ΠΑΝ-ΘΗΡΑΣ 2006

0

1884-panthiras.jpg

Ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα, έχει γίνει τελικά η ετήσια έκδοση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης, με τίτλο «ΠΑΝ-ΘΗΡΑΣ τα πάντα περί θήρας». Μια δράση που ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια και που καθιερώθηκε στον χώρο με την ποικιλία των θεμάτων της, την εγκυρότητα των επιστημονικών δημοσιεύσεων και τη διασπορά της εμπειρίας που έχουν αποκτήσει οι διοικούντες την ΚΟΜΑΘ.
Στο φετινό 6ο τεύχος δημοσιεύονται δεκάδες επιστημονικά κείμετα των επιστημονικών συνεργατών της ΚΟΜΑΘ, οι δράσεις της κατά το προηγούμενο διάστημα και πληροφοριακά και χρηστικά στοιχεία που διευκολύνουν την επικοινωνία των μελών της ομοσπονδίας.
Για άλλη μια φορά είμαστε υποχρεωμένοι να συγχαρούμε τον Πρόεδρο της ΚΟΜΑΘ κ. Γ. Δέλλιο, του συντονιστές της έκδοσης Κυριάκο Σκορδά και Περικλή Μπίτσα, αλλά και όλους όσους με τα κείμενά τους διευρύνουν τις κυνηγετικές και περιβαλλοντικές μας γνώσεις.

Παραθέτουμε τον χαιρετισμό του Προέδρου που φιλοξενείται στις πρώτες σελίδες της έκδοσης και παρουσιάζει το πρίσμα μέσα από το οποίο αντιμετωπίζονται τα θέματα της φύσης στην Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης

Αγαπητοί Φίλοι,
Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό πως μια προσπάθεια που ξεκίνησε η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης πριν από έξι χρόνια συμπληρώνει φέτος ισάριθμα ετήσια τεύχη ανελλιπούς έκδοσης.
Τα τεύχη του «ΠΑΝ-ΘΗΡΑΣ, τα πάντα περί θήρας» αποτελούν ένα βήμα παρουσίασης των απόψεων της Ομοσπονδίας και των λοιπών κυνηγετικών οργανώσεων, παράλληλα δε και καταγραφής των θέσεων ειδικών επιστημόνων καθώς και των αποτελεσμάτων ποικίλων επιστημονικών εργασιών σχετικά με την αειφορική διαχείριση και την προστασία της άγριας πανίδας.

Είναι βέβαιο πλέον ότι υποστηρίζοντας το θήραμα, βοηθούμε όλα τα είδη της άγριας πανίδας. Πρωτίστως πρέπει να εργαζόμαστε ώστε η ελληνική φύση να αποτελεί χώρο φιλόξενο για τα είδη αυτά. Μόνον η εφαρμογή ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης μπορεί να εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη επάρκειας και ποιότητας των θηραματικών πόρων. Με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ειδικών επεμβάσεων βελτιωτικού χαρακτήρα στο φυσικό περιβάλλον επιτυγχάνεται η ενίσχυση των θηραματικών πληθυσμών, με την φύλαξη δε η διατήρηση τους. Οι δράσεις αυτές στοχεύουν ιδιαίτερα στην ενίσχυση του ενδημικού θηράματος. Παράλληλα αυτονόητο είναι πως η καλή κατάσταση των βιοτόπων θα κάνει τους χώρους αυτούς πιο φιλόξενους και για τα αποδημητικά είδη και θα «κρατήσει» περισσότερους πληθυσμούς τους. Για το λόγο αυτό, με το συντονισμό της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και με χρήματα όλων των κυνηγών της χώρας, ξεκίνησε ήδη ένα εκτεταμένο και διαρκές πρόγραμμα βελτίωσης των ενδιαιτημάτων, παρακολούθησης των μετακινήσεων και καταγραφής των θηραματικών πληθυσμών.

Πέραν της γνώσης, όμως, η έκδοση του «ΠΑΝ-ΘΗΡΑΣ» στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του Έλληνα κυνηγού καθώς και του ευρύτερου κοινού. Τα 5.000 αντίτυπα της έκδοσης διανέμονται στους 62 Κυνηγετικούς Συλλόγους, μέλη της Ομοσπονδίας μας, στις λοιπές κυνηγετικές οργανώσεις της χώρας, σε φορείς αυτοδιοίκησης, δημόσιες υπηρεσίες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, κ.ά. Τα προηγούμενα τεύχη έχουν ήδη εξαντληθεί, ενώ τα άρθρα τους αποτελούν πλέονκαταξιωμένα κείμενα, που παραπέμπονται ευρέως στη σχετική επιστημονική βιβλιογραφία, και δίνουν τη βάση για την εξέλιξη των θεμάτων που πραγματεύονται.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης, κατανοώντας τη σημασία της παροχής τεκμηριωμένης και εύληπτης γνώσης, προγραμμάτισε για τη νέα κυνηγετική χρονιά την έκδοση και ενός ακόμη εγχειριδίου, πρωτότυπου για τα ελληνικά δεδομένα, για όλα τα θέματα που απασχολούν τον κυνηγό. Η έκδοση αυτή θα γίνει σε 60.000 αντίτυπα και θα διανεμηθεί δωρεάν σε όλους τους κυνηγούς της Βόρειας Ελλάδας, μέλη των Κυνηγετικών Συλλόγων, κατά την ανανέωση των αδειών θήρας τους.
Η έκδοση «ΠΑΝ-ΘΗΡΑΣ, τα πάντα περί θήρας» θα εξακολουθεί πάντα να προάγει την ετήσια επικοινωνία μας και να αποτελεί ένα δείγμα γραφής για την πρόοδο και την καταξίωση του κυνηγετικού κόσμου της χώρας.
Θεσσαλονίκη, Μάιος 2006
Γιώργος Δέλλιος
Πρόεδρος τον Λ.Σ.
της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων