ΣτΕ: Στοπ στο κυνήγι, πυρ στο υπ. Γεωργίας

0

Απαγορεύει το Συμβούλιο της Επικρατείας το κυνήγι όλων των ειδών των θηραμάτων μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2003, οπότε λήγει η κυνηγετική περίοδος, ενώ αποδοκιμάζει το υπουργείο Γεωργίας για την πάγια τακτική του να αγνοεί τις αποφάσεις του.

Για άλλη μια φορά, το ανώτατο δικαστήριο ανέστειλε την απόφαση του υπουργείου Γεωργίας που καθορίζει την κυνηγετική περίοδο για το έτος 2002-2003, από 20 Αυγούστου 2002 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2003, τα είδη και τον αριθμό των πτηνών που επιτρέπεται να θηρεύσουν οι κυνηγοί κλπ. Σύμφωνα με το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ, η υπουργική απόφαση παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία και τη συνθήκη της Βέρνης, αφού εκδόθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί “συνολική επιστημονική μελέτη ως προς τον κίνδυνο αφανισμού ή μείωσης του πληθυσμού σε μη ικανοποιητικό επίπεδο για κάθε ένα από τα θηρεύσιμα είδη”.

Ειδικότερα, το δικαστήριο σημειώνει ότι δεν έχει γίνει ούτε έρευνα που να δείχνει την επίδραση που έχει η κυνηγετική περίοδος στην αναπαραγωγική ικανότητα των πτηνών ούτε έκθεση που να αναφέρει τεκμηριωμένα κατά πόσο το κυνήγι επηρεάζει τα προστατευόμενα είδη.

Αντί αυτών, η υπουργική απόφαση στηρίζεται σε παρωχημένες εκθέσεις του 1994, 1995, 1998 και 1999, οι οποίες έχουν κριθεί ανεπαρκείς από το ΣτΕ.

Οι ανώτατοι δικαστές κάνουν ειδική μνεία και στην τακτική του υπουργείου Γεωργίας να εμμένει τα τελευταία χρόνια στην έκδοση διαδοχικών αποφάσεων με το ίδιο περιεχόμενο για το κυνήγι, παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα επιτάσσει τη συμμόρφωση της Διοίκησης στις δικαστικές αποφάσεις. Οπός υπογραμμίζεται στην απόφαση, εξαιτίας του ότι δεν συμμορφώνεται το υπουργείο Γεωργίας στις αποφάσεις του ΣτΕ, το δικαστήριο αναστέλλει την υπουργική απόφαση στο σύνολό της, χωρίς να εξετάσει τους άλλους λόγους που επικαλούνται οι προσφεύγοντες. Πρόκειται για τέσσερις οικολογικές και ζωοφιλικές οργανώσεις που ζητούσαν να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση, με το επιχείρημα ότι εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για όλα τα είδη των θηραμάτων.

Προς το παρόν, το υπουργείο Γεωργίας δεν έχει αντιδράσει, αφού ο αρμόδιος υφυπουργός Φ. Χατζημιχάλης δήλωσε ότι θα σχολιάσει την απόφαση όταν θα διαβιβαστεί στο υπουργείο.

Διαβάστε παλαιότερη ανακοίνωση >>

πηγή: enet.gr

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων