Αναστολή εγκατάστασης του Αιολικού Πάρκου στη Μεσσηνία

0

Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΔΡΑ: ΠΑΤΡΑ-ΚΑΝΑΡΗ 22-24 Τ.Κ. 26222
ΤΗΛ: 2610-361671- 72 FAX: 2610-346614E-mail: info@kynomp.gr

ΠΑΤΡΑ 22 – 5 – 2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναστολή εγκατάστασης του Αιολικού Πάρκου
στο Μαυροβούνι – Ακρωτήριο Ακρίτα Ν. Μεσσηνίας

Οι προσπάθειες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου με την συνεργασία του Κυνηγετικού Συλλόγου Χαροκοπιού και του κυνηγετικού κόσμου του Νομού Μεσσηνίας για αποφυγή της εγκατάστασης αιολικού πάρκου στην περιοχή του Μαυροβουνίου του Νομού Μεσσηνίας τελικά ευοδώθηκαν. Οι έντονες αντιδράσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαροκοπιού, στο οποίο εκφράσαμε την επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψή μας για τις αρνητικές συνέπειες από την κατασκευή του έργου στην συγκεκριμένη περιοχή, και τις ενδεχόμενες αλλοιώσεις που θα επέφερε, στην οικολογία και την βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος φαίνεται ότι έπιασαν τόπο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 853/2005 απόφασή του ανέστειλε την εκτέλεση εγκατάστασης και λειτουργίας αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Σχίζα – Μαυροβούνι – Ακρωτήριο Ακρίτας Ν. Μεσσηνίας, για τους λόγους που και εμείς προβάλαμε δηλαδή πιθανολογήθηκε έντονη διατάραξη του οικείου οικοσυστήματος καθώς η επίμαχη εγκατάσταση επρόκειτο να λειτουργήσει εντός περιοχής, η οποία έχει ενταχθεί τους ευρωπαϊκούς καταλόγους της Κοινοτικής οδηγίας Natura 2000 και διαθέτει πλούσια ορνιθοπανίδα και αποτελεί τόπο διελεύσεως πολλών μεταναστευτικών πτηνών.

Η απόφαση αυτή αναστέλλει τις κάτωθι αποφάσεις :
α) του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου περί έγκρισης επέμβασης σε δημόσια δασική έκταση στη θέση «Μαυροβούνι» στην περιοχή Βασιλιτσίου και Χρυσοκελαριάς Δήμου Κορώνης Μεσσηνίας,
β) του ΥΠΕΧΩΔΕ περί έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία του αιολικού πάρκου
γ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης περί χορήγησης άδειας στην εταιρία για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου και
δ) της πράξης χαρακτηρισμού του Δασαρχείου Καλαμάτας.
Από την απόφαση του ΣτΕ προκύπτει ότι ο υπό εγκατάσταση αιολικός σταθμός θα κατασκευαστεί εντός της περιοχής «Νήσοι Σαπιέντζα και Σχίζα – Ακρωτήριο Ακρίτας», η οποία έχει προταθεί για ένταξη στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο «Natura 2000» με κωδικό 2550003. Στην συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν οι οικότοποι 9320 «δάση ελιάς και χαρουπιάς» και 5340 «Πουρναρότοποι της Ανατολικής Μεσογείου» του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου. Επίσης η περιοχή έχει πλούσια ορνιθοπανίδα (μικρά πουλιά και αρπακτικά πτηνά) και αποτελεί τόπο διελεύσεως πτηνών κατά τις περιόδους μετανάστευσής τους. Η εγκατάσταση του επίδικου αιολικού πάρκου στην περιοχή θα προκαλέσει, εν όψει του είδους της επεμβάσεως και του χαρακτήρα της εκτάσεως, έντονη διατάραξη του οικοσυστήματος, η οποία δυσχερώς θα μπορούσε να αποκατασταθεί σε περίπτωση ευδοκιμήσεως της αιτήσεως ακυρώσεως. Με τα δεδομένα αυτά κάνει εν μέρει δεκτό το αίτημα αναστολής, έως ότου εκδοθεί τελική απόφαση πραγματοποιήσεως ή μη επεμβάσεων στην ανωτέρω προστατευτέα περιοχή.

Γίνεται αντιληπτό ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ, το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και όλες οι άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες λειτουργούν η κάθε μια με δικά τους κριτήρια δίχως συντονισμό και βασιζόμενοι στην ανυπαρξία σχεδιασμού και διαχείρισης του αιολικού δυναμικού της χώρας μας.

Από τη μία δηλαδή να ορίσουμε περιοχές για το Δίκτυο Natura = δήθεν προστασία = χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και από την άλλη ζητάμε ανάπτυξη και έργα δίχως συντονισμό δράσεων και θεσμοθετημένο πλαίσιο στις προστατευέες περιοχές.
Τι δίκτυα Natura, για ποια προστασία και ποια για προστατευόμενα είδη μιλάμε… εδώ έχουμε έλλειψη ενέργειας, χρειαζόμαστε εισροή τεράστιων κεφαλαίων προς αφαίμαξη,… άρα τι κάνουμε; Με συνοπτικές διαδικασίες παραμερίζουμε την φύση, την κατακερματίζουμε, την «ξεκοιλιάζουμε» και εισπράττουμε… αυτός είναι ο σχεδιασμός…

Έτσι λοιπόν, η πολιτεία ασκεί υποχρεωτικά περιβαλλοντική πολιτική και προστασία (βλέπε Ευρωπαϊκή Ένωση) και εισπράττει τα ανάλογα πρόστιμα. Έλα όμως που τα πρόστιμα, πρόστιμα είναι και τα οφέλη από τα αιολικά πάρκα υπερκαλύπτουν την «ζημιά» !!!
Άσε που εκ των υστέρων θα έρθουν οι άλλοι και θα πουν, ξέρετε κύριοι, εμείς έτσι τα βρήκαμε, τώρα είναι ήδη τοποθετημένα, και δεν ξηλώνονται τα άτιμα, εκείνοι οι άσχετοι φταίνε…

Ευτυχώς που υπάρχει και το ΣτΕ και όσοι το πάρουν νωρίς χαμπάρι προλαβαίνουν να βάλουν ένα φρένο στην ασυδοσία και στην λαίμαργη βούληση των εταιριών οι οποίες με την συναίνεση των κυβερνόντων καπηλεύονται την φύση όχι για δημιουργία έργων συμβατών με το περιβάλλον όπως δηλώνουν αλλά αποκλειστικά και μόνο για limit up στα κέρδη τους…

Η Κυνηγετική Οικογένεια όπως τόσες φορές έχουμε τονίσει ζει και αναπνέει από το περιβάλλον και για το περιβάλλον, θα είναι για πάντα υπέρμαχος της προστασίας του και σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσει στις φιλόδοξες προσπάθειες κάποιων που ανεξέλεγκτα χρηματοδοτούνται για να στήσουν κερδοφόρες επιχειρήσεις στα όρη και τα βουνά της πατρίδας μας, εφορμώντας από την υπερπολυτελή πολυθρόνα του γραφείου τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι η φύση που κάποιοι εμπορεύονται δίνει ζωή σε όλους μας και όχι μόνο στους κυνηγούς και στους επισκέπτες της, δεν είναι κτήμα κανενός και οφείλουμε να την διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού ώστε να την κληροδοτήσουμε αλώβητη στα παιδιά μας.

Για την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου

Το Γραφείο Τύπου της Γ΄ Κ.Ο.Π.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων