Νέα μέτρα για την προστασία της βιοποικιλότητας λαμβάνει η ΕΕ

0

1861-trago.jpg
Η ίδρυση ενός συμβουλευτικού οργανισμού για τη διευκόλυνση λήψης αποφάσεων και η εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης, περιλαμβάνονται στα νέα μέτρα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας έως το 2010, που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προβλέπεται επίσης η εφαρμογή συγκεκριμένων δεικτών για την παρακολούθηση της προόδου στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς και χρονοδιάγραμμα αξιολογήσεων.

Η απώλεια της βιοποικιλότητας αποτελεί σοβαρότερη απειλή για τον πλανήτη από την αλλαγή του κλίματος, τονίζει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή. Περίπου τα δύο τρίτα των αγαθών που προσφέρουν τα οικοσυστήματα εμφανίζουν παγκοσμίως μείωση. Στην ΕΕ, για παράδειγμα, παρατηρείται συρρίκνωση των αλιευτικών αποθεμάτων, συνεχής καταστροφή του εδάφους, ζημιές από τις πλημμύρες και εξαφάνιση πολλών μορφών άγριας ζωής.

Για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας, η Επιτροπή προτείνει την εξασφάλιση της δέουσας χρηματοδότησης, την ενίσχυση της λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την οικοδόμηση εταιρικών συνεργασιών και την προαγωγή της εκπαίδευσης, της ευαισθητοποίησης και της συμμετοχής του κοινού.
Η ανακοίνωση υπενθυμίζει, επίσης, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura 2000, ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Το Natura 2000 καλύπτει το 18% της επικράτειας των 15 παλαιών κρατών της ΕΕ, ενώ επεκτείνεται στα δέκα νέα κράτη μέλη, καθώς και στις θαλάσσιες περιοχές. Ακόμη, επισημαίνεται ότι με άλλες περιβαλλοντικές πολιτικές, η ΕΕ εξασφαλίζει τη μείωση της ρύπανσης, ενώ με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις της Κοινής Αγρογικής Πολιτικής και της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής βελτιώνονται οι ευκαιρίες για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων