Οριοθετήθηκε το Εθνικό Πάρκο του Αμβρακικού

0

Ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε στις 28-11-2006 την θεσμοθέτηση και οριοθέτηση του Εθνικό Πάρκο υγροτόπων Αμβρακικού. Με την απόφαση καθορίζεται το θεσμικό πλαίσιο προστασίας και ορίζονται τα χωρικά όρια στα οποία εκτείνεται η προστατευμόμενη περιοχή. Το κυνήγι στην περιοχή δεν απαγορεύθηκε, εκτος από τη Ζώνη Β – Περιοχή Ειδικών Ρυθμίσεων, στην οποία επιτρέπεται η θήρα χωρίς τη χρήση πλωτών μέσων, αλλά θα εκδίδονται κατ’ έτος ειδικότερες ρυθμίσεις της δραστηριότητας, με σχετική απόφαση η οποία θα εκδίδεται από την αρμόδια δασική υπηρεσία, μετά από πρόταση του φορέα διαχείρισης.

Μετά την υπογραφή της απόφασης ο κ. Σουφλιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Με την Απόφαση που υπέγραψα σήμερα, θεσμοθετούμε τον Αμβρακικό Κόλπο ως Εθνικό Πάρκο και ορίζουμε τα όρια στα οποία εκτείνεται.
Με την Απόφαση στοχεύουμε στην προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου του Αμβρακικού Κόλπου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου φυσικού πόρου. Καθορίζουμε χρήσεις, δραστηριότητες, μέτρα και περιορισμούς με σκοπό να διασφαλίσουμε την βελτίωση, διατήρηση και αποκατάσταση της φύσης στη συγκεκριμένη περιοχή. Επιδιώκουμε, ακόμα, την προστασία, την διατήρηση και την διαχείριση των φυσικών χαρακτηριστικών των θαλάσσιων, λιμνοθαλάσσιων, ποτάμιων, και γεωργικών οικοσυστημάτων της περιοχής και των σπάνιων οικοτόπων και ειδών χλωρίδας και ορνιθοπανίδας.
Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερος υγροτόπους της Ευρώπη και περιλαμβάνεται στους 11 ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς ενδιαφέροντος της Σύμβασης Ramsar. Το Εθνικό Πάρκο έχει έκταση 1.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου και καλύπτει εκτάσεις από τρεις νομούς, της Πρέβεζας, της Άρτας, της Αιτωλοακαρνανίας. Περιλαμβάνει σύνθετα οικοσυστήματα και φιλοξενεί τον μεγαλύτερο καλαμιώνα των Βαλκανίων (στη λιμνοθάλασσα Ροδιάς).
Επίσης, ο Αμβρακικός Κόλπος είναι από τις πιο πλούσιες σε είδη πουλιών περιοχές στην Ελλάδα. Σήμερα έχει 294 καταγραμμένα είδη συνολικού πληθυσμού άνω των 100.000 εκ των οποίων τα 101 είδη είναι σπάνια ή απειλούμενα και απαντώνται πλέον σε ελάχιστους ευρωπαϊκούς υδροβιότοπους. Στην περιοχή εντοπίζονται ακόμα 33 είδη ψαριών, 15 από τα οποία αλιεύονται (λαβράκια, κέφαλοι, γαρίδες, χέλια κλπ).
Το Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού κόλπου είναι η ένατη περιοχή που θεσμοθετήσαμε και οριοθετήσαμε ως Προστατευόμενη Περιοχή από τον Μάρτιο του 2004. Υπενθυμίζω ότι θεσμοθετήσαμε και οριοθετήσαμε το Εθνικό Υγροτοπικό Πάρκο Έβρου, το Εθνικό Πάρκο δασικού συμπλέγματος Δαδιάς-Σουφλίου στον ίδιο Νομό και τα Εθνικά Πάρκα στην Λίμνη Κερκίνη, στη Βόρεια Πίνδο, στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, στον Υγρότοπο Αξιού-Αλιάκμονα-Γαλλικού-Λουδία-Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου, στη Λίμνη Καστοριάς και στο Ψαλίδι της Κω.
Στόχος μας είναι να προστατέψουμε περιοχές με ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά και οικοσυστήματα συνδυάζοντας την προστασία του περιβάλλοντος με την βιώσιμη ανάπτυξη.»

Τι προβλέπει η Υπουργική Απόφαση :

Χαρακτηρίζεται ως «Εθνικό Πάρκο υγροτόπων Αμβρακικού» η χερσαία και θαλάσσια περιοχή του Αμβρακικού κόλπου που βρίσκεται εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προ του 1923 (κάτω των 2000 κατοίκων) των Δήμων Πρέβεζας, Ζαλόγγου, Λούρου, Φιλιππιάδος (ν. Πρέβεζας), Αμβρακικού, Αράχθου, Αρταίων, Κομποτίου και κοινότητας Κομμένου(ν. Άρτας), Αμφιλοχίας, Ανακτορίου, Κεκροπίας ( ν.Αιτωλοακαρνανίας).

Χρήσεις, δραστηριότητες, μέτρα, όροι και περιορισμοί προστασίας και διαχείρισης

I. Ζώνη Α – Περιοχές Προστασίας της Φύσης.

Εντός της ζώνης Α επιτρέπεται:
1. Η επιστημονική έρευνα των στοιχείων του οικοσυστήματος, μετά από έγκριση του φορέα διαχείρισης.
2. Η εκτέλεση έργων και εργασιών που αποσκοπούν στη βελτίωση, διατήρηση ή/και αποκατάσταση των χαρακτηριστικών του οικοσυστήματος, κατόπιν εκπόνησης έκθεσης τεκμηρίωσης για τη σκοπιμότητα αυτών. Η έκθεση τεκμηρίωσης της σκοπιμότητας συνοδεύει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, που εγκρίνεται από την αρμόδια υπηρεσία μετά από σύμφωνη γνώμη του φορέα διαχείρισης.
3. Η ημερήσια επίσκεψη με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την παρατήρηση της φύσης, την αναψυχή και τα θαλάσσια λουτρά, καθώς επίσης και η εγκατάσταση και συντήρηση ελαφριάς υποδομής και η συντήρηση της υφιστάμενης, για την εξυπηρέτηση των παραπάνω δραστηριοτήτων. Με τον κανονισμό διοίκησης και λειτουργίας εξειδικεύονται οι όροι και περιορισμοί για την άσκηση της δραστηριότητας.
4. Τα έργα συντήρησης του οδικού δικτύου και των δικτύων υποδομών, μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης και έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών. Σε περιορισμένη έκταση και μόνο για ανάγκες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, επιτρέπεται, η επέκταση του υφιστάμενου οδικού δικτύου, μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.
5. Η άσκηση της γεωργίας στις νόμιμα καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
6. Η βόσκηση ως μέσο διαχείρισης των ενδιαιτημάτων.
α. Η βοσκοϊκανότητα κατά είδος, ο χρόνος, η διάρκεια και οι χώροι βόσκησης, ο αριθμός και το είδος ζώων που θα επιτρέπεται εκάστοτε, καθώς και οι χώροι και οι υποδομές ενσταβλισμού, θα καθορισθούν από ειδική διαχειριστική μελέτη που θα λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαίτερες οικολογικές απαιτήσεις.
β. Η ειδική διαχειριστική μελέτη εκπονείται με μέριμνα του φορέα διαχείρισης και εγκρίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες εντός δύο ετών από την έκδοση της παρούσας.
γ. Μέχρι την οριστική έγκριση της ειδικής διαχειριστικής μελέτης η δραστηριότητα ασκείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
7. Η χρήση των λιμνοθαλάσσιων οικοσυστημάτων ως εκτατικών ιχθυοτροφείων. Η εκμίσθωση ή/και η ανανέωση της άδειας εκμετάλλευσης των ιχθυοτροφείων πρέπει να συνοδεύεται από την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, η οποία εγκρίνεται από την καθ’ ύλη αρμόδια υπηρεσία, μετά από σύμφωνη γνώμη του φορέα διαχείρισης. Οι περιβαλλοντικοί όροι διαχείρισης και λειτουργίας των ιχθυοτροφείων περιέχουν κατ’ ελάχιστο την αναλυτική περιγραφή των διαδικασιών και των μεθόδων εκμετάλλευσης του ιχθυοτροφείου και το χρονικό προγραμματισμό των εργασιών.
Στις λιμνοθάλασσες:
α. Επιτρέπεται η κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση κτισμάτων που εξυπηρετούν την παραγωγική δραστηριότητα, με τη σύμφωνη γνώμη του φορέα διαχείρισης.
β. Επιτρέπονται οι μόνιμες ιχθυοσυλληπτικές εγκαταστάσεις από οποιοδήποτε υλικό εφόσον αυτές προσαρμόζονται αισθητικά στο τοπίο της περιοχής. Επίσης επιτρέπονται όλα τα έργα διατήρησης και συντήρησης του φυσικού περιβάλλοντος των λιμνοθαλασσών ήτοι εκβαθύνσεις, διαπλατύνσεις στομίων, δίαυλοι κυκλοφορίας νερού, εκσκαφές, δημιουργία τάφρων, υποδομές αλίευσης , υποδομές διαμονής και υγιεινής προσωπικού, η δημιουργία ειδικών χώρων υποδοχής γόνου για εμπλουτισμό, καθώς και κάθε έργο εξασφάλισης της καλής λειτουργίας της λιμνοθάλασσας με την σύμφωνη γνώμη του φορέα διαχείρισης.
γ. Επιτρέπεται ο εμπλουτισμός των λιμνοθαλασσών με γόνο ειδών που ενδημούν σε αυτές με στόχο την τόνωση των φυσικών πληθυσμών, μετά από έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών και με την σύμφωνη γνώμη του φορέα διαχείρισης. Ο γόνος για τον εμπλουτισμό μπορεί να προέρχεται είτε από αλίευση στον Αμβρακικό κόλπο είτε από ιχθυογεννητικούς σταθμούς εφόσον χρησιμοποιούνται γεννήτορες, οι οποίοι έχουν αλιευθεί στις λιμνοθάλασσες.
δ. Δεν επιτρέπεται: 1) η χρήση μηχανοκίνητων σκαφών, εφόσον δεν διαθέτουν ειδική άδεια της αρμόδιας υπηρεσίας, η οποία χορηγείται κατά τις κείμενες διατάξεις, με την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργούν οχλήσεις στο περιβάλλον, 2) η δημιουργία ειδικών χώρων εκτροφής με εκβαθύνσεις ή περιφράξεις και 3) η προσθήκη στις λιμνοθάλασσες ιχθυοτροφών και ιχθυοφαρμάκων, οποιασδήποτε σύνθεσης και προέλευσης.

8. Η αλιεία σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

9. Ο καθαρισμός χειμάρρων, καθώς και η απόληψη φερτών υλικών, σύμφωνα με τις εξειδικεύσεις του κανονισμού διοίκησης και λειτουργίας.

10. Η αρχαιολογική έρευνα και οι ανασκαφές με την άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας καθώς και η συντήρηση και αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

11. Η χρήση των νερών των ποταμών για άρδευση σύμφωνα με τις εξειδικεύσεις του κανονισμού διοίκησης και λειτουργίας και του σχεδίου διαχείρισης. Μέχρι την έκδοση των παραπάνω ισχύουν οι κείμενες διατάξεις.

II. Ζώνη Β – Περιοχή Ειδικών Ρυθμίσεων.

Στη ζώνη Β επιτρέπονται επιπλέον των ανωτέρω και τα εξής:
1. Η ημι – εντατική υδατοκαλλιέργεια σε χωμάτινες δεξαμενές με τη σύμφωνη γνώμη του φορέα διαχείρισης.
2. Τα έργα βελτίωσης των υφιστάμενων δικτύων υποδομών με τη σύμφωνη γνώμη του φορέα διαχείρισης.
3. Η συντήρηση και βελτίωση υφιστάμενων κτισμάτων και εγκαταστάσεων, που εξυπηρετούν την γεωργική, κτηνοτροφική και αλιευτική δραστηριότητα, μετά από σύμφωνη γνώμη του φορέα διαχείρισης.
4. Η θήρα χωρίς τη χρήση πλωτών μέσων. Ειδικότερες ρυθμίσεις της δραστηριότητας προσδιορίζονται με απόφαση ετήσιας ισχύος, η οποία εκδίδεται από την αρμόδια δασική υπηρεσία, μετά από πρόταση του φορέα διαχείρισης.
5. Η εγκατάσταση και συντήρηση ήπιων τουριστικών δραστηριοτήτων καθώς και δραστηριοτήτων αναψυχής και της υποδομής για την εξυπηρέτηση τους, μετά από σύμφωνη γνώμη του φορέα διαχείρισης.
6. Περιοχή Παλαιοί Ριζώνες Νεοχωρίου Άρτας.
α. Επιτρέπεται η κατασκευή υποστηρικτικών χερσαίων εγκαταστάσεων και υποδομών για την Γεωργική (καλλιέργειες), κτηνοτροφική και ιχθυοκαλλιεργητική δραστηριότητα της περιοχής , μετά από σύμφωνη γνώμη του φορέα διαχείρισης. Το μέγεθος και το είδος των εγκαταστάσεων καθορίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

III. Ζώνη Α1 – Περιοχή Ειδικής Διαχείρισης Υδάτων.
Επιτρέπονται εκτός όσων αναφέρονται για τη ζώνη Α και τα εξής:
1. Η εκτέλεση έργων βελτίωσης, αποκατάστασης, συντήρησης και εκσυγχρονισμού και επέκτασης λειτουργικών υποδομών και δικτύων, μετά από σύμφωνη γνώμη του φορέα διαχείρισης.
2. Η συντήρηση, ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση – εντός της έκτασης του γηπέδου, που αναφέρεται στην άδεια ίδρυσης της μονάδας κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας – των υφιστάμενων μονάδων υδατοκαλλιέργειας, μετά από σύμφωνη γνώμη του φορέα διαχείρισης. Ειδικότερα επιτρέπεται:
α) Η κατασκευή, συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των λειτουργικών εγκαταστάσεων της μονάδας, μετά από σύμφωνη γνώμη του φορέα διαχείρισης.
β) Η κατασκευή, συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των λειτουργικών εγκαταστάσεων για την εκτροφή και άλλων ειδών, εκτός των αναφερόμενων στην άδεια ίδρυσης της μονάδας, μετά από σύμφωνη γνώμη του φορέα διαχείρισης.
γ) Η κατασκευή, συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός εγκατάστασης συσκευαστήριου και καπνιστήριου για την επεξεργασία των προϊόντων της μονάδας, μετά από σύμφωνη γνώμη του φορέα διαχείρισης.

IV. Ζώνη Περιβαλλοντικού Ελέγχου.

1. Εντός της ζώνης επιτρέπονται όλα τα έργα και δραστηριότητες, πλην των αναφερομένων στις επόμενες παραγράφους 2 και 3, εφόσον δεν υπάρχουν άλλες απαγορευτικές διατάξεις, μετά από γνώμη του φορέα διαχείρισης.

2. Απαγορεύονται οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων αποθηκευτικής ικανότητας άνω των 200 κ.μ. Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις υποχρεούνται να μετεγκατασταθούν εκτός της ζώνης αυτής εντός 5 ετών από την έναρξη ισχύος της παρούσας. Εξαιρούνται οι εγκαταστάσεις των αεροδρομίων.

3. Εντός του Αμβρακικού Κόλπου απαγορεύεται ο διάπλους δεξαμενόπλοιων που δεν διαθέτουν διπλά τοιχώματα. Η κίνηση των δεξαμενόπλοιων γίνεται σε οροθετημένες διαδρομές οι οποίες καθορίζονται από την αρμόδια λιμενική αρχή μετά από σύμφωνη γνώμη του φορέα διαχείρισης. Η έναρξη ισχύος της διάταξης ορίζεται σε 3 μήνες από τη δημοσίευση της παρούσας.
Εξαιρούνται από τις απαγορεύσεις της παρούσας ρύθμισης :
α) Τα έργα και οι δραστηριότητες που την ημέρα δημοσίευσης της παρούσας:
– υφίστανται και λειτουργούν νομίμως ή
– βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής με βάση νόμιμη άδεια ή
– έχουν άδεια εγκατάστασης ή λειτουργίας ή
– έχει εκδοθεί σχετική οικοδομική άδεια ή
– έχει εκδοθεί απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.
β) Έργα εθνικής σημασίας, ύστερα από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς επίσης έργα και επεμβάσεις λόγω εκτάκτου ανάγκης (σεισμών, πλημμύρων, θεομηνιών κ.λπ.)

Χάρτης της προστατευόμενης περιοχής

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων