίο θα πετύχουμε το στόχο της ουσιαστικής βελτίωσης των κυνηγότοπων και έτσι θα καλύψουμε την πλήρη αποτυχία των Ε.Κ.Π. ως προς το θέμα αυτό.

Για τους ανωτέρω λόγους κ. Υφυπουργέ σας ζητούμε να άρετε την διαδικασία ίδρυσης της Ε.Κ.Π. Ολύμπου και σας προτείνουμε, εάν θέλετε να βοηθήσετε τους κυνηγούς και την κυνηγετική δραστηριότητα, να δώσετε τα μέσα στις Κυνηγετικές Οργανώσεις και στην Δασική Υπηρεσία ώστε να μπορέσουν να διαχειρισθούν από κοινού σωστά τον θηραματικό πλούτο της χώρας μας για την προστασία και ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος και των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στις αγροτικές περιοχές της χώρας μας.

Τέλος κ Υφυπουργέ με χαρά θα επιθυμούσαμε να προγραμματίσετε μία συνάντηση και να ανταλλάξουμε απόψεις όσον αφορά την κυνηγετική δραστηριότητα και την σωστή θηραματική διαχείριση προς όφελος του θηραματικού μας πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος.

ΜΕ ΤΙΜΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χ. ΡΑΠΤΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Δ. ΜΠΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων