Αναθεώρηση του αρ. 24 και οικολογικά εγκλήματα

0

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

ΜΙΧΑΗΛ ΔΕΚΛΕΡΗΣ
Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας

Όλοι οι Έλληνες που μένουμε πιστοί στις εθνικές αξίες μας και αγαπάμε τα δάση μας και το εθνικό τοπίο, δεν θα επιτρέψουμε να έχουν τα δάση σιωπηλό και ατιμωτικό θάνατο, να τους δοθεί δηλαδή η χαριστι­κή βολή με τη νέα αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος που προτείνεται. Διό­τι είναι η ιερά παρακαταθήκη μας και το βασικό σύστημα υποστη­ρίξεως της ζωής. Δεν έχει ακόμα ξηρανθεί η μελάνη των τελευταίων αποφάσε­ων του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προτάσσουν την πάση θυσία διαφύλαξη των δα­σικών οικοσυστημάτων ως κύριο άξονα της περιβαλ­λοντικής πολιτικής. Η Ελλάς, στοιχούσα προς τις αποφάσεις αυτές, οφείλει ήδη να διαμορφώσει αναλόγως την προστασία των δα­σικών οικοσυστημάτων στο υπό κατάρτισιν Σχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής Βιώσιμου Αναπτύξεως της Χώρας. Πώς είναι δυνα­τόν να συνυπάρξει το Σχέδιο αυτό με τις αναθεωρητικές προτάσεις που αντιφάσκουν προς αυτό;

Κι όμως, αντί τούτου, με μία μονοκονδυ­λιά, οι επίμαχες προτάσεις αποτολμούν τα εξής οικολογικά εγκλήματα: Τα προ του 1975 παρανόμως αποψιλωθέντα δάση χαρίζονται ως οικοπεδική γη στους δασοφάγους ιδιοκτήτες των. Όλες οι δασικές εκτάσεις παραδίδονται συλλήβδην στην οικοπεδοποίηση «με βού­λα», δηλαδή με χωροταξία και πολεοδο­μία. Η μόνη χωροταξία που επιτρέπει το Σύνταγμα περί των δασών είναι το Δασολό­γιο, δηλαδή η απογραφή των δασών, το οποίον, καίτοι υπεσχημένον επισήμως από πολλών ετών και διαταχθέν δι’ αποφάσεων του ΣτΕ, ουδέποτε κατηρτίσθη. Προδήλως, διά να χωρήσει σήμερον η ψευδεπίγραφος χωροταξία της καταστροφής των δα­σών.

Πρόκειται για μέγα δημό­σιο σκάνδαλο, αφού, κα­τά τις εκτιμήσεις των αρμοδίων δασολόγων, πρό­κειται να αποχαρακτηρι­σθούν εκατομμύρια στρέμματα δασικών οικοσυστημάτων και να παραδοθούν στην οικοπεδοποίηση (επιεικώς 30-40, πιθανότερον 50). Προειδοποιούμε δε ότι η οικονομική πο­λιτική που θεμελιούται επί της καταστρο­φής των δασών, εάν πραγματοποιηθεί, θα αφήσει πίσω της μόνον την διάβρωση και ερήμωση της ελληνικής γης. Οφείλω να προσθέσω ότι η επίθεση κατά του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας συνδυάζεται με επίθεση κατά του ΣτΕ, το οποίον, με τη διε­θνούς φήμης νομολογία του, έχει αποδεί­ξει ότι είναι ο πιστός προστάτης του.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα «Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 14 Ιανουαρίου 2006, σ. 28.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων