Εντοπίστηκε και στην Αλβανία ο Η5Ν1

0

Εντοπίστηκε και στην γειτονική μας Αλβανία ο ιός της γρίπης των πτηνών

Τέσσερα νέα κρούσματα του Η5Ν1 εντοπίστηκαν σε αγριόπαπιες στη Σουηδία την Τετάρτη, ενώ ο θανατηφόρος ιός έκανε την εμφάνιση του και στη γειτονική Αλβανία. Ωστόσο, η ΕΕ επισημαίνει ότι δεν κρίνεται αναγκαία η λήψη μέτρων, καθώς δεν γίνονται εισαγωγές πουλερικών από την Αλβανία.
Το κρούσμα εντοπίστηκε στους Αγίους Σαράντα, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο Αλβανός υπουργός Γεωργίας, Τζεμίν Γκιάνα. «Πρόκειται για τον ιό Η5Ν1» δήλωσε ο υπουργός, επικαλούμενος τα αποτελέσματα εξετάσεων στο ειδικευμένο βρετανικό εργαστήριο Ουέιμπριτζ της Βρετανίας.
Σχετικά με το κρούσμα της γρίπης των πτηνών στην Αλβανία, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευάγγελος Μπασιάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το Υπουργείο εξέδωσε επείγουσα εγκύκλιό του, με την οποία κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να εντείνουν όλα τα αναγκαία μέτρα βιοασφάλειας, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία ήδη από το Οκτώβριο του 2005 και έχουν γίνει γνωστά στις αρμόδιες Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Επισημαίνεται ότι τα μέτρα βιοασφάλειας περιλαμβάνουν τη διατήρηση των οικόσιτων πουλερικών εντός κλειστών χώρων, ενώ η καλύτερη εφαρμογή τους επιτυγχάνεται με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Επιπλέον των ανωτέρω, όλα τα διερχόμενα από τα σύνορα της χώρας μας, προέλευσης Αλβανίας, οχήματα θα απολυμαίνονται σχολαστικά και οι επιβαίνοντες σε αυτά θα απολυμαίνουν τα υποδήματά τους. Ανάλογα μέτρα θα εφαρμόζονται και στα σημεία εισόδου επιβατών (χερσαία, θαλάσσια), ενώ τα τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης που μεταφέρονται για προσωπική χρήση θα κατάσχονται και θα καταστρέφονται.
Τέλος, τονίζεται ότι οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις έχουν ενισχυθεί με προσωπικό και πιστώσεις. Παράλληλα, τα τέσσερα Κτηνιατρικά Εργαστήρια που εκτελούν διαγνωστικές εξετάσεις για τη γρίπη των πτηνών έχουν εφοδιαστεί με κατάλληλα όργανα και προσωπικό, ενώ δύο ακόμη από αυτά (Ιωαννίνων και Χαλκίδας) εξοπλίστηκαν επιπλέον για τη διενέργεια και ιολογικών εξετάσεων.
Το σύνολο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της χώρας βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα, με αποτέλεσμα να μην έχει εκδηλωθεί στη χώρα μας κρούσμα σε εκτρεφόμενα πουλερικά.
Επίσης, συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα 11μελής Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή στην οποία εκτός των υπηρεσιακών παραγόντων της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετέχουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και πανεπιστημιακοί καθηγητές της ιολογίας και παθολογίας των πτηνών.
Με ψυχραιμία και ετοιμότητα παρακολουθούμε το πρόβλημα που εμφανίστηκε στη γείτονα χώρα και διαβεβαιώνουμε ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας μας σε πλήρη συμφωνία και συνεργασία με τη Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβουν όλα τα επιπλέον μέτρα όταν και αν χρειαστεί».
Στο μεταξύ το παθογόνο στέλεχος Η5Ν1 της νόσου των πτηνών ανιχνεύθηκε χτες σε πουλερικά της Ρουμανίας και συγκεκριμένα στο χωριό Σεϊμένι Μίτσι (κοντά στη Μαύρη Θάλασσα) σύμφωνα με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.
“Οι επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Κωστάντζα άρχισαν ήδη τη σφαγή πέντε χιλιάδων πουλερικών στο χωριό αυτό”, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αυτής, Γκεόργκε Ντίντσα ο οποίος πρόσθεσε “στο χωριό τα πουλερικά είναι σε καραντίνα και ελέγχονται οι είσοδοι και έξοδοι σε αυτό”.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων