Προσοχή στα κατοικίδια και τα αδέσποτα

0

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

10 χιλιόμετρα «μακριά» τα κατοικίδια από το σημείο που εντοπίστηκε νεκρό πτηνό.

Προσοχή χρειάζεται όταν εντοπιστεί νεκρό πτηνό όσον αφορά τα κατοικίδια και τ’ αδέσποτα ζώα. Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων ζώων θα πρέπει να αποφεύγουν να τα βγάζουν βόλτα σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων από το σημείο που εντοπίστηκε το νεκρό πτηνό, ενώ δεν θα πρέπει να μαζεύουν αδέσποτα από την περιοχή αυτή.

Την επισήμανση έκανε προχθες, μεταξύ άλλων, η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αντιμετώπισης Νοσημάτων (ECDC) Σουζάνα Γιάκαμπ, μιλώντας στην Αθήνα για το θέμα, σε συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν η αντιπρόεδρος του ECDC Μένη Μαλλιώρη και ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) καθηγητής Αγγελος Χατζάκης.

Η κ. Γιάκαμπ τόνισε γι’ άλλη μία φορά ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, καθώς μέχρι τώρα ο ιός της γρίπης των πτηνών μεταδίδεται σπάνια στον άνθρωπο και μόνον ύστερα από στενή και παρατεταμένη επαφή του με προσβεβλημένα πτηνά.

Υπογράμμισε επίσης ότι είναι μηδενικός ο κίνδυνος να προσβληθεί κάποιος μαγειρεύοντας και τρώγοντας κοτόπουλο και αυγά που αγόρασε από το σούπερ-μάρκετ, τα οποία υπενθύμισε ότι πρέπει πάντα να μαγειρεύονται σωστά.

Σχετικά με το κυνήγι, η κ. Γιάκαμπ σημείωσε ότι θεωρητικά οι κυνηγοί βρίσκονται σε κίνδυνο, γι’ αυτό και πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, όπως το να μην πιάνουν νεκρά πτηνά με γυμνά χέρια, αλλά με γάντια.

Σημείωσε ακόμη ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος όσον αφορά τα μέτρα που έχει λάβει η χώρα μας για την προστασία από τη γρίπη των πτηνών, υπογραμμίζοντας ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε όλες οι χώρες της Ε.Ε. να ακολουθούν κοινή πολιτική απέναντι στην ασθένεια.

Η ενημέρωση του κοινού χρειάζεται να συμπληρωθεί, τόνισε η κ. Μαλλιώρη, εξηγώντας ότι δεν έχουν γίνει σαφή ακόμα, σε όλες τις ομάδες και τις ηλικίες του πληθυσμού, όλα τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται (π.χ. δεν γνωρίζουν τα άτομα κάθε ηλικίας, ακόμα και αυτοί που δεν βλέπουν ειδήσεις ή ενημερωτικές εκπομπές στην τηλεόραση, όπως τα παιδιά, ότι δεν αγγίζουμε νεκρό πουλί, αλλά, αν το δούμε το δηλώνουμε).

Είναι σκόπιμη, πρόσθεσε, μία απλή και προληπτικού περιεχομένου ενημέρωση με ένα συνοπτικό φυλλάδιο σε όλα τα σχολεία (Δημοτικά και Γυμνάσια) όπως το εικονογραφημένο έντυπο που έχει ετοιμαστεί από την UNICEF και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από άλλες χώρες.

Οι ομιλητές σημείωσαν πάντως ότι άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, δηλαδή δουλεύουν σε βιομηχανίες πουλερικών ή διατηρούν οικόσιτα πουλερικά, πρέπει να παίρνουν επιπρόσθετα μέτρα.

Τέλος, ο κ. Χατζάκης ανέφερε ότι η χώρα μας κινήθηκε από την πρώτη στιγμή για το θέμα κάτω από την επίβλεψη του ECDC, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης όσον αφορά τα μέτρα που έχουν παρθεί και την ενημέρωση του κοινού. «Σύντομα όμως», κατέληξε, «θα είμαστε από τις καλύτερα προετοιμασμένες χώρες για την ασθένεια αυτή».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων