Δηλώσεις του κ. Μπασιάκου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

0

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευάγγελος Μπασιάκος απηύθυνε χαιρετισμό με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός επισημαίνει τα ακόλουθα:
«Τα προηγούμενα χρόνια η αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων και η αδιαφορία για την προστασία του περιβάλλοντος είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος. Ενδεικτικά φαινόμενα είναι ο επικίνδυνος περιορισμός για κάποιες από τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η μεγάλη μείωση που παρατηρείται στην έκταση των δασών, η αύξηση της απερήμωσης των εδαφών, η μόλυνση των υδατικών πόρων.

Η ανάδειξη της σημασίας του περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια και η αναγνώριση του ως ενός από τους τρεις πυλώνες για τη βιώσιμη ανάπτυξη, οδήγησε και στη θέσπιση της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος. Μετά την έκθεση Brundtland το 1987 για την Παγκόσμια Επιτροπή για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που εισήγαγε και προέβαλε ουσιαστικά την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης, η παγκόσμια κοινότητα συνειδητά άρχισε να στηρίζει την περιβαλλοντική προστασία. Η προσπάθεια λήψης μέτρων για να περιοριστεί η περιβαλλοντική υποβάθμιση και να αναστραφούν ει δυνατόν οι αρνητικές επιπτώσεις που είχαν προκληθεί στο περιβάλλον, οδήγησε στη διάσκεψη του Ρίο το 1992 και στο πρωτόκολλο του Κιότο το 1997 για τις κλιματικές μεταβολές, όπου νομικά κατοχυρώθηκαν δεσμεύσεις των βιομηχανικά αναπτυγμένων κρατών για τη μείωση των εκπομπών συγκεκριμένων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και συντελούν στην άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Η χώρα μας συμμετέχει στη διεθνή προσπάθεια προαγωγής της περιβαλλοντικής αειφορίας έχοντας υπογράψει όλες τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις που στοχεύουν στην περιβαλλοντική προστασία. Ενδεικτικά αναφέρονται το πρωτόκολλο του Κιότο, το Πρωτόκολλο της Καρθαγένης για τη βιοασφάλεια (για τον ενδεδειγμένο βαθμό προστασίας κατά τη μεταφορά, το χειρισμό και τη χρήση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών), η Σύμβαση για τη βιολογική ποικιλότητα και η Διεθνής Συνθήκη για τους Φυτογενετικούς Πόρους. Παράλληλα έχουμε την ελληνική στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη και το σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της απερήμωσης. Ειδικά το 2006 έχει ανακηρυχθεί και έτος για την καταπολέμηση της απερήμωσης.

Στην πράξη για την επίτευξη του στόχου της περιβαλλοντικής αειφορίας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τα συναρμόδια Υπουργεία όπως το ΥΠΕΧΩΔΕ και το ΥΠΑΝ, προχωρούν στη λήψη μέτρων για:
# την καλλιέργεια της αγροτικής γης με μεθόδους που να διασφαλίζουν την αειφόρο χρήση της
# την προστασία των δασών και την αύξηση των αναδασώσεων
# την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων και τον έλεγχο της αλιευτικής δραστηριότητας
# τη μείωση των ρυπάνσεων των θαλασσών
# τη διασφάλιση αλλά και την αύξηση των υδατικών αποθεμάτων
# τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας των οικοσυστημάτων
# την προώθηση των εφαρμογών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον αγροτικό χώρο μέσω και της ένταξης των ενεργειακών καλλιεργειών για την παραγωγή βιοκαυσίμων
# τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και του φυσικού περιβάλλοντος
# την αύξηση των διατιθέμενων πόρων για την προστασία, την ανάπτυξη των δασών και των προστατευόμενων περιοχών και την αναβάθμιση των υποβαθμισμένων δασικών οικοσυστημάτων
# τον προσανατολισμό της ανάπτυξης προς κατευθύνσεις που διασφαλίζουν την καλή υγεία και την καλύτερη ποιότητα ζωής
# την αναζήτηση με άλλα κράτη κοινών λύσεων για τα προβλήματα του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της δραστηριότητάς μας σε διεθνείς οργανισμούς ή σε διακρατικές συνεργασίες.
Είμαι βέβαιος πως με την υλοποίηση των ανωτέρω μέτρων και την απαραίτητη συνδρομή όλων των πολιτών θα μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να αποφύγουμε την περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση και να παραδώσουμε στα παιδιά μας και στις επερχόμενες γενεές ένα καλύτερο και ασφαλέστερο φυσικό περιβάλλον».

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων