Επιδρομή κορακιών στα μποστάνια των Τρικάλων

0

Τον μπελά τους βρήκαν οι αγρότες κυρίως της Μεγάρχης αλλά και του Διαλεχτού Τρικάλων από τα χιλιάδες κοράκια που εδώ και 20 περίπου μέρες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην περιοχή, καταστρέφοντας τα μποστάνια.

Οι παραγωγοί καρπουζιών και πεπονιών βρίσκονται σε απόγνωση, αφού οι επιδρομές των κορακιών είναι σε καθημερινή βάση και οι ζημιές που υφίστανται οι καλλιέργειές τους είναι τεράστιες, ενώ δεν δικαιούνται αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ, διότι ο κανονισμός του οργανισμού δεν προβλέπει την κάλυψη των ζημιών στη φυτική παραγωγή που προκαλούν τα κοράκια.

Μάλιστα επειδή οι επιδρομές γίνονται καθημερινά από τις 6 έως τις 10 το πρωί και το απόγευμα, οι παραγωγοί της Μεγάρχης φυλάνε βάρδιες για να προστατέψουν τις καλλιέργειές τους.

Δυστυχώς οι παραδοσιακοί τρόποι εκφοβισμού των κορακιών, δηλαδή τα σκιάχτρα και τα κανονάκια που κάνουν θόρυβο, δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, αφού τα συγκεκριμένα πουλιά τα έχουν …συνηθίσει.

Μέχρι και πέρσι το πρόβλημα αντιμετωπίζονταν με την ανοχή του Δασαρχείου και του Κυνηγετικού Συλλόγου, οι οποίοι έδιναν άδεια οπλοκατοχής στους κυνηγούς-παραγωγούς οι οποίοι υπό την επιτήρηση θηροφυλάκων πυροβολούσαν τα κοράκια.

Όμως, όπως είπε ο δασάρχης Τρικάλων, κ. Δημ. Γιαννίτσης, η νομοθεσία της Ε.Ε. είναι πολύ αυστηρή και δεν μπορεί πλέον να επιτρέψει την οπλοφορία για την εκδίωξη των κορακιών με την παρουσία θηροφυλάκων.

Πάντως ο κ. Γιαννίτσης κατανοώντας το πρόβλημα έχει ζητήσει συνάντηση με εκπρόσωπο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας, η οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου, κ. Γ. Αθάνατος, έδειξε ενδιαφέρον και δεσμεύτηκε να αναλάβει πρωτοβουλία για άμεση συνάντηση με τον δασάρχη ώστε να βρεθεί λύση.

Τέλος ο αντινομάρχης Χρ. Αναστασίου, δεσμεύτηκε να θέσει το ζήτημα αποζημίωσης των καρπουζοπαραγωγών στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ν. Κατσαρό κατά την σημερινή επίσκεψή του στους δήμους Φαρκαδόνας και Πελινναίων.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων