Τροφή σε χιλιάδες κύκνους

0

1767-kiknoi.jpg
ΔΕΚΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ κύκνοι, αριθμός-ρεκόρ για την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τους συνεργάτες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, αναζητούν καταφύγιο στα παγωμένα νερά του Δέλτα του Εβρου. Μερικά από αυτά τα πτηνά κατέληξαν εκεί εξαντλημένα και πεινασμένα, από την Κεντρική Ευρώπη και τη Ρωσία και έχουν ανάγκη περίθαλψης..

Κάθε χειμώνα – και για κάποιες χρονικές περιόδους – οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες στο Δέλτα του Εβρου, όμως η φετινή χρονιά φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς το σύνολο των υδάτινων εκτάσεων του υγρότοπου είναι παγωμένο τις τελευταίες ημέρες.

Τα κανάλια με το γλυκό νερό, οι λίμνες, τα υγρά λιβάδια, ακόμη και οι εκτάσεις με υφάλμυρο και αλμυρό νερό στο Δέλτα του Έβρου ήσαν ολόκληρη την εβδομάδα που πέρασε – και σε μεγάλο μέρος ακόμη και σήμερα – παγωμένα. Ετσι, τα εξαντλημένα πουλιά είναι πολύ επιρρεπή στους κινδύνους.

Ο κυνηγητικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης με το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης ανέλαβαν την πρωτοβουλία να ταΐσουν τους κύκνους, ρίχνοντας 2 τόνους καλαμπόκι.

Μάλιστα – σε συνεργασία με το Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριων Ζώων και την Κτηνιατρική Υπηρεσία του νομού – θα δημιουργηθεί στην Αλεξανδρούπολη μια μονάδα, για να δοθούν οι πρώτες βοήθειες σε κάποιους κύκνους, που το έχουν ανάγκη, ενώ θα παρθούν και δείγματα για τη «γρίπη των πουλερικών».

«Λόγω της κατάστασης της γρίπης των πουλερικών, κανείς δεν αναλαμβάνει το ρίσκο να δώσει εντολή να συγκεντρωθούν αυτά τα πουλιά. Ετσι, εμείς, σαν Κυνηγητικός Σύλλογος, περιοριζόμαστε μόνο στο να τα ταΐσουμε», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κυνηγητικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Επαμεινώνδας Τερζής, για να προσθέσει πως «οι κρατικές υπηρεσίες πρέπει να αναλάβουν το βάρος και το κόστος να συγκεντρώσουν αυτά τα πουλιά, ώστε να τους δοθούν οι πρώτες βοήθειες και μετά να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον».

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων