Ξαναρχίζει αν και υπό περιορισμούς το εμπόριο ελεφαντόδοντου

0

Υπόσχεται ότι θα υπάρξει σύνεση. Εξασφαλίζει εγγυήσεις. Αλλά απ’ όποια πλευρά κι αν το δεις, η απόφαση της Τρίτης, να επιτραπεί σε αφρικανικές χώρες να πουλήσουν τα αποθέματά τους σε ελεφαντόδοντο, θα δώσει μια τεράστια ώθηση στο διεθνές εμπόριο ελεφαντόδοντου, που στη δεκαετία του 1980 οδήγησε τους ελέφαντες στον δρόμο της εξαφάνισης.

Οι αντιπρόσωποι στη Συνθήκη του ΟΗΕ για το διεθνές εμπόριο ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση (CΙΤΕS) συνεδρίασαν στο Σαντιάγο της Χιλής και ψήφισαν με μικρή πλειοψηφία να επιτρέψουν στην Μποτσουάνα και στη Ναμίμπια να πουλήσουν 30 τόνους χαυλιόδοντο ελεφάντων το 2004 – υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Αμέσως η Νότια Αφρική, η Ζάμπια και η Ζιμπάμπουε ζήτησαν να ισχύσει και γι’ αυτές το ίδιο. Η απόφαση που ελήφθη στη διάσκεψη της CΙΤΕS σημαίνει πως οι λαθροκυνηγοί θα έχουν και πάλι ένα ζώο να βάλουν στο στόχαστρό τους. Θα δραστηριοποιηθούν ακόμη περισσότεροι έμποροι ελεφαντόδοντου, ενώ τεχνίτες που το επεξεργάζονται θα στήσουν κι άλλα καταστήματα, κυρίως στην Άπω Ανατολή. Παράλληλα πολλές χιλιάδες άνθρωποι θα αρχίσουν να ζητούν στολίδια και τεχνουργήματα από ελεφαντόδοντο, κυρίως στην Κίνα, όπου το υλικό αυτό έχει την προτίμηση της νεόπλουτης μεσαίας τάξης. Άραγε αυτός δεν είναι ένας προφανής νέος κίνδυνος για το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό;

Η προειδοποίηση “Θα δούμε ελέφαντες να σκοτώνονται”, λέει ο Α. Ο. Μπασίρ της κενυατικής Υπηρεσίας για την Άγρια Ζωή. “Και όχι μόνο ελέφαντες, θα χαθούν και ζωές θηροφυλάκων, λαθροκυνηγών”. Οι αφρικανικές χώρες υποστηρίζουν πάντως πως το ελεφαντόδοντό τους προέρχεται από ζώα που πέθαναν με φυσικό τρόπο ή τους αφαιρέθηκαν οι χαυλιόδοντες για διάφορους λόγους. Οι επικριτές της απόφασης τονίζουν πως όλα αυτά τα έχουμε ξαναδεί: το εμπόριο ελεφαντόδοντου απαγορεύτηκε το 1989, αλλά το 1997 η CΙΤΕS επέτρεψε να πουληθούν εφάπαξ σχεδόν 50 τόνοι ελεφαντόδοντο από τα αποθέματα της Μποτσουάνας, της Ναμίμπιας και της Ζιμπάμπουε. Και τότε είχαν δοθεί υποσχέσεις για εγγυήσεις και ελέγχους, αλλά δεν υλοποιήθηκαν. Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) θεωρεί πάντως πως η απόφαση της Τρίτης είναι μία από τις προσεκτικότερες που έχει λάβει ποτέ η CΙΤΕS.

“Εμπεριέχει εξίσου οφέλη και κίνδυνο”, λέει ο Στούαρτ Τσάπμαν της βρετανικής οργάνωσης του WWF. “Θα δουλέψουμε σκληρά για να εξασφαλίσουμε πως από τις πωλήσεις ελεφαντόδοντου θα ωφεληθούν οι τοπικές κοινότητες της νότιας περιοχής της Αφρικής, τις οποίες υποστηρίζουμε, αλλά και δεν θα απειληθούν οι ελέφαντες τόσο στην Αφρική όσο και στην Ασία”.

Είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση
1. ΦΑΛΑΙΝΕΣ
Από το 1986 ισχύει μορατόριουμ στη φαλαινοθηρία, αφού οι μεγάλες φάλαινες – ιδιαίτερα η μπλε φάλαινα – οδηγήθηκαν στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Την απαγόρευση την αγνοούν η Ιαπωνία και η Νορβηγία, που πιέζουν συνεχώς να επιτραπεί η επανάληψη του εμπορίου. Η Ιαπωνία ισχυρίζεται πως προβαίνει σε “επιστημονική” φαλαινοθηρία, αν και προϊόντα φαλαινών εξακολουθούν να καταλήγουν σε ιαπωνικά εστιατόρια.
2. ΜΩΡΑ ΦΩΚΙΑΣ
Η γούνα και το δέρμα τους είναι ιδιαίτερα μαλακό. Μια εκστρατεία που άρχισε το 1976 τερματίστηκε με την απαγόρευση από την Ε.Ε. της εισαγωγής δερμάτων από μωρά φώκιας το 1983. Αλλά το 1996 το κυνήγι άρχισε και πάλι. Από το Μάρτιο ως τον Ιούνιο σκοτώνονται ως 300.000 φώκιες. Το κυνήγι αυτό εξασφαλίζει θέσεις απασχόλησης στον Καναδά, αλλά γίνεται με φρικαλέο τρόπο και θέτει σε κίνδυνο το είδος.
3. ΤΙΓΡΕΙΣ
Η χρήση των οστών τους στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η μείωση των δασών και η εξάπλωση του ανθρώπου έχει περιορίσει τον αριθμό των τίγρεων που ζουν ελεύθερες σε 3.000 ως 4.700 στην Ινδία και “στην καλύτερη περίπτωση” σε 20 ως 30 στη Νότια Κίνα, λέει το WWF. Τα διάφορα τμήματα από το πτώμα μιας τίγρης μπορεί να πουληθούν ως και 100.000 ευρώ.
4. ΡΙΝΟΚΕΡΟΙ
Το κέρατό τους χρησιμοποιείται ως λαβή στιλέτων στη Μέση Ανατολή και ως αφροδισιακό σε πολλές χώρες – παρότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για αποτελέσματα. Είναι επίσης συστατικό ενός “παραδοσιακού κινεζικού φαρμάκου”. Από 100.000 αφρικανικούς ρινόκερους το 1960, έχουν απομείνει περίπου 3.100 και μόνο 70 ρινόκεροι της Ιάβας στην Άπω Ανατολή. Η λαθροθηρία είναι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν. πηγή: THE INDEPENDENT

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων