Ειδικό “τέλος” κατοχής σκύλου και πρόστιμο εγκατάλειψης

0

Tάνια Γεωργιοπούλου (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Ακριβότερα θα κοστίζουν στους ιδιοκτήτες τους τα ζώα που φιλοξενούν στο σπίτι, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας που σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα. Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, οι ιδιοκτήτες σκύλων θα πρέπει να καταβάλλουν κάποιο ποσό -που ακόμα δεν έχει καθοριστεί- αλλά και να δηλώνουν την κατοχή του ζώου, το οποίο θα φέρει ειδικό μικροτσίπ, ώστε να δημιουργηθεί πλήρες μητρώο των κατοικίδιων. Αν κάποιος ιδιοκτήτης εγκαταλείψει το ζώο του στον δρόμο, προβλέπεται πρόστιμο της τάξης των 300 ευρώ που θα διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής. Πρόστιμα έως και 1.500 ευρώ θα επιβάλλονται σε όποιον αποφασίσει να οργανώσει σκυλομαχίες.

Τα παραπάνω είναι οι γενικές κατευθύνσεις του νέου νομοσχεδίου “Περί δεσποζομένων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς”, όπως τις παρουσίασε ο κ. Βασίλης Στύλας, γενικός διευθυντής της διεύθυνσης κτηνιατρικής του υπουργείου Γεωργίας, στην ημερίδα που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Δήμων Περιοχής Πειραιά και Δυτικής Αττικής.

Όπως τόνισε ο κ. Στύλας, το νομοσχέδιο προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των υπαρχόντων αδέσποτων αλλά και να εμποδίσει τη “δημιουργία” νέων. Η καταγραφή και η σήμανση θεωρείται ότι θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους ιδιοκτήτες των κατοικιδίων, που κυρίως παραμονές των διακοπών τα εγκαταλείπουν στον δρόμο. Τόσο το “τέλος” κατοχής ζώου, από το οποίο πιθανόν να εξαιρούνται όσοι υιοθετούν ζώα από τα κυνοκομεία, όσο και τα πρόστιμα σε περίπτωση εγκατάλειψης πρόκειται να ενισχύσουν τα προγράμματα περίθαλψης, σήμανσης, εμβολιασμού και στείρωσης των αδέσποτων. Κάποια αδέσποτα σύμφωνα με τον κ. Στύλα, “υπό προϋποθέσεις μπορεί να επανατοποθετούνται στο σημείο από όπου περισυνελέχθησαν”. Η παραμονή όμως των υπολοίπων σε κυνοκομεία επίσης απαιτεί κονδύλια. Το υπουργείο Γεωργίας μεταφέρει την ευθύνη και τις αρμοδιότητες “χειρισμού των αδέσποτων” στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που συχνά δηλώνει αδυναμία. “Το υπουργείο Γεωργίας μπορεί να δώσει κάποια χρήματα. Μετά οι δήμοι και οι κοινότητες πρέπει να βρουν τρόπο να χρηματοδοτούν αυτά τα προγράμματα”, τόνισε ο κ. Στύλας.

Ο Σύνδεσμος Δήμων Περιοχής Πειραιά και Δυτικής Αττικής πάντως στις αρχές του νέου χρόνου θα εγκαινιάσει ένα καινούργιο Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου και αντιδήμαρχο Κορυδαλλού, κ. Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, στο κέντρο θα φιλοξενούνται και ορισμένα αδέσποτα. Τονίζει όμως πως “χρειάζεται η βοήθεια των φιλοζωικών οργανώσεων προκειμένου να μειωθεί το κόστος λειτουργίας”.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων