Τρεις εξημερωμένες λύκαινες έδωσαν πριν από 15.000 χρόνια ζωή σε όλους τους σκύλους

0

Λονδίνο: Ο τετράποδος φίλος του ανθρώπου “χωρίζεται” σήμερα σε εκατοντάδες ράτσες, “κυκλοφορώντας” σε κάθε πιθανό χρώμα και μέγεθος· ωστόσο, νέες επιστημονικές μελέτες με τη “συμβολή” του DNA έρχονται να αποδείξουν ότι όλοι οι σκύλοι κατάγονται από μία και μοναδική αγέλη λύκων που εξημερώθηκε στην ανατολική Ασία πριν από 15.000 χρόνια.

Δύο επιστημονικές ομάδες από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία και το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Στοκχόλμης επιχείρησαν να λύσουν κάποια “προαιώνια” αινίγματα όσον αφορά στην εξέλιξη των σκύλων. Τα ευρήματά τους, όπως περιγράφονται στην επιθεώρηση Science- συγκλίνουν στο ότι όλες οι ράτσες των σκύλων στον κόσμο προέρχονται από μόλις τρεις θηλυκούς λύκους -που διεκδικούν τον τίτλο της “Εύας” του είδους.

Όπως επισημαίνει το BBC, οι ερευνητές αποδίδουν την ποικιλία που υπάρχει στην εμφάνιση των σύγχρονων σκύλων όχι σε γενετικά αίτια, αλλά στην επέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα, που κατάφερε να δημιουργήσει πολυάριθμες ράτσες μέσω συστηματικής εκτροφής σκύλων, ιδίως τα τελευταία 500 χρόνια.

Η πρώτη ομάδα επιστημόνων μελέτησε τους σκύλους από τον επονομαζόμενο “Παλαιό Κόσμο” (Αφρική, Ευρώπη, Ασία και αρκτική Αμερική), οι οποίοι μέχρι τώρα εθεωρείτο ότι κατάγονταν από τη Μέση Ανατολή. Η δεύτερη μελέτησε τους σκύλους του “Νέου Κόσμου”.

Και όπως επισημαίνει Το Βήμα επικαλούμενο τη σχετική έρευνα, κοινή διαπίστωση μέσω της μελέτης της αλληλουχίας των γονιδίων από το μιτοχονδριακό DNA των σκύλων που κληροδοτείται απευθείας από τη μητέρα, ήταν ότι “το 95% των σύγχρονων σκύλων κατάγονται από μόλις τρία θηλυκά”, τα οποία ζούσαν όχι στη Μέση Ανατολή, αλλά στην ανατολική Ασία.

Η ερευνητική ομάδα της Στοκχόλμης υπό τον Δρ. Πίτερ Σαβολάϊνεν διαπίστωσε ότι αν και οι περισσότεροι σκύλοι είχαν κοινή καταγωγή, η γενετική ποικιλία ήταν πολύ μεγαλύτερη στην ανατολική Ασία, γεγονός που σημαίνει ότι στην περιοχή αυτή το είδος εξημερώθηκε πολύ νωρίτερα.

“Μέχρι τώρα οι περισσότεροι υπέθεταν ότι τα σκυλιά κατάγονταν από τη Μέση Ανατολή, με βάση τα λίγα αρχαιολογικά ευρήματα και το γεγονός ότι άλλα είδη ζώων εξημερώθηκαν πρώτα στην περιοχή αυτή” δήλωσε ο ίδιος στο BBC, επισημαίνοντας ότι με βάση τα νέα επιστημονικά ευρήματα “γενέτειρα” των σκύλων θεωρείται πλέον η ανατολική Ασία.

Τρεις εξημερωμένες λύκαινες έδωσαν πριν από 15.000 χρόνια ζωή σε όλους τους σκύλους

πηγή: news.in.gr

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων