Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας 2006

0

1806-simakomath.gif

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
ΕΔΡΑ: ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 173 – 175
551 34 – ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ. 2310 477128 – 477129, 6973 808934, FAX 2310 473863 – 475301
http://www.hunters.gr, e-mail: hunters@hunters.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας 2006.
Για 4η συνεχή χρονιά η ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ χορηγός στην κεντρική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση για την παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, στην Αίθουσα Τελετών της Παλιάς Φιλοσοφικής του Α.Π.Θ. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Αντινομάρχης Θεσσαλονίκης, ο Πρύτανης του Α.Π.Θ, ο Πρόεδρος του Τμ. Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δασών Κ. Μακεδονίας και του ΓΕΩΤΕΕ, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας, και ο Διευθυντής του Ιδρύματος Δασικών Ερευνών.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης, κ. Γεώργιος Δέλλιος που μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Τα προβλήματα, των ελληνικών δασών, δυστυχώς, αντί να μειώνονται, συνεχώς οξύνονται. Είναι σαφές πλέον ότι τα προβλήματα αυτά είναι δυνατό να αντιμετωπισθούν μόνο μέσα από ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης. Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να συμβάλει αναμφίβολα και η θήρα, ως μέσο διαχείρισης της άγριας πανίδας, ενδιαίτημα της οποίας αποτελούν και τα δάση. Η θεώρηση αυτή αποτελεί πάγια θέση των κυνηγετικών οργανώσεων. Για το λόγο αυτό η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης με τους 62 Κυνηγετικούς Συλλόγους της, τα 60.000 μέλη τους, τους 100 και πλέον Θηροφύλακες και το πλήθος των επιστημονικών της συνεργατών, εργάζεται από ετών συστηματικά στοχεύοντας στην ανάπτυξης της θηραματοπονίας, μέσα από την εξασφάλιση της πολυλειτουργικότητας των δασικών οικοσυστημάτων, της λεγόμενης δασοπονίας των πολλαπλών σκοπών. Αναφορικά με την κατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων, η χώρα μας διαθέτει ακόμη ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με το «τεχνητό» περιβάλλον των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Πλεονέκτημα που οφείλουμε να διατηρήσουμε με κατάλληλα σχέδια διαχείρισης και αποτροπή της διαρκούς αυξανόμενης τάσης για εισβολή ποικίλων οικονομικών στη διαχείριση αυτή.»

Φέτος, για 4η συνεχή χρονιά, η ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ, συμμετείχε στηρίζοντας οικονομικά την κεντρική εκδήλωση, συμπαριστάμενη έμπρακτα σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην αειφορική προστασία των δασών και στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Παρευρέθηκε πολύς κόσμος, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι από Πανεπιστημιακά Τμήματα του Α.Π.Θ, από τις δασικές και άλλες αρχές, δασολόγοι της έρευνας και της πράξης και πολλοί φοιτητές. Στην κεντρική ομιλία με θέμα «Η προστασία των δασών ως προϋπόθεση διατήρησης του πολλαπλού τους ρόλου», ο κ. Στέφανος Διαμαντής, Ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ, παρουσίασε με πολύ εποπτικό τρόπο τα προβλήματα των ελληνικών δασών από βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες. Κάνοντας ειδικές αναφορές στις ασθένειες των δασικών ειδών, κατέληξε την ομιλία του παρουσιάζοντας στοιχεία για την πλούσια μυκητοχλωρίδα των ελληνικών δασών και ειδικά για τα μανιτάρια, των οποίων η χρησιμότητα και η πιθανή οικονομική τους αξιοποίηση, μπορεί να τονώσει άλλη μια πτυχή της πολλαπλής αξίας των δασικών οικοσυστημάτων.

Γραφείο Τύπου ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων