Επιθέσεις αρκούδων

0

1885-arkouda.jpg
Εξαργιωμένοι εμφανίζονται οι κτηνοτρόφοι στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας, από τις συνεχείς επιθέσεις των αρκούδων εναντίον των περιουσιών τους. Συγκεκριμένα, το περασμένο έτος σημειώθηκαν περίπου δέκα επιθέσεις σε κοπάδια με αρκετές ζημιές και τέσσερα κρούσματα επιθέσεων σε ανθρώπους. Όπως δήλωσε ο αντινομάρχης Καστοριάς, Αχιλλέας Ευαγγέλου, “στις αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσουν και πάλι τα προβλήματα με τις αρκούδες. Στόχος της νομαρχίας Καστοριάς είναι η ασφάλεια των πολιτών. Καλώ την Οργάνωση “Αρκτούρος” να βρει λύση”. Μας λένε να μην σκοτώνουμε τις αρκούδες, όμως οι κτηνοτρόφοι έχουν δίκιο. Χάνουν τις περιουσίες τους, κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα, γιατί η αρκούδα δεν καταλαβαίνει”. Από την πλευρά τους, τα στελέχη του “Αρκτούρου” προτείνουν ως μέτρα προστασίας των αγροτικών νοικοκυριών τα ηλεκτροφόρα καλώδια γύρω από τα ποιμνιοστάσια. Να σημειωθεί ότι στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας ζει το 1/3 του πληθυσμού των αρκούδων και συγκεκριμένα υπάρχουν περίπου 70 ζώα.

“Αντιδρά μόνο εάν νιώσει πως απειλείται”

“Το καλοκαίρι είναι μεγαλύτερη η προσέγγιση των αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές καθώς δεν βρίσκουν τροφή. Εμείς περιμένουμε απόφαση του υπουργείου Γεωργίας για επιδότηση των κτηνοτρόφων προκειμένου να προμηθευτούν με ηλεκτροφόρα καλώδια τα μαντριά και να μην κινδυνεύουν οι περιουσίες τους”, τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο βιολόγος, Λάζαρος Γεωργιάδης.

Όσο για τις επιθέσεις αρκούδων σε άνθρωπο ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως το ζώο φοβάται περισσότερο και πως αντιδρά μόνο εάν νιώσει πως απειλείται.

“Οι αρκούδες φοβούνται περισσότερο από εμάς και επιτίθενται μόνο εάν ο άνθρωπος πάει να τη χτυπήσει”, κατέληξε.

Επίσης, αναφερόμενος σε σοβαρό ατύχημα που είχε ο ίδιος πριν από μερικά χρόνια με αρκούδα την οποία φρόντιζε στο κέντρο περίθαλψης καφετιάς αρκούδας στο Φανό Φλώρινας, συμπληρώνει πως ο ίδιος έφταιγε και όχι το ζώο.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων