Ο Πρόεδρος της ΚΣΕ στο e-artemis

0

1908-np.jpg
Πάνε δύο – τρεις μήνες που προσπαθούσαμε να πάρουμε μια συνέντευξη από τον Πρόεδρο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας όμως δεν ήταν εύκολο. Δεν κατανοούσαμε βέβαια το γιατί. –Μα τόση δουλειά έχει ο Πρόεδρος, λέγαμε, ή μήπως δε μας καταδέχεται. Τελικά ήρθε η ώρα και έγινε η συνάντηση πριν από λίγες μέρες.
Η συνέντευξη άρχισε επιτέλους και τελείωσε … μετά μυρίων διακοπών. Το τηλέφωνο χτυπούσε συνέχεια. Θέματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν αμέσως. Απαντήσεις που δεν έπαιρναν αναβολή.
Το γραφείο έμοιαζε περισσότερο με γραφείο νομικού συμβούλου ή κάποιου μάχιμου δικηγόρου, παρά με γραφείο Προέδρου Συνομοσπονδίας.

Ο κ. Παπαδόδημας πρόθυμος να απαντήσει σε όλα, αλλά και αγχωμένος από το κυνήγι των καθημερινών προβλημάτων.

e-a: Αρχίζοντας θέλω να ρωτήσω πως ήταν για ‘σας προσωπικά η κυνηγετική χρονιά. Είχατε επιτυχίες;

Ν.Π: Oι υποχρεώσεις του Προέδρου της ΚΣΕ είναι τέτοιες, γιατί τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί από μόνο του, χρειάζεται συνεχής και συστηματική προσπάθεια και πολλές ώρες, που αφήνουν λίγο ελεύθερο χρόνο. Με αυτή την έννοια λοιπόν βρήκα κάποιο χρόνο για να κυνηγήσω και είμαι πάρα πολύ ευτυχής που ήρθα σε επαφή με τη φύση, που είναι η κύρια και κινητήριος δύναμη για έναν σωστό κυνηγό. Βέβαια, η κυνηγετική χρονιά που πέρασε δεν έχει καμία σύγκριση με την εξαιρετική περυσινή χρονιά.

e-a: Η κυνηγετική χρονιά έληξε κάπως «αγχωμένα» κυρίως με το πρόβλημα της γρίπης των πτηνών και παρατηρήθηκαν ορισμένες σπασμωδικές κινήσεις απαγορεύσεων. Τι ενημέρωση έχετε από τους επιστημονικούς συνεργάτες σας; Υπάρχει κάποια πρόβλεψη ή εκτίμηση για την εξέλιξη της νόσου στα άγρια πτηνά που θα επηρεάσει την κυνηγετική δραστηριότητα;

Ν.Π: Έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί στο μεγάλο θέμα που αφορά στη γρίπη των πτηνών και πρέπει να επανέλθουμε επιγραμματικά σε μερικά σημεία.
Για το πρόβλημα αυτό οι κυνηγετικές οργανώσεις και η ΚΣΕ είχαν μια μεγάλη και αποτελεσματική συνεργασία με την Κτηνιατρική υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Δώσαμε δείγματα και παρακολουθήθηκε με αυτό τον τρόπο η εξέλιξη της γρίπης και σ’ αυτό το πεδίο της συνεργασίας απέδειξαν οι ΚΟ τον τεράστιο κοινωνικό ρόλο τον οποίο μπορούν να παίξουν. Από την άλλη μεριά όμως είχαμε, πράγματι, κάποιες αψυχολόγητες απαγορεύσεις που έγιναν, αποκλειστικά, από τους Γενικούς Γραμματείς των τριών περιφερειών της Μακεδονίας.
Το Φλεβάρη υπήρχε μια τάση γενικής απαγόρευσης για το κυνήγι. Κάναμε παρέμβαση σε επίπεδο Υπουργού. Αυτή η γενική απαγόρευση απετράπη διότι ο Υπουργός πείστηκε ότι δεν υπήρχαν, στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι έπρεπε να σταματήσει το κυνήγι. Υπήρχε όμως ο γνωστός θόρυβος που προκάλεσε η τηλεόραση. Έκανα μια συγκεκριμένη αναφορά να εφαρμοστεί η οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα που σήμαινε απαγόρευση του κυνηγίου μόνο όπου υπάρχει θετικό κρούσμα και για μια ακτίνα στα δέκα χιλιόμετρα γύρω από το κρούσμα και όχι γενικές απαγορεύσεις!
Είχαμε λοιπόν μια επιτυχία διότι δεν απαγορεύθηκε συνολικά το κυνήγι. Είχαμε όμως και μια μερική επιτυχία διότι παρόλα ταύτα απαγορεύθηκε σε τρεις περιφέρειες της χώρας. Με τις ενδείξεις και τα στοιχεία που έχουμε σήμερα φαίνεται ότι δεν θα έχουμε στη νέα κυνηγετική περίοδο προβλήματα, αν και αυτό δεν μπορεί να το προδικάσει κανένας. Έχουμε όμως κατορθώσει να πείσουμε την Κτηνιατρική Υπηρεσία ότι η γρίπη των πουλιών δεν αντιμετωπίζεται με απαγορεύσεις κυνηγίου. Αντιμετωπίζεται με πολλά άλλα μέτρα που πλέον έχει αποδειχθεί ότι πρέπει να λαμβάνονται και οι απαγορεύσεις κυνηγίου είναι μέτρο εντυπωσιασμού, επικοινωνιακής πολιτικής με τα κανάλια χωρίς όμως κανένα πραγματικό αποτέλεσμα. Αντίθετα, η απαγόρευση του κυνηγίου στερεί από την πολιτεία την δυνατότητα παρακολούθησης της γρίπης μέσω των δειγμάτων άγριων πουλιών που το κυνήγι δίνει στα εργαστήρια.

e-a: Κύριε Πρόεδρε ηγείστε για σειρά ετών της συνομοσπονδίας και στην ουσία είστε αυτός που καλείστε πάντα να αντιμετωπίσετε κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται στον κυνηγετικό κόσμο. Ποια θεωρείτε την μεγαλύτερη επιτυχία σας μέχρι σήμερα;

Ν.Π: Μεγαλύτερη επιτυχία που μπορώ να θεωρήσω ότι έχουμε στην ΚΣΕ, που βρίσκομαι ήδη πολλά χρόνια είναι η θηροφυλακή. Και το λέω μεγάλη επιτυχία για δυο λόγους, όχι μόνο γιατί ήταν εξαιρετικά δύσκολο να συσταθεί αυτό το σώμα και να αποφασίσουν οι κυνηγοί να καταβάλουν ότι χρειάζεται για τη λειτουργία της, αλλά κυρίως ήταν επιτυχία επειδή αυτή η σύσταση της θηροφυλακής έγινε παρά τη λυσσαλέα αντίδραση των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, οι οποίοι κατά τη συζήτηση που είχαμε με τους τότε Υπουργούς έβρισκαν χιλιάδες προφάσεις και του κόσμου τα δήθεν επιχειρήματα για να μη συσταθεί η θηροφυλακή. Πρέπει να σαν πω ότι σε διάστημα λίγων ημερών υπέγραψε ο τότε αρμόδιος Υφυπουργός επτά αποφάσεις με τις οποίες ξεκίνησε η θηροφυλακή. Σημειώνω ότι για όλες αυτές τις αποφάσεις οι υπηρεσιακοί παράγοντες ήταν κάθετα αντίθετοι και αρνητικοί. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι τεράστια επιτυχία το ότι έγινε η Θηροφυλακή.
Η δεύτερη πολύ μεγάλη επιτυχία μας είναι ότι σταματήσαμε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να δικάσει την Ελλάδα για το κυνήγι. Τεράστια Επιτυχία !

e-a: Πως αξιολογείτε σήμερα αυτό το εγχείρημα και πως βλέπετε το μέλλον της θηροφυλακής; Πως είναι η κατάσταση μετά τις συνδικαλιστικές κινήσεις των θηροφυλάκων;

Ν.Π: Μετά τη σύσταση της θηροφυλακής οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης δεν εγκατέλειψαν τα όπλα. Προσπάθησαν όλα αυτά τα χρόνια, ακόμη και σήμερα που μιλάμε, να βρουν τρόπους για να εμποδίσουν τη λειτουργία της με τελικό στόχο και επιδίωξη, -το λέω ευθαρσώς, ανοιχτά και ξεκάθαρα την απονεύρωση, στην αρχή, και στη συνέχεια τη διάλυση της θηροφυλακής των κυνηγών. Αυτός είναι ο στόχος τους.
Μη ξεχνάτε άλλωστε, ότι οι οικολογικές οργανώσεις και γενικά άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν επαφή με την κυνηγετική πραγματικότητα, υποστήριζαν ότι το κυνήγι στην Ελλάδα γίνεται με τρόπο ασύδοτο ότι, έτσι και αλλιώς, δεν υπάρχει θηροφυλακή να επιβάλει κανόνες και ότι η λαθροθηρία αποτελούσε τη μεγάλη πληγή για το περιβάλλον. Απέναντι σε αυτούς η απάντηση μας με τη θηροφυλακή απέδειξε ότι δεν ισχύουν αυτές οι απόψεις και το απέδειξε ακόμη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο αποφάσισε, ότι λόγω έλλειψης θηροφύλαξης πρέπει να απαγορευτεί το κυνήγι. Αυτό λοιπόν το επιχείρημα έχει πάψει πλέον να υπάρχει διότι λειτουργούμε, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, τη θηροφυλακή.
Από τη άλλη όμως πλευρά υπάρχουν περίπου 250 εργαζόμενοι που λογικό είναι να έχουν τις απόψεις τους και τις απαιτήσεις τους για τα εργασιακά τους θέματα. Όμως εκείνο το οποίο πρέπει να καταστήσω σαφές είναι ότι, οι όποιες απόψεις και αιτήματα που έχουν οι θηροφύλακες ως εργαζόμενοι θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο των σχέσεων της ΚΣΕ και των θηροφυλάκων. Δε θα βάλουμε σε αυτή μας τη σχέση και τη συνεργασία μεσάζοντες και ενδιάμεσους τα δασαρχεία ή τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό είναι ρητή μας θέση, δεν το κάναμε και δεν θα το κάνουμε ποτέ. Από κει και πέρα εμείς θα ικανοποιούμε τα λογικά αιτήματα των θηροφυλάκων διότι θεωρούμε ότι η καλή σχέση με τους εργαζόμενους ενισχύει την αποτελεσματικότητα της εργασίας τους και όλοι φιλοδοξούμε και θέλουμε να έχουμε μια αποτελεσματική θηροφυλακή για την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος.

e-a: Κύριε Πρόεδρε επί σειρά ετών το ΣτΕ εξέδιδε αποφάσεις, μετά από αιτήσεις ακύρωσης οικολογικών και ζωοφιλικών σωματείων που κατέτειναν πάντα στο ίδιο σκεπτικό: την ακύρωση της ετήσιας ρυθμιστικής απόφασης λόγω της μη ύπαρξης μελετών και αναφορών επικαιροποιημένων από το αρμόδιο Υπουργείο. Με την 2603/03 απόφαση του ΣτΕ, δόθηκε ένα τέλος σε αυτή τη πολύχρονη δικαστική διαμάχη και τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχουν ασκηθεί προσφυγές. Ποιοι παράγοντες συντέλεσαν σ’ αυτό και πως «κάμφθηκαν» οι επιφυλάξεις και αιτιάσεις του ΣτΕ;

Ν.Π: Είναι γεγονός ότι το ΣτΕ είχε εκδώσει αποφάσεις αρνητικές για το κυνήγι επικαλούμενο το γεγονός ότι δεν υπήρχαν από το Υπουργείο οι κατάλληλες μελέτες για να υποστηρίζουν και να αιτιολογούν το περιεχόμενο κάθε ρυθμιστικής απόφασης. Το Υπουργείο βεβαίως ποτέ δεν φρόντισε να έχει τέτοιες μελέτες, ούτε είχε σκοπό να τις εξασφαλίσει, αλλά τολμώ να πω ότι ούτε και το ήθελε, διότι μια παντοτινή απειλή πάνω στους κυνηγούς για περιορισμό του κυνηγίου είναι ένας πρόσφορος τρόπος να ασκεί την εποπτεία όπως τη φαντάζεται η αρμόδια υπηρεσία.
Μπροστά σ’ αυτό τον κίνδυνο η ΚΣΕ φρόντισε με δική της πρωτοβουλία να συνεργαστεί με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ώστε να εκπονηθούν αυτές οι επίμαχες μελέτες των οποίων την έλλειψη είχε σημειώσει το ΣτΕ.
Αποτέλεσμα είναι, όπως σωστά είπατε, εδώ και μερικά χρόνια να υπάρχουν μελέτες για την κατάσταση των πληθυσμών και για την εξέλιξή τους και έτσι αυτό το έλλειμμα μαζί με το έλλειμμα της θηροφυλακής που υπήρχε στις αποφάσεις να έχει εκλείψει.
Να τονίσουμε ότι αυτές οι μελέτες και η θηροφύλαξη έγιναν με πρωτοβουλία της ΚΣΕ και με χρήματα των Ελλήνων κυνηγών.
Είναι μια τεράστια ολιγωρία εκ μέρους του κράτους που δεν μερίμνησε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εξέλιξης και των δικαστικών αναγκών, ένα κενό που κάλυψαν οι κυνηγετικές οργανώσεις. Εάν δεν το κάναμε, τότε το κυνήγι πραγματικά θα είχε γνωρίσει μεγάλους περιορισμούς και ίσως θα είχε τελείως καταργηθεί για ορισμένες περιοχές και περιόδους!
Αυτό αποτέλεσε άλλο μεγάλο μας επίτευγμα, το γεγονός ότι θωρακίζουμε συνέχεια με τα απαιτούμενα αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία τις προτάσεις μας για το κυνήγι και την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας.

e-a: Η επιτυχής παρέμβαση της ΚΣΕ και η ανάληψη πρωτοβουλιών υποστήριξης της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επέφεραν την άρση της παραπομπής για παραβάσεις της οδηγίας 409/79. Πιστεύετε ότι αυτό το θέμα έχει κλείσει ή παραμένει ανοιχτό, μιας και διακαής πόθος ορισμένων, εντός και εκτός Ελλάδος, είναι να διαγραφεί ο Φεβρουάριος από το κυνηγετικός ημερολόγιο;

Ν.Π: Το θέμα της παρέμβασης της ΚΣΕ στο πρόβλημα το οποίο είχε δημιουργηθεί από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο για παραβάσεις της Οδηγίας για τα πουλιά είναι και αυτό μια μεγάλη επιτυχία διότι δίνοντας τα νομικά επιχειρήματα, δίνοντας όλο το υλικό που αρνήθηκε να δώσει η υπηρεσία, και με βάση αυτό το υλικό, η Ευρωπαϊκή επιτροπή ανακάλεσε την προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Θέλω να σταθώ λίγο σ’ αυτό το σημείο το οποίο μπορεί να αφορά την περίοδο 2002-2003 είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικό. Η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αντί να οδηγήσει το αρμόδιο Υπουργείο στη συλλογή όλων των στοιχείων για να υπερασπιστεί τη θέση της Ελλάδας, -διότι δεν παραπέμπεται στο δικαστήριο ούτε ο Υπουργός ούτε η ΚΣΕ, παραπέμπεται η χώρα-, αντί λοιπόν να τρέξει να βρει κάθε στοιχείο και κάθε επιχείρημα που θα υποστήριζε τις τότε αποφάσεις των Υπουργών, η Υπηρεσία, επιδεικτικά, και εγγράφως αρνήθηκε να βοηθήσει τη χώρα. Θεωρώ ότι είναι ένα μαύρο κεφάλαιο στην ιστορία της Διεύθυνσης Θήρας.
Οι κίνδυνοι για επαναφορά του θέματος βεβαίως και δεν έχουν εκλείψει, όμως εκείνο που μπορώ να πω και να διαβεβαιώσω τους κυνηγούς είναι ότι παρακολουθούμε εντατικά, ώστε σε οποία εξέλιξη να παρεμβαίνουμε αμέσως αλλά και να υποδεικνύουμε τον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο πρέπει να απαντά σε καταγγελίες και αιτιάσεις που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μέχρι τώρα το έχουμε πετύχει, οι υποδείξεις μας έχουν ακολουθηθεί διότι τις έχει υιοθετήσει ο Υπουργός και όχι η υπηρεσία της Δ/νσης Θηρας. Η υπηρεσία πάλι δημιουργεί προϋποθέσεις για αρνητική εξέλιξη του θέματος και το κατήγγειλα αυτό σε συνάντηση με τον Υπουργό. Κάναμε συγκεκριμένη πρόταση στο Υπουργείο να τη στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία μετά από τρία ταξίδια στις Βρυξέλες, υπήρξε προσωπική συνεννόηση για να αποφύγουμε εκπλήξεις.
Μέχρι σήμερα, ενώ έπρεπε από το Νοέμβρη που μας πέρασε να έχει κλείσει το θέμα, το Υπουργείο δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Παρακολουθούμε λοιπόν το θέμα και με τις παρεμβάσεις μας φροντίζουμε να μην υπάρξει αρνητική εξέλιξη. Το πρόβλημα υπάρχει, αλλά υπάρχει και η λύση και είναι αυτή που προτείνουμε, δεν έχουν παρά να την ακολουθήσουν και αν την ακολουθήσουν δεν θα έχουμε επ’ αυτού άλλες δυσάρεστες εξελίξεις.

e-a: Κατά καιρούς έχουμε όλοι διαπιστώσει αυτή την περίεργη σχέση της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Γεωργίας πριν, και τώρα Αγροτικής Ανάπτυξης, με τις κυνηγετικές οργανώσεις. Τι πιστεύετε πως φταίει για την έλλειψη συνεννόησης, η πολιτική βούληση; Η στελέχωση της συγκεκριμένης διεύθυνσης; Άλλοι παράγοντες;

Ν.Π: Η έλλειψη συνεννόησης που υπάρχει μεταξύ της Δ/νσης Θήρας του Υπουργείου και κάποιων δασικών υπηρεσιών με τις κυνηγετικές οργανώσεις οφείλεται σε πολύ συγκεκριμένα γεγονότα. Κατ’ αρχήν στο γεγονός ότι οι δασικές υπηρεσίες και η κεντρική Δ/νση Θήρας δεν έχουν παρακολουθήσει την εξέλιξη του σύγχρονου τρόπου άσκησης της θήρας και δεν έχουν με τίποτα αντιληφθεί ότι το κυνήγι είναι πλέον, αποδεδειγμένα την τελευταία δεκαετία από όλον τον κόσμο, διαχειριστικό εργαλείο της φύσης και του περιβάλλοντος. Επειδή αυτό τους ξεπερνά, διότι οι δασικοί θεωρούσαν τους εαυτούς τους, τους μόνους άρχοντες του δάσους και του κυνηγίου, δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι τώρα αυτά τα πράγματα έχουν αλλάξει. Μια αντίληψη την οποία υπηρετούν και την οποία αρνούνται συστηματικά να αναθεωρήσουν. Διαπιστώνουν λοιπόν τώρα, ότι έρχεται η ΚΣΕ και κάνει πράγματα που έπρεπε να κάνουν αυτοί: θηροφύλαξη, μελέτες, προγράμματα διαχείρισης φύσης. Όταν βλέπουν ότι αυτά που ο νόμος τους αναθέτει να ασχοληθούν, και δεν ασχολούνται, έρχεται κάποιος άλλος και τα κάνει στη θέση τους, αντιδρούν διότι δεν μπαίνουν στη λογική να υπηρετήσουν το κυνήγι από τη θέση που έχουν οριστεί αλλά θέλουν να εποπτεύουν, μέσω απαγορεύσεων, το κυνήγι. Αυτή είναι η βασική διαφορά που οδηγεί στην αδυναμία μιας καλής συνεργασίας. Αυτοί θεωρούν ότι ο ρόλος τους είναι να αστυνομεύουν και να ασκούν εξουσία ενώ ο ρόλος τους είναι να συνεργάζονται για να βρίσκονται οι λύσεις στα κυνηγετικά θέματα. Αυτή είναι μια τεράστια απόσταση που μας χωρίζει και που όσο εξακολουθούν να έχουν αυτή τη θέση εμείς θα είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τη δουλειά μας, έξω και ανεξάρτητα από αυτούς, και να επιδιώκουμε λύσεις σε ένα πολιτικό επίπεδο αφού το υπηρεσιακό επίπεδο μας έχει κλειστές τις πόρτες για πραγματική συνεννόηση.

e-a: Θεωρείτε ότι ο τρόπος άσκησης της θήρας στην Ελλάδα, οι βασικοί νόμοι που το διέπουν αλλά και οι ρυθμιστικές αποφάσεις , βρίσκονται στην κατεύθυνση της σύγχρονης αντίληψης για την αειφορία της φύσης; Πρέπει κάτι να αλλάξει;

Ν.Π: Έχω πει πολλές φορές ότι οι νόμοι που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι υπεραρκετοί για να εξασφαλίζουν ένα αειφόρο κυνήγι. Μια δραστηριότητα δηλαδή που θα εξασφαλίζει την συνεχή ύπαρξη θηραμάτων και θα προστατεύει το περιβάλλον. Το θέμα είναι βεβαίως να τηρούνται αυτοί οι νόμοι και οι περιορισμοί και γι’ αυτό το σκοπό υπάρχει η θηροφύλακη των κυνηγών, η οποία πρέπει να ομολογήσουμε ότι έχει προσφέρει πάρα πολλά προς αυτή την κατεύθυνση
Ένα δεύτερο κεφάλαιο το οποίο οφείλουμε να ενισχύσουμε είναι η ενημέρωση του κυνηγού πάνω στην ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος, την οποία την έχει ο κυνηγός από ένστικτο, αλλά κάθε φορά είναι καλό να του δίνουμε και επιπλέον στοιχεία ώστε αυτή η φυσική του τάση να ενισχύεται ακόμη περισσότερο, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή συμπεριφορά απέναντι στο περιβάλλον.

e-a: Τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να γίνει προς την κατεύθυνση του νομοθετικού εκσυγχρονισμού των καταστατικών των Κ.Ο. και την ανάδειξη του «οικολογικού και περιβαλλοντικού ρόλου τους; Γιατί οι Κ.Ο όταν αναφέρονται στο θέμα αυτό, αντιμετωπίζουν την «πείσμονα άρνηση» του αρμόδιου Υπουργείου;

Ν.Π: Η μη αναγνώριση, από την πλευρά της Υπηρεσίας του Υπουργείου, του οικολογικού και περιβαλλοντικού ρόλου στις Κ.Ο. εμπίπτει και αυτό στην ίδια αιτιολογία που σας εξήγησα σε προηγούμενη ερώτηση για το πώς μας βλέπουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου. Αν αναγνωρίσουν αυτούς τους ρόλους επισήμως στις Κ.Ο. φοβούνται ότι θα πάψουν να έχουν τη δυνατότητα εποπτείας και ελέγχου. Στενόμυαλη, δημοσιοϋπαλληλική άποψη περί ελέγχου και εξουσίας. Επειδή από την άλλη μεριά οι οικολογικές οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζονται τους δίνουν ή νομίζουν ότι τους δίνουν στοιχεία για να μπορούν να στριμώχνουν τις Κ.Ο. δεν συνεργάζονται μαζί μας, δεν αναγνωρίζουν τον οικολογικό διαχειριστικό μας ρόλο για να μπορούν να ασκούν, με λαθεμένο βέβαια τρόπο, την εξουσία και εποπτεία που τους δίνει το δημόσιο.
Βέβαια ο οικολογικός και διαχειριστικός μας ρόλος είναι, πέρα από τι υποστηρίζει η Υπηρεσία, αναγνωρισμένος και με σχετική γνωμοδότηση. Στην ουσία τον ασκούμε στην πράξη παλεύοντας κάθε φορά με τα προσκόμματα που παρουσιάζει η Δ/νση Θήρας. Ευτυχώς όμως αυτά τα εμπόδια δεν ήταν ικανά να μας αποτρέψουν παρόλη την, όπως λέτε, πείσμονα άρνηση του Υπουργείου.

e-a: Βρίσκεται «προ των πυλών», η αναμόρφωση του Ν. 2168/93 περί όπλων. Τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να διορθωθεί ή να τροποποιηθεί ενδεχομένως με το νέο νόμο και κατά πόσον υπάρχει συνεργασία με το ΥΔΤ ώστε να αποφευχθούν πιθανοί αιφνιδιασμοί;

Ν.Π: Η θέση της ΚΣΕ είναι σαφής την οποία έχω διατυπώσει και εγγράφως στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και περιμένουμε να μας καλέσει για να συνεννοηθούμε. Θέλουμε διαδικασίες για τα όπλα που να εξασφαλίζουν, βεβαίως, τη δημόσια ασφάλεια αφού το ΥΔΤ καλείται να την διασφαλίσει, αλλά διαδικασίες και προϋποθέσεις εφικτές και πρακτικά εφαρμόσιμες, και από την άλλη πλευρά, θέλουμε να επιτρέπεται η χρήση για τα τριχωτά θηράματα του ραβδωτού όπλου.
Το έχουμε επανειλημμένα πει, έχουμε κάνει ολόκληρες εκθέσεις, έχουμε εξηγήσει ότι θέλουμε το ραβδωτό να επιτραπεί, ίσως και αποκλειστικά κάποια στιγμή, για το κυνήγι των τριχωτών, για λόγους διαχειριστικούς του θηράματος και όχι για να κάνουμε το κέφι μας, διότι είναι ωραίο το ραβδωτό με τη διόπτρα του ή επειδή η απαγόρευση στην Ελλάδα το έχει περιβάλλει με ένα μύθο.
Εμείς θέλουμε το ραβδωτό για καθαρά διαχειριστικούς λόγους, όπως είναι σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα στην Ευρώπη μόνο με ραβδωτό μπορείς να κυνηγήσεις αγριογούρουνο ή με μονόβολο. Αυτό το κάνουν διότι με αυτό τον τρόπο γίνεται καλύτερη διαχείριση του θηράματος. Οι θέσεις μας λοιπόν είναι ξεκάθαρες. Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ελπίζουμε να τις λάβει υπόψη του, πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Εδώ να σα πω, πως οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι υπέρ των ραβδωτών αλλά δεν λένε ότι δεν το θέλουν για κάποιους λόγους διαχείρισης σε σχέση με το θήραμα, που αυτή είναι η αρμοδιότητα τους αλλά επικαλούνται λόγους ασφαλείας που ανήκουν στο ΥΔΤ.!

e-a: Η ομολογούμενη επιτυχία της πρόσφατης Ευρωπαϊκής Κυνηγετικής Συνδιάσκεψης που διοργανώθηκε στην Αθήνα με οικοδεσπότη την ΚΣΕ πιστεύετε ότι θα συμβάλει στην «άμβλυνση των αντιθέσεων» με τις οικολογικές οργανώσεις και στην εμπέδωση εφεξής κλίματος ειλικρινούς συνεργασίας χωρίς αφορισμούς και αποκλεισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Ν.Π: Η συνδιάσκεψη αυτή είχε τεράστια σημασία, θα μπορούσε κανείς να μιλάει πολλές ώρες για το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα της. Εγώ θα πω μόνο μερικά χαρακτηριστικά σημεία.
Σταμάτησε πλέον το μονοπώλιο των οικολογικών οργανώσεων για την παροχή δεδομένων και στοιχείων που αφορούν τους θηραματικούς πληθυσμούς. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, διότι μέχρι τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στοιχεία για την κατάσταση των πληθυσμών των θηραμάτων αντλούσε αποκλειστικά και μόνο από οικολογικές οργανώσεις. Στη συνδιάσκεψη αναγνωρίστηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον αρμόδιο επίτροπο τον κ. Δήμα ότι τέτοια στοιχεία θα δίνουν πλέον και οι Κυνηγετικές οργανώσεις και θα τα δέχονται τα στοιχεία αυτά και θα τα λαμβάνουν υπόψη τους. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την τεράστια σημασία αυτού του γεγονότος. Εδώ πρέπει να πω πως δώσαμε αγώνα στη FACE, στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία των Κυνηγετικών Οργανώσεων και εγώ προσωπικά ως αντιπρόεδρος, επί τρία χρόνια ανέπτυξα μεγάλη δραστηριότητα ώστε να πάψει να αμφισβητείται η ικανότητα των Κ.Ο. να δώσουν αξιόπιστα στοιχεία. Αυτό ήταν μια δύσκολη προσπάθεια που έφτασε σε αίσιο τέλος που σηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη.
Ένα άλλο γεγονός που είναι σημαντικό και που η διάσκεψη ανέδειξε είναι ότι υπάρχει πια μια συνεργασία με το Bird Life International το οποίο παρουσιάζεται ως η μεγαλύτερη οργάνωση για τα θέματα αυτά. Παρ’ όλες τις διαφορές που έχουμε για πολλά θέματα με το BLI, στο οποίο και εγώ προσωπικά έχω καταλογίσει κατά καιρούς στοιχεία τα οποία θεωρώ ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ίσως και κάποιες αντικυνηγετικές θέσεις, δεν εμποδίζει να είμαστε στο ίδιο τραπέζι και να συζητάμε. Αυτό δείχνει ότι η παντοδυναμία και μονοκρατορία τελείωσε και η δική μας παρουσία θεωρείται ισότιμη.
Το άλλο σοβαρό θέμα είναι ότι πάμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα καταμέτρησης της κάρπωσης στην Ευρώπη ενιαίο, το οποίο είναι αρκετά επηρεασμένο από το δικό μας πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ. Όταν πριν από 14 περίπου χρόνια στον ΚΣ Καλλιθέας κατέθεσα την πρότασή μου για να υπάρξει πρόγραμμα καταγραφής της κάρπωσης, το οποίο μετά έγινε πανελλαδικό, θεωρούσαν ότι είχα έρθει από τον Άρη. Αποδεικνύεται όμως ότι αυτό που θεωρείτο τότε τολμηρό ή αδιανόητο για πολλούς κυνηγούς, είναι πλέον το όπλο μας για τη διατήρηση του κυνηγίου. Γιατί μέσω του ΑΡΤΕΜΙΣ αποδεικνύουμε κάθε φορά ότι μπορούμε να θηρεύουμε επειδή από την ανάλυση των στοιχείων, φαίνεται, όταν και όπου φαίνεται, η ομαλή εξέλιξη των θηραμάτων. Πράγμα που σημαίνει ότι πληθυσμοί υπάρχουν και έτσι αποστομώνονται όσοι κινδυνολογούν χωρίς τεκμήρια και αποδείξεις. Είναι και αυτό μεγάλο επίτευγμα που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι για την υιοθέτηση του προγράμματος καταμέτρησης.
Τώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτό, δεν θα γίνει αύριο το πρωί, διότι χρειάζονται τεχνικές επεξεργασίες δεδομένων και η κάθε χώρα έχει τις δικές της δομές και ιδιαιτερότητες. Εκείνο το οποίο θα κάνουμε είναι να ομαδοποιήσουμε και να ομογενοποιήσουμε αυτά τα ξεχωριστά συστήματα για να έχουμε πλέον αξιόπιστα στοιχεία.

e-a: Έχετε πει ότι το κυνήγι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και ότι ίσως θα πρέπει να αναμένουμε δυσάρεστες εξελίξεις. Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης εργάζεστε πυρετωδώς. Πως μπορεί να βοηθήσει ο Έλληνας κυνηγός;

Ν.Π: Είναι αλήθεια ότι όσο και αν εμείς εργαζόμαστε πυρετωδώς για να εξασφαλίσουμε το μέλλον του κυνηγίου είναι απαραίτητο να βοηθήσουν όλοι. Ο Έλληνας κυνηγός μπορεί να βοηθήσει κάνοντας δύο απλά πράγματα. Πρώτα από όλα με τη συσπείρωση του γύρω από τα κάθε φορά εκλεγμένα συμβούλια των κυνηγετικών οργανώσεων. Αυτά είναι εκλεγμένα, αυτά πρέπει να βοηθηθούν στο έργο τους, από όλους τους κυνηγούς. Το δεύτερο είναι να ενδιαφερθεί ο κυνηγός για όλα αυτά τα ουσιώδη θέματα, που σήμερα είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε, και να σταματήσει την εύκολη κριτική του καφενείου. Να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα για να μπορέσει να έχει σωστή άποψη για αυτά. Από μακριά και με εύκολη κριτική δεν προωθείται η προσπάθεια για την εξασφάλιση του κυνηγίου. Είναι τόσα πολλά τα θέματα, τόσο πολύπλοκα και πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος για την επίλυσή τους. Όπως εμείς δουλεύουμε, πιστεύω. πολύ σκληρά με την όποια αποτελεσματικότητα, πρέπει και ο κυνηγός να αντιληφθεί ότι η συμμετοχή του στο Σύλλογο και η απαίτηση του για ενημέρωση είναι η συνεισφορά που περιμένω από τους έλληνες κυνηγούς.

e-a: Κύριε Πρόεδρε, νομίζω πως αυτή είναι η πρώτη σας συνέντευξη σε ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης των κυνηγών. Τι άποψη έχετε για τη σύγχρονη τεχνολογία και πως αυτή αξιοποιείται από την ΚΣΕ προς όφελος του κυνηγίου;

Ν.Π: Είναι γεγονός ότι τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και η σύγχρονη τεχνολογία δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ταχύτερη και πληρέστερη ενημέρωση σε σχέση με τα παραδοσιακά ΜΜΕ.
Είναι λοιπόν σαφές ότι επειδή τα θέματα που απασχολούν τον κυνηγό είναι πολλά και πολύπλοκα και ο κυνηγός είναι μακριά από την ενημέρωση, που χρειάζεται να έχει, τα ηλεκτρονικά μέσα και οι ενημερωτικές πύλες μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ενημέρωση.
Όμως, και εδώ είναι η δική σας ευθύνη που θα μου επιτρέψετε να τονίσω, με την ίδια ταχύτητα που διαχέεται μια πληροφορία με την ίδια ευκολία διαχέεται και μια λάθος πληροφορία ή μια ηθελημένα λάθος πληροφορία. Αυτό βέβαια δεν αφορά τη δική σας δραστηριότητα αλλά το λέω γενικά. Πρέπει λοιπόν όσοι διαχειριζόμαστε αυτό τον εύκολο τρόπο πληροφόρησης να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε στα χέρια μας ένα μέσο που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και γι’ αυτό να είμαστε όσο γίνεται πιο προσεκτικοί ώστε να ωφελείται ο κυνηγός και το κυνήγι από το την ταχύτατη διάδοση της πληροφορίας.
Από την επαφή που έχω μαζί σας και από αυτά τα οποία βλέπω και το περιεχόμενο του e-artemis θεωρώ ότι πρόκειται για μια προσπάθεια αξιόπιστη και πάρα πολύ χρήσιμη για να βοηθήσουμε το κυνήγι

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων