Αιολική ενέργεια και αειφορία. Δελτίο τύπου της ΚΟ Πελοποννήσου

0

Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΔΡΑ: ΠΑΤΡΑ-ΚΑΝΑΡΗ 22-24 Τ.Κ. 26222
ΤΗΛ: 2610-361671- 72 FAX: 2610-346614
E-mail: info@kynomp.gr

ΠΑΤΡΑ 12 – 4- 2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου στα πλαίσια της ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην κοινότητα Παρθενίου του Δήμου Κορυθίου στην Αρκαδία με θέμα την ίδρυση Αιολικού Πάρκου στο ομώνυμο όρος Παρθενίου συμμετείχε με τους επιστημονικούς συνεργάτες της κ.κ. Κωνσταντόπουλο Παναγιώτη – Δασολόγο Περιβαλλοντολόγο, Τσολάκο Κωνσταντίνο – Δασοπόνο και την ουσιαστική συνδρομή του Κυνηγετικού Συλλόγου Τριπόλεως εκπροσωπούμενο από τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ρουμελιώτη Γεώργιο και μέλη του Δ.Σ.
Σκοπός της ενημερωτικής συνάντησης ήταν να λάβει γνώση η τοπική κοινωνία τόσο για τον τρόπο ίδρυσης του Αιολικού Πάρκου στην περιοχή όσο και για τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην τοπική κοινωνία. Σε αυτή την κατεύθυνση η Ρ.Α.Ε. (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) του Υπουργείου Ανάπτυξης ενημέρωσε τους κατοίκους για την καθοριστική σημασία που χρήζει σήμερα η ίδρυση αιολικών πάρκων σε όλη την επικράτεια και ο εκπρόσωπός της ανέλυσε τόσο το τεχνικό μέρος όσο και τις απολαβές που θα έχει η τοπική κοινωνία από την εκτέλεση του έργου, παρουσιάζοντας αιολικά πάρκα που είναι ήδη σε λειτουργία. Η εταιρεία κατασκευής του έργου αναφέρθηκε στο τεχνικό κομμάτι κατασκευής του αιολικού πάρκου και διαβεβαίωσε τους κατοίκους για την πλήρη συμμόρφωσή της με τους νόμους και τις διατάξεις που συντρέχουν την εν λόγω εργολαβία ενώ δεσμεύτηκε για την απορρόφηση ντόπιων εργαζομένων και την εκτέλεση ανταποδοτικών εργασιών προς όφελος της κοινότητας.
Οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι πράγματι το κλειδί σωτηρίας του πλανήτη μας αρκεί η τοποθέτησή τους να γίνεται υπό προϋποθέσεις έτσι ώστε να μην αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά του φυσικού τοπίου, να είναι συμβατές με το φυσικό περιβάλλον και να μην δρουν αρνητικά στα ενδιαιτήματα της περιοχής εγκατάστασής τους. Επίσης θα πρέπει να μην προκαλούν όχληση στους περιοίκους καθώς και αισθητική αλλοίωση στο τοπίο, μιας και αποτελούν ένα καινούργιο στοιχείο στον χώρο.
Το εν λόγω Αιολικό Πάρκο, δυστυχώς, όπως εκφράστηκε από τους επιστήμονες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, εάν δημιουργηθεί, θα σηματοδοτήσει μια νέα αρνητική εποχή στους κατοίκους της περιοχής και αυτό γιατί η απόσταση του τελευταίου πυλώνα της ανεμογεννήτριας συνολικού ύψους 125 μέτρων θα απέχει μόλις 1000 μέτρα από την κοινότητα. Όσο και αν η εταιρεία καθώς και η Ρ.Α.Ε. ήθελαν να σημειώσουν την συμβατότητα του έργου με την αισθητική του χώρου πράγματι θα είναι αξιοθαύμαστο να δούμε τις αντιδράσεις του κόσμου όταν ξυπνήσουν ένα πρωινό και δουν πάνω από τα κεφάλια τους αυτό το τεράστιο δημιούργημα.
Επίσης για την δημιουργία του έργου όπως σημειώθηκε από τους εισηγητές θα επαφίεται στην διάνοιξη ενός δασικού δρόμου πλάτους 6 μέτρων για την μεταφορά των υλικών. Είναι απορίας άξιο πως ένας δασικός δρόμος τόσο μικρού πλάτους θα μπορούσε να αντέξει το βάρος των γερανοφόρων οχημάτων μεταφοράς 30 και πλέον τόνων υλικών και μέσων και η αντίδραση τόσο των ντόπιων κατοίκων όσο και των εκπροσώπων μας ήταν έντονη αφού μιας τέτοιας διάστασης δρόμος δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Επίσης όπως πολύ σωστά επισημάνθηκε, μια τέτοια διάνοιξη θα επιφέρει μια τεράστια αλλαγή στην φυσιογνωμία του όρους διαμελίζοντας το ουσιαστικά και το αποτέλεσμα δεν θα έχει καμία σχέση με την διαφύλαξη της περιοχής.
Εν κατακλείδι, όπως αναφέρθηκε από τον εισηγητή της Ρ.Α.Ε., η επίπτωση του έργου στην πανίδα και στην ορνιθοπανίδα της περιοχής είναι μηδαμινή, το αιολικό πάρκο επηρεάζει στο ελάχιστο την μετανάστευση των πτηνών ενώ η θνησιμότητά τους από αυτό είναι απειροελάχιστη. Η εταιρεία αναφερόμενη στο θέμα επικαλέστηκε την Greenpeace, η οποία δέχεται απόλυτα τέτοιου είδους εγκαταστάσεις εναλλακτικών πηγών ενέργειας και συνάμα έθεσε ως προτεραιότητα την προστασία του ανθρώπου και δευτερευόντως των πτηνών αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα των εισηγητών της θα πρέπει να αναλογιστούμε την τεράστια καταστροφή στο περιβάλλον από την λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας με βάση τον λιγνίτη όπως είναι εκείνο της Μεγαλόπολης και να μην στεκόμαστε στην πολύ μικρή επίπτωση εάν υπάρχει στον πληθυσμό των μεταναστευτικών και προστατευόμενων ειδών.
Ωστόσο η προτεινόμενη θέση εγκατάστασης του Αιολικού Πάρκου αποτελεί τον βασικό μεταναστευτικό διάδρομο πολλών ειδών της ορνιθοπανίδας, προστατευόμενων και μη, που ακολουθεί την διαδρομή από τον Αργολικό κόλπο προς την Μεγαλόπολη αλλά και δυτικότερα προς το όρος Πάρνωνα.
Τι κινδύνους όμως εγκυμονεί η εγκατάσταση ενός Αιολικού Πάρκου πάνω σε ένα μεταναστευτικό διάδρομο;
Στην Tarifa της Ισπανίας ένας σημαντικός αριθμός πουλιών από 13 διαφορετικά είδη, τα οποία είναι προστατευόμενα, έχουν σκοτωθεί από ανεμογεννήτριες(Windpower montly 2-2-94).
Στο Atlamont Pass της Καλιφόρνια σκοτώνονται κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια και 40-60 χρυσαετοί ετησίως ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται σε άλλες τοποθεσίες με αιολικούς σταθμούς της νότιας Καλιφόρνιας (Επιτροπή ενέργειας Καλιφόρνια).
Στο largie Kintyre Σκωτίας(1998), οι επιθεωρητές περιβάλλοντος απέρριψαν μελέτη εγκατάστασης αιολικού σταθμού, προκειμένου να προστατεύουν έναν πληθυσμό χηνών.
Το Δεκέμβριο του 1999 η Αγγλική Φύση εναντιώθηκε στην κατασκευή αιολικών στροβίλων κοντά στο Ouse Washes στην Ανατολική Αγγλία λόγω ενός αριθμού ενδεχομένων κινδύνων για τα υδρόβια πουλιά καθώς και της καταστροφής και της υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος, της έμμεσης αναστάτωσης από τον θόρυβο, των ενδεχομένων θνησιμότητας λόγω προσκρούσεων, των επιδράσεων στις νυχτερινές διαδρομές των πουλιών και στον αυξημένο κίνδυνο για τα πουλιά σε περιόδους κακής ορατότητας και κακού καιρού. Οι Winkelman & Karlsson κατέγραψαν 0.54 προσκρούσεις ανά στρόβιλο ημερησίως κατά την επιβαρυμένη περίοδο αποδημίας των πουλιών στο Oosterbierum της Ολλανδίας και 49 νεκρά πουλιά σε ένα στρόβιλο μια αποδημητική νύχτα στο Nasudden της Σουηδίας.
Το 1999 δημοσιεύεται στους TIMES ότι η Σκωτσέζικη ενέργεια θα επένδυε 2 εκατομμύρια λίρες για να δημιουργήσει έναν χερσότοπο αγριόγαλων μακριά από το προτεινόμενο σταθμό αιολικής ενέργειας προκειμένου να ενθαρρύνει ένα ζευγάρι Χρυσαετών να κυνηγήσουν την λεία τους μακριά από τον χώρο των ανεμογεννητριών.
Οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας αποτελούν τις τεχνολογικά εξελιγμένες δράσεις και δεν μπορούν σίγουρα να συγκριθούν με τις υπάρχουσες που αλλοιώνουν ανεπανόρθωτα το Φυσικό Περιβάλλον. Η σύγχρονη έρευνα και τεχνολογία μπορούν να βοηθήσουν καταλυτικά στον τομέα αυτό εάν θέλουμε να προστατεύσουμε, να διατηρήσουμε αλλά και να καλυτερεύσουμε τον ατμοσφαιρικό μανδύα του πλανήτη μας αλλά και την ποιότητα ζωής μας. Δεν μπορούμε όμως στο όνομα της εξοικονόμησης ενέργειας, να παραβλέπουμε την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών πάρκων αγνοώντας τις αρνητικές επιπτώσεις που ενδεχομένως προκαλούν σε κάποιες περιπτώσεις υποβαθμίζοντας τα υπάρχοντα οικολογικά στοιχεία που συνθέτουν την βιογεωμορφολογία κάθε περιοχής. Στον κύκλο ζωής εντάσσονται και τα μεταναστευτικά είδη και δεν πρέπει να λαμβάνονται με «ελαφρά την καρδία» ως αμελητέα ποσότητα. Δεν είναι τυχαίο που πολλά από αυτά τα είδη είναι προστατευόμενα από τις διεθνείς συνθήκες, οι οποίες έχουν γίνει παγκόσμια αποδεκτές και τηρούνται κατά γράμμα.
Ο άνθρωπος ναι μεν είναι το πρωταρχικό στοιχείο που πρέπει να διαφυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού, όμως η επί σειρά ετών μελέτες, μας έχουν δείξει ότι δεν αποτελεί μεμονωμένος παράγοντας αλλά άρρηκτα συνδεδεμένος με το φυσικό του περιβάλλον και απόλυτος διαχειριστής του, που διαθέτει την δύναμη τόσο της δημιουργίας όσο και παράλληλα της αυτοκαταστροφής του εάν θέσει σε κίνδυνο τα όσα η φύση με περίσσεια σύνεση δημιούργησε. Θα πρέπει λοιπόν να εξισορροπεί όλες εκείνες τις συνθήκες που στόχο έχουν να προστατεύσουν την φύση και να λειτουργεί αποκλειστικά με στόχο την αειφορική κάρπωση των αγαθών που εκείνη απλόχερα του προσφέρει.
Ελπίζουμε ότι και σε αυτή την περίπτωση θα ληφθούν υπόψη όλοι οι αλληλένδετοι παράγοντες που θα προέκυπταν από την δημιουργία – εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου στην περιοχή του Παρθενίου και δεν θα αποτελέσει μία ανθρωποκεντρική δραστηριότητα που θα εξασφαλίζει τις μονομερείς επιδιώξεις της πολιτείας που συγκεκριμένα δεν θα έχει την τύχη να διαμένει εκεί αλλά αφ’ υψηλού και αστικά θα παρακολουθεί το έργο της.
Η κατά το 80% ορεινή μας Ελλάδα είναι σε θέση να προσφέρει υπεραρκετές θέσεις εγκατάστασης εναλλακτικών πηγής ενέργειας και συντονισμένα θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα τέτοιο δίκτυο αιολικών πάρκων που μελετημένα και αποδεδειγμένα θα έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην προσφορά ενεργειακού δυναμικού της χώρας μας ενώ παράλληλα θα έχει τις όσο το δυνατόν ελάχιστες επιπτώσεις στο φυσικό μας περιβάλλον.

– Ο Πρόεδρος – -Ο Γ. Γραμματέας –
α.α.

Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος Νικόλαος

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων