Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για τον ιο

0

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 10.02.2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Μπασιάκος μετά τη χθεσινή γνωστοποίηση της απομόνωσης του ιού της γρίπης των πτηνών (-υπότυπος Η5) σε 3 δείγματα κύκνων (επί συνόλου παραληφθέντων 52 δειγμάτων) από τις περιοχές Σταυρού Θεσσαλονίκης, Νέων Επιβατών Θεσσαλονίκης και Παραλίας Κατερίνης Πιερίας και εν αναμονή του τελικού πορίσματος απ΄ το Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς του Λονδίνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα και εγρήγορση. Συνιστάται ψυχραιμία αφού λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα Κτηνιατρικά – Υγειονομικά Κοινοτικά και Εθνικά μέτρα, που είναι γνωστά έγκαιρα στις αρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς. Με επείγουσα χθεσινή εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Χώρας που είναι αρμόδιες για την εφαρμογή των μέτρων, εντατικοποιούνται τα μέτρα βιοασφάλειας ιδίως σε εκτροφές πτηνών που έχουν ήδη ληφθεί από αυτές, σύμφωνα με την απόφαση 309873/10.11.2005 του Υφυπουργού κ. Α. Κοντού, και ισχύουν ανάλογα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα τα μέτρα μας βρίσκονται σε απόλυτη ταύτιση με τις ρυθμίσεις και κατευθύνσεις της Ε.Ε..

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία έχει ενισχύσει με προσωπικό (πολιτικό και στρατιωτικό) καθώς και με μέσα τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και τα Κτηνιατρικά Εργαστήρια, σύμφωνα με τα αιτήματα τους. Καλύπτονται οικονομικά οι υπερωρίες, τα οδοιπορικά και οι ανάγκες σε προμήθεια υλικών και μέσων. Τα δείγματα προωθούνται από τις Δ/νσεις Κτηνιατρικής των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και εξετάζονται από τα Κτηνιατρικά Εργαστήρια, αποστέλλονται δε άμεσα σε περίπτωση απομόνωσης του Η5 στο Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς του Λονδίνου .

Παράλληλα έχουν γίνει πολλές συσκέψεις με την Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (Ε.Ν.Α.Ε.) και τους 13 Περιφερειάρχες. Επίσης στις επισκέψεις του Κυβερνητικού Κλιμακίου σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές (νησιά Βορείου- Νοτίου Αιγαίου, Δυτική, Κεντρική , Ανατολική Μακεδονία και Θράκη) και με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων (αστυνομικών, στρατιωτικών, τελωνειακών, λιμενικών, δημοτικών, υγειονομικών, δασικών και κυνηγών) συντονίστηκε η κοινή δράση.

Συνεδριάζει συστηματικά η Επιστημονική Επιτροπή Επιστασίας Γρίπης του Υπουργείου.

Σε όλες τις πύλες εισόδου της Χώρας γίνεται αυστηρός έλεγχος στις εισαγωγές πτηνοτροφικών προϊόντων και λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κατά τη διακίνηση προσώπων.

Ενημερώνεται το κοινό και ειδικότερα όσοι έρχονται σε επαφή με πτηνά με κάθε μέσο (ΜΜΕ, ομιλίες, φυλλάδια). Υπάρχει ικανοποιητική συνεργασία με όλες τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές.

Είναι σημαντικό ότι δεν έχει εκδηλωθεί οποιοδήποτε κρούσμα σε εκτροφές.

Ήδη απεστάλη σήμερα νέα Εγκύκλιος του Υφυπουργού κ. Αλεξ. Κοντού, προς άμεση εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στο σχέδιο απόφασης της Επιτροπής της Ε.Ε. (που πρόκειται να αποφασιστεί τυπικά αύριο) σε περίπτωση επιβεβαίωσης του στελέχους Η5Ν1. Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται ήδη ούτως ή άλλως με βάση τις ισχύουσες αποφάσεις.

Όσον αφορά το θέμα του κυνηγίου εξουσιοδοτούνται οι Γενικοί Γραμματείς των Περιφερειών της Χώρας να προχωρήσουν ενδεχομένως στην απαγόρευση του κυνηγιού για τα είδη πτηνών που η κυνηγετική περίοδος λήγει στις 28-2-2006 εφόσον παρουσιαστούν περιστατικά στη Περιφέρεια τους.

Σημειώνεται ότι το κυνήγι των υπολοίπων θηρεύσιμων ειδών έχει λήξει (θηλαστικά) ή λήγει σήμερα ( υδρόβια, παρυδάτια).»

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων