Καταστροφικά ελάφια

0

Την τελευταία δεκαετία, αγροτικές και προαστιακές περιοχές στην αμερικανική πολιτεία της Βιρτζίνιας έχουν κατακλυστεί από ελάφια με λευκές ουρές που κατατρώγουν θάμνους και σοδειές, μεταδίδουν ασθένειες και προκαλούν εκατοντάδες χιλιάδες τροχαία. Τα κοπάδια πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς και αλλάζουν την οικολογία των δασών απογυμνώνοντάς τα από την τοπική βλάστηση και καταστρέφοντας τόπους όπου φωλιάζουν άλλα είδη της άγριας ζωής.

“Έχω απελπιστεί με τις ζημιές που προκαλούν”, λέει ο δρ Γκάρι Λ. Αλτ, βιολόγος της άγριας ζωής και μια ζωή κυνηγός, ο οποίος μετέχει στην Επιτροπή Θηραμάτων της Πενσυλβανίας. “Πρέπει να φέρουμε σε μια ισορροπία τα ελάφια με το περιβάλλον. Αν δεν το κάνουμε, όλα θα χαθούν. Ο πληθυσμός των ελαφιών δεν θα είναι υγιής και πολλά άλλα είδη θα υποφέρουν”. Με λίγες εξαιρέσεις, το κυνήγι, οι παγίδες, τα βελάκια με φάρμακα για τον έλεγχο των γεννήσεων, τα απωθητικά και άλλες τακτικές δεν έχουν σπουδαία αποτελέσματα, λένε ο Αλτ και άλλοι ειδικοί.

Η επέκταση του κυνηγιού – πολλοί ειδικοί θεωρούν πως το κυνήγι προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία για να ελεγχθεί ο αριθμός των ελαφιών – έχει επίσης τα όριά της. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι κυνηγοί και οι κυνηγετικοί κανονισμοί των περισσοτέρων πολιτειών εξακολουθούν να προκρίνουν το κυνήγι των αρσενικών ελαφιών, μολονότι ο καλύτερος τρόπος για να ελεγχθούν οι πληθυσμοί είναι να κυνηγούνται τα θηλυκά. Οι κανονισμοί Ορισμένες πολιτείες αλλάζουν τους κανονισμούς ώστε να καταφέρουν να μειώσουν τον αριθμό των ελαφιών. Άλλες επεκτείνουν τις κυνηγετικές περιόδους και αυξάνουν τον αριθμό των ελαφιών που μπορεί να σκοτώσει ένας κυνηγός, αλλά ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι, υπεύθυνοι για θέματα άγριας ζωής, επισημαίνουν πως οι κυνηγοί είναι ένας “γηράσκων πληθυσμός”. Σε κάθε περίπτωση, το ελεγχόμενο κυνήγι που οργανώνεται σε προάστια συχνά συναντά την έντονη αντίδραση οργανώσεων για την προστασία των ζώων. Τα ελάφια δημιουργούν ετήσιο εισόδημα άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο σχετίζεται με την παρακολούθηση και το κυνήγι τους, λένε ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι. Αλλά μεταδίδουν ασθένειες των ζώων, ενώ αυτοκίνητα, φορτηγά και μοτοσυκλέτες τα χτυπούν περισσότερες από ένα
εκατομμύριο φορές τον χρόνο και τα δυστυχήματα αυτά στοιχίζουν τη ζωή άνω των 100 ανθρώπων ετησίως προκαλώντας ζημιές άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ο απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές καθιστά τα ελάφια πιο φονικά από τους καρχαρίες, τους αλιγάτορες, τις αρκούδες και τους κροταλίες μαζί. Καταβροχθίζουν επίσης φυτά, προκαλώντας ζημιές σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε αγροκτήματα, κήπους και δάση, λένε ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι. Ο πληθυσμός των ελαφιών με τη λευκή ουρά έχει αυξηθεί από 500.000 το 1900 σε περίπου 20 εκατομμύρια.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων