Δικαστική απόφαση για τις σχέσεις εργασίας των θηροφυλάκων

0

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΩΝ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΩΝ
ΣΤ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Έδρα: Αριστοτέλους 32 (Κτίριο Ε.Κ.Θ.) Τ.Κ. 546 31 Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 252.932, Fax.: 2310 252.914

Θεσσαλονίκη 03-08-2007
Αριθ. πρωτ.: 46

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σωματείο Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων της Στ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας και Θράκης εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης η οποία δικαίωσε τους φύλακες θήρας – μέλη του αναγνωρίζοντας τις συμβάσεις εργασίας τους, ως αορίστου χρόνου από την ημερομηνία πρόσληψής τους, σύμφωνα με το νόμο.

1. Θεωρούμε πως η απόφαση αυτή, που αφορά το θεσμό γενικότερα των φυλάκων θήρας, αποσαφήνισε το καθεστώς που διέπει τη χρονική διάρκεια των συμβάσεων και συγκεκριμένα κατέδειξε τα εξής: Παρά την άποψη τόσο της Στ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης όσο και της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας οι οποίες υποστήριζαν πως οι ανάγκες που καλύπτουν οι φύλακες θήρας είναι εποχιακές και έκτακτες και εξ αυτού του λόγου μπορούν να προσλαμβάνουν εποχιακά φύλακες θήρας, το δικαστήριο δέχτηκε πως η φύση των καθηκόντων των φυλάκων θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων, όπως αυτά καθορίζονται από το νόμο, είναι τέτοια ώστε αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες όλο το χρόνο. Τα καθήκοντα αυτά περιλαμβάνουν την προστασία του θηραματικού πλούτου και των ενδιαιτημάτων τους, καθώς και τη φύλαξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ανάγκες οι οποίες υφίστανται όλο το χρόνο και διαρκώς.
2. Ο ισχυρισμός τόσο της ΚΟΜΑΘ όσο και της ΚΣΕ πως η διάρκεια της σύμβασης εργασίας εξαρτάται από τον αριθμό των μελών – κυνηγών που εκδίδουν ετήσια άδεια θήρας κάθε φορά οι οργανώσεις και συνεπώς από τα αποκτώμενα έσοδα, είναι ανώφελος και άκυρος. Ο εργοδότης – κυνηγετική οργάνωση οφείλει να διασφαλίζει τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους και να αξιολογεί τις οικονομικές του δυνατότητες. Διαφορετικά αυτό αποτελεί άδικη μετακύλιση της ευθύνης αυτής που ανήκει στον εργοδότη προς τον εργαζόμενο.
3. Ο ισχυρισμός της ΚΟΜΑΘ, αλλά και της ΚΣΕ, ότι πρέπει να διατηρήσει το δικαίωμα να προσλαμβάνει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου τους φύλακες θήρας δοκιμαστικά για διάστημα δύο ετών (πρακτική που εφαρμόσθηκε στις συμβάσεις εργασίας όλων των φύλακων θήρας των Ομοσπονδιών ενάμιση μήνα πριν την εκδίκαση της αγωγής), δεν συνάδει με τους κανόνες του εργατικού δικαίου και συνεπώς είναι παράνομος ο όρος αυτός.
4. Η εφαρμοστέα πρακτική της σύναψης συμβάσεων ορισμένου χρόνου για τους φύλακες θήρας αποσκοπούσε στην καταστρατήγηση των προστατευτικών διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας σχετικά με την καταγγελία της σύμβασης.

Πιστεύουμε πως με την απόφαση αυτή βρίσκει τη λύση του ένα ακανθώδες ζήτημα που αποτέλεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα σημείο διαφωνίας μεταξύ πολλών φυλάκων θήρας και των κυνηγετικών οργανώσεων που τους προσέλαβαν.

Τέλος το Δ.Σ. του Σωματείου αισθάνεται την υποχρέωση να επαναλάβει πως η εν λόγω διαφωνία σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσε να αποτελέσει στο παρελθόν αλλά ούτε θα αποτελέσει και στο μέλλον δυνατό να μειώσει τη διάθεση όλων των φυλάκων θήρας – μελών μας για εργασία και συνεχή προσφορά με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τόσο της Κυνηγετικής μας Ομοσπονδίας όσο και των κυνηγών γενικότερα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Γεώργιος Τριανταφυλλίδης Ιωάννης Ρετζέπης

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων