Δραματική η κατάσταση της μπεκάτσας στην Ελλάδα – Ευρώπη

0

Δραματική εμφανίζεται να είναι η κατάσταση των πληθυσμών της μπεκάτσας στην Ελλάδα αλλά και σε όλη των Ευρώπη. Το Δίκτυο των Κυνηγών “ΩΡΙΩΝ” με δελτίο τύπου που εξέδωσε απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση κατά τη θήρευση της μπεκάτσας.

” Ω Ρ Ι Ω Ν ” Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Μη κερδοσκοπικός Όμιλος
ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ, Κηφισίας 86, Aμπελόκηποι 115 26
URL: www.orion.net.gr
e-mail: info@orion.net.gr

Ημερομηνία: 4-1-2003

ΕΚΚΛΗΣΗ για ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ

Ο ΩΡΙΩΝ απευθύνει προς όλους τους κυνηγούς αίτημα για αυτοσυγκράτηση στην κάρπωση κατά την άσκηση του κυνηγίου της Μπεκάτσας.

Πληροφορίες προερχόμενες από έγκυρες πηγές, κάνουν λόγο για πρωτοφανή μείωση των εμφανίσεων της Μπεκάτσας σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Ομίλου των Γάλλων μπεκατσοκυνηγών αναφέρει σε μήνυμά του ότι:

“Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται – ομοιογενώς σε όλη τη Γαλλία – από πρωτοφανή έλλειψη μπεκατσών. Το φαινόμενο οφείλεται στο μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας στις περιοχές διαχείμασης το 2001-2002 λόγω ψυχρών συνθηκών, καθώς και στην πολύ κακή αναπαραγωγή του είδους στη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη. ”

(ολόκληρο το μεταφρασμένο κείμενο στο τέλος της σελίδας)

Παρόμοια είναι τα μηνύματα από την γειτονική μας Τουρκία, όπου σύμφωνα με πρόσφατο μήνυμα Τούρκου συνάδελφου κυνηγού από την Άγκυρα, η φετινή κυνηγετική κάρπωση στις Μπεκάτσες ανά κυνηγό, έχει πέσει από εκατοντάδες των προηγούμενων ετών σε 10 πουλιά για τον καλύτερο μπεκατσοκυνηγό από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου!

Όλα τα παραπάνω ανησυχητικά μηνύματα, επιβεβαιώνονται και από τους Έλληνες μπεκατσοκυνηγούς για την έως σήμερα πρωτοφανή έλλειψη Μπεκατσών απ’ όλα τα διαμερίσματα της Ελλάδας.
Επειδή δεν υπάρχουν για την ώρα έγκυρα επιστημονικά δεδομένα που να συνηγορούν για την νομοθετική μείωση του ημερήσιου επιτρεπομένου αριθμού Θήρευσης Μπεκατσών ανά κυνηγό,
Επειδή ίσως το φαινόμενο να οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως κλιματολογικούς και όχι σε πραγματική μείωση του συνολικού πληθυσμού των Μπεκατσών.

ΚΑΛΟΥΜΕ:
Όλους τους κυνηγούς να δείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την αειφορική άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας, μειώνοντας την ημερήσια κάρπωση στο ελάχιστο δυνατόν, άσχετα από τον αριθμό των ημερήσιων συναντήσεων με την Νεράιδα του Δάσους.
Όλες τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, τους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες και τα Δασαρχεία, να εντείνουν τις προσπάθειες για την σύλληψη και την τιμωρία των λαθροθηρών που δολοφονούν τις Μπεκάτσες στο παράνομο νυχτερινό καρτέρι.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ !
Ω Ρ Ι Ω Ν

17 Δεκεμβρίου 2002

Η μπεκάτσα είναι είδος ιδιαίτερα θηρεύσιμο στην Ευρώπη, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο αριθμός των θηρευόμενων πουλιών συνολικά στην Ευρώπη υπολογίζεται ανάμεσα στα 4 – 5 εκατομμύρια άτομα.
Στη Γαλλία, σύμφωνα με μελέτη για τα θηρευθέντα πτηνά το 1997-1998, η μπεκάτσα κατετάγη 3η με τον αριθμό των θηρευθέντων να ανέρχεται στα 1.200.000 άτομα.

Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται – ομοιογενώς σε όλη τη Γαλλία – από πρωτοφανή έλλειψη μπεκατσών. Το φαινόμενο οφείλεται στο μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας στις περιοχές διαχείμασης το 2001-2002 λόγω ψυχρών συνθηκών, καθώς και στην πολύ κακή αναπαραγωγή του είδους στη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη.

Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από τις εξής πηγές:

1) Ρωσία (περιοχές αναπαραγωγής) άνοιξη-καλοκαίρι 2002 (συνέδριο ερευνητών ONCFS – Ρώσικος Επιστημονικός Οργανισμός)
2) Κεντρική και Βορειοδυτική Ρωσία – άνοιξη εποχή μετανάστευσης –
(συνέδριο ερευνητών) και Δανία (Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Έρευνας) – περίοδος Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.
3) Γαλλία έρευνα κάρπωσης μπεκατσών από Οκτωβρίου έως Δεκέμβρη 2002.

Η αναπαραγωγή

Στη Ρωσία η απογραφή των αρσενικών κατά τη διάρκεια του καλέσματος ζευγαρώματος απέδειξαν πτώση της δραστηριότητας την άνοιξη-καλοκαίρι 2002 συγκρινόμενη με τα δεδομένα των προηγούμενων 3 χρόνων. Η μείωση ήταν αισθητή κατά τη διάρκεια της αποδημίας την άνοιξη, γεγονός που μαρτυρά και μεγαλύτερη θνησιμότητα στις περιοχές διαχείμασης το 2001-2002.
Οι άσχημες καιρικές συνθήκες της άνοιξης του 2002 επιβάρυναν ακόμη περισσότερο τη περίοδο αναπαραγωγής.
Μία περίοδος πολύ ξηρή και ζεστή στο τέλος Μάη έως το τέλος Σεπτέμβρη ακολούθησε στο σύνολο της δασικής ζώνης της Ευρωπαϊκής Ρωσίας. Οι ανωτέρω συνθήκες είναι γνωστό ότι δρουν αρνητικά στην επιβίωση των νεοσσών.

Η αποδημία

Οι παρατηρήσεις της αποδημίας των νέων πτηνών στη Ρωσία αποδεικνύουν επίσης την μείωση των αριθμών κυρίως νέων ατόμων. Το 2002 η αναλογία ηλικίας των νέων ατόμων ήταν 2 ( 66% νέα άτομα) για τη κεντρική Ρωσία ενώ στη Βόρεια & Βορειοδυτική Ρωσία ήταν συνήθως 4 (80% νέα άτομα) από το 1994 έως το 200. Η αναλογία ηλικίας είναι επομένως σημαντικά μειωμένη.
Αξίζει να σημειώσουμε ωστόσο ότι κατά την άποψη μας οι έρευνες μεταξύ των χρονιών και όχι η αναλογία ηλικίας αντικατοπτρίζουν ορθότερα την επιτυχία αναπαραγωγής.
Στη Δανία, από το φθινόπωρο του 2002, η αναλογία ηλικίας δεν αυξήθηκε πάνω από το 0,94 σε δείγμα 434 πτηνών (48% νέα άτομα). Αυτή η αναλογία ηλικίας είναι η μικρή καταγεγραμμένη εδώ και 16 χρόνια.
Είναι συγκρίσιμη μόνο με αυτή του 1992 μιας πολύ δύσκολης χρονιάς για τον πληθυσμό της μπεκάτσας.

Η διαχείμαση

Στη Γαλλία, σε δείγμα 731 ατόμων θηρευθέντων στα 54 διαμερίσματα της χώρας από τον Οκτώβριο έως το Δεκέμβριο 2002 η αναλογία ηλικίας ήταν ανάμεσα στο 0,93 και 1 ( 48% έως 50% νέα άτομα ) ενώ τις προηγούμενες χρονιές ήταν κατά μέσο όρο 1,5 (60% νέα πτηνά).

Επίλογος και προτάσεις

Συνοψίζοντας το σύνολο των δεδομένων από τη Ρωσία (κύρια περιοχή αναπαραγωγής), τη Δανία (περιοχή αποδημίας) και τη Γαλλία (περιοχή διαχείμασης) αποδεικνύουν μείωση του πληθυσμού λόγω περιορισμένης επιτυχίας αναπαραγωγής και αυξημένης θνησιμότητας στις περιοχές διαχείμασης το 2001-2002.
Οι ανωτέρω πληροφορίες επιβεβαιώνονται και από τους Γάλλους κυνηγούς καθώς ο αριθμός των συναντήσεων στα συνήθη κυνηγοτόπια είναι μειωμένος. Ιδιαίτερα στη Βρετάνη που αποτελεί και το κύριο τόπο διαχείμασης της μπεκάτσας στη Γαλλία.
Χρειάζεται λοιπόν σύνεση στους κυνηγετικούς συλλόγους ως εγγυητών της αειφόρου διαχείρισης του θηράματος.
Πρέπει να ενημερωθούν οι κυνηγοί και να ληφθούν μέτρα για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2003.
Συνιστούμε άμεση μείωση και αυστηρή επιτήρηση του ορίου κάρπωσης σε όλα τα διαμερίσματα όπου αυτές ισχύουν, με πρωτοβουλία των κυνηγετικών συλλόγων.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων