Σημαντικές αποφάσεις στη συνδιάσκεψη των Αθηνών

0

1874-dimas.jpg

Μια συνδιάσκεψη, μεγάλης σπουδαιότητας και προπομπός μεγαλύτερων επιτευγμάτων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Ledra Marriot, στην Αθήνα. Στο ίδιο τραπέζι συζητήσεων βρέθηκαν, εκτός από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας, που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης, και της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Κυνηγετικών Οργανώσεων (FACE), και υψηλόβαθμα στελέχη της διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προεξάρχοντος του Επιτρόπου κ. Σταύρου Δήμα. Επίσης στη συνδιάσκεψη αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι κυνηγετικών οργανώσεων από όλα σχεδόν τα κράτη της Ευρώπης, αλλά και εκπρόσωποι των μεγαλύτερων περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων που ασχολούνται με την αειφορία, τη βιοποικιλοτητα και την άγρια ζωή.

Τη συνδιάσκεψη χαιρέτισαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους, από πλευράς της κυβέρνησης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ε. Μπασιάκος, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρ. Φώλιας και ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Ξανθόπουλο. Επίσης μίλησε, εκ μέρους του Κ.Κ.Ε, ο ευρωβουλευτής κ Θ. Παφίλης και εκ μέρους του ΣΥΝ ο κ.Τόλιος. Τις εργασίες της συνδιάσκεψης παρακολούθησαν μέλη της Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Συλλόγου προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής και μέλη του δικτύου των κυνηγών ΩΡΙΩΝ.

Τα θέματα που παρουσιάστηκαν ήταν :

-Πρωτοβουλία για μια αειφόρο κυνηγετική δραστηριότητα, από την Anne TELLER, της Γενικής Γραμματείας Περιβάλλοντος Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
-Η Συμφωνία του 2004 για την Οδηγία της Ε.Ε. για τα πουλιά, από την Κλαίρη Παπάζογλου, του Birdlife International
-Η Συμφωνία Αφρικής – Ευρασίας για τα μεταναστευτικά υδρόβια πτηνά, από τον Bert LENTEN, Ειδικός Γραμματέας AEWA
-Επισκόπηση καταγραφής της κυνηγετικής κάρπωσης, από τον John SWIFT, Γενικός Γραμματέας BASC (UK)
-Πρόγραμμα «ΑΡΤΕΜΙΣ», Η καταγραφή της κυνηγετικής κάρπωσης στην Ελλάδα, από τον Dr. Χρήστο Θωμαϊδη, Θηραματολόγο, Επίκουρο Καθηγητή.
-Η αναγκαιότητα καταγραφής της κυνηγετικής κάρπωσης, Το μπεκατσίνι, μια ειδική περίπτωση, από τον Guy-Noêl OLIVIER, Γενικός Γραμματέας του OMPO.
-Συμπεράσματα του προγράμματος καταγραφής της κυνηγετικής κάρπωσης στη Γαλλία για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τον Vincent SCHRICKE, του Εθνικού Οργανισμού Θήρας Γαλλίας
-Διαχείριση Βιοποικιλότητας, από τη Ράνια Σπυροπούλου, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος
-Υιοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος καταγραφής της κυνηγετικής κάρπωσης, από τον Yves LECOCQ, Γενικός Γραμματέας της FACE

Το σημαντικότερο συμπέρασμα είναι ότι κυνηγετικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις κατέληξαν σε κοινές αποφάσεις για την έναρξη ενός Πανευρωπαϊκού Προγράμματος Παρακολούθησης της άγριας πανίδας, μέσω του οποίου θα εξασφαλίζεται η αειφορία της κυνηγετικής δραστηριότητας και η συνετή διαχείριση της άγριας ζωής στη γηραιά ήπειρο. Το πρόγραμμα αυτό, που θα ονομάζεται πανευρωπαϊκά ΑΡΤΕΜΙΣ, συναποδέχθηκαν οι συμμετέχοντες και ομολόγησαν την εγκυρότητας του και την επιστημονική του βαρύτητα.

Στον αντίποδα αυτών των εξελίξεων ήρθε το δελτίο τύπου που εξέδωσε την 1 Ιουνίου, το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και αναφέρει τα εξής:

« Μεγάλη φιέστα ετοιμάζει η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας, το ερχόμενο Σάββατο 3 Ιουνίου στην Αθήνα, πραγματοποιώντας συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή και άλλων Ευρωπαϊκών Κυνηγετικών Συνομοσπονδιών. Δικαίωμά τους βέβαια αρκεί:
1) Να μη συνέπιπτε με τις εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5-6-06).
2) Να μη διαφημίζεται ως εκδήλωση με σημεία αναφοράς τη βιοποικιλότητα και την αειφορία, και τι σχέση έχουν με αυτές οι καταστροφείς της φύσης.
3) Να μην εμφάνιζαν τις δικές τους μετρήσεις για την κατάσταση της πανίδας μέσα από προγράμματα του τύπου «ΑΡΤΕΜΙΣ», δηλαδή «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει», τα οποία δεν έχουν καμία αξιοπιστία και κανένα ειδικό επιστημονικό βάρος.
4) Αλλά το χειρότερο από όλα να μην είχε αναγγελθεί η παρουσία του Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Δήμα. Τι δουλειά έχει η θέση που κατέχει ο κ. Δήμας με τις φιέστες των κυνηγών και γιατί δέχεται να χρησιμοποιείται ως άλλοθι φιλοπεριβαλλοντικής πολιτικής των κυνηγών, όχι τυχαία, μέρες που γιορτάζεται το περιβάλλον.
Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), σταθερά προσηλωμένο στην προστασία της φύσης, άρα και της πανίδας, καλεί του πολίτες να μην παραπλανούνται από τα συνθήματα και την προπαγάνδα των κυνηγών, που μοναδικό τους μέλημα είναι ο φόνος ανυπεράσπιστων ζώων, με ότι πιο σύγχρονο μέσο διαθέτει η σύγχρονη τεχνολογία και η κυνηγετική τους φαρέτρα.» !!!

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι, δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη εγκλωβισμένοι στις στείρες αντιπαραθέσεις, που αδυνατούν να αντιληφθούν τις σύγχρονες αναγκαιότητες, με αποτέλεσμα να τους ξεπερνούν οι εξελίξεις και να φαντάζουν εν τέλει εκτός τόπου και χρόνου.

Κλείνοντας πρέπει να πούμε ότι αξίζουν συγχαρητήρια στην ΚΣΕ και σε όσους δούλεψαν για την άρτια οργάνωση αυτού του εγχειρήματος, πράγμα που δείχνει τα μεγάλα βήματα προόδου που κάνουν οι κυνηγετικές οργανώσεις.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων