Δακτυλίωση Αργυροπελεκάνων στην Κερκίνη, με τη συμμετοχή της ΚΟΜΑΘ

0

1914-argiropelekans.jpg
Για τρίτη συνεχή χρονιά, οι αργυροπελεκάνοι αναπαράγονται στην Κερκίνη, σε τεχνητές εξέδρες που δημιουργήθηκαν γι’ αυτό το σκοπό με τη συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης και του WWF Ελλάς στα πλαίσια προγραμμάτων εθελοντισμού.

Ο Αργυροπελεκάνος, είναι παγκόσμια απειλούμενο είδος και η σημασία της αποικίας για τη διατήρησή του είναι τεράστια, καθώς είναι η πρώτη νέα αποικία για το είδος σε μια νέα περιοχή, τα τελευταία 150 έτη. Στην Ελλάδα, οι Αργυροπελεκάνοι αναπαράγονταν μόνο στη λίμνη Πρέσπα και στον Αμβρακικό κόλπο.

argyropeleka.jpg
Περισσότεροι από 60 νεοσσοί γεννήθηκαν φέτος στις εξέδρες, 59 από τους οποίους δακτυλιώθηκαν με ειδικά πλαστικά δαχτυλίδια, με σκοπό την παρακολούθηση των μετακινήσεων των πουλιών και της αναπαραγωγικής τους δυναμικής, στα πλαίσια ευρύτερου προγράμματος παρακολούθησης που υλοποιείται από το 1985 από το Βιολογικό Σταθμό Tour du Valat της Γαλλίας.

alexandros.jpg
Η δακτυλίωση έγινε με τη συνδρομή της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης, δραστηριότητα η οποία εντάσσεται στα πλαίσια ευρύτερης συνεργασίας των δύο φορέων. Οι επιστημονικοί συνεργάτες της ΚΟΜΑΘ, Αλέξανδρος Γκάσιος (Δασολόγος) και Χρήστος Καλαϊτζής (Δασοπόνος) βοήθησαν στην δακτυλίωση, μετά από τη συμφωνη γνώμη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, αποδεχόμενοι πρόταση συνεργασίας του Διευθυντή του Κέντρου Πληροφόρησης Υγροτόπου Κερκίνης.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων