Προσοχή…. Λαγοκέφαλοι

0

lagok1Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται ψαράδες και καταναλωτές, μετά τη διαπίστωση ότι οι τράτες μαζί με τις μαρίδες, τις γόπες και την αθερίνα ψαρεύουν και μικρούς λαγοκέφαλους, επικίνδυνα τοξικά ψάρια. Χθες, δεύτερη μέρα που επιτράπηκε η αλιεία με τις τράτες, οι ψαράδες βρήκαν και πάλι πολλούς μικρούς λαγοκέφαλους ή κουνέλια, όπως αλλιώς ονομάζονται (Lagocephalus sp. Tetraοdontidae).

Στα Δωδεκάννησα οι καταναλωτές διάλεγαν οι ίδιοι μέσα από τις κασέλες τα ψάρια, ενώ οι ψαράδες είχαν φροντίσει να τοποθετήσουν και φωτογραφίες με λαγοκέφαλους, ώστε να τους αναγνωρίζουν αμέσως οι αγοραστές.

Οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η εξάπλωση του λαγοκέφαλου στο Αιγαίο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Όπως αναφέρεται σε επείγον έγγραφο του διευθυντή του Υδροβιολογικού Ινστιτούτου Ρόδου Ανδρέα Σιούλα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, «το ψάρι αυτό μπορεί να είναι πηγή δηλητηριώδους τροφής για τον άνθρωπο, με υψηλό συνδυαζόμενο κίνδυνο θνησιμότητας, λόγω της τοξίνης τετραδοτοξίνη που περιέχει».lagok3

Η κατανάλωση του ψαριού και της εξαιρετικά τοξικής ουσίας που παράγεται στο σώμα του, που ονομάζεται τετροδοτοξίνη (tetradotoxin-TTX), επιδρά επί του κεντρικού νευρικού συστήματος του ανθρώπου και μπορεί να επιφέρει ακόμα και το θάνατο από πνευμονική ανεπάρκεια. Δεν υπάρχει αντίδοτο στην τετροδοτοξίνη, ενώ τα συμπτώματα που παρουσιάζει η δηλητηρίαση είναι: Μούδιασμα στα χείλη και τη γλώσσα, παραίσθηση στο πρόσωπο και τα άκρα, πιθανό πονοκέφαλο, πόνος στο στομάχι, διάρροια και/ή τάση εμετού, παράλυση, πνευμονική ανεπάρκεια, (δυσκολία στην αναπνοή), θάνατο.

Ο Λαγοκέφαλος ή Lagocephalus Sceleratus όπως είναι κανονικά η επιστημονική του ονομασία ανήκει στην οικογένεια Tetraodontidae Τα είδη αυτής της οικογένειας έχουν από δύο ισχυρά δόντια στην κάθε γνάθο και γι’ αυτό και ονομάζονται τετραοδοντίδαι. Τα είδη της συγκεκριμένης οικογένειας έχουν την ικανότητα να διογκώνονται, να γίνονται σφαιρικά και να επιπλέουν για αυτό και ονομάζονται και pufferfish.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΟ λεσεψιανός μετανάστης, όπως αποκαλούνται τα ψάρια και οι άλλοι οργανισμοί που μέσω Σουέζ περνάνε και εγκαθίστανται στην Μεσόγειο, έκανε την εμφάνιση του για πρώτη φορά στις θάλασσες των Δωδεκανήσων το 2003, αλλά σήμερα ζει σχεδόν σε όλο το Αιγαίο.

Το μήκος του ψαριού αυτού συχνά υπερβαίνει το μισό μέτρο και φτάνει ως 1,1 μέτρο, ενώ το βάρος του είναι περίπου 1500 – 1700 γραμμάρια, με το μεγαλύτερο να έχει ζυγιστεί 7 κιλά. Ζει κυρίως στον Ινδικό και στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό σε βάθος 18-100 μέτρων. Έχει σχήμα τορπίλης, είναι ασημένιο στο κάτω μισό του σώματος και στη ράχη είναι γκριζωπό με σκούρες κηλίδες, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα δυνατά δόντια, σαν ράμφος. Όλα τα είδη (περίπου 185) της συγκεκριμένης οικογένειας των τετραοδοντίδων έχουν περίπου τα ίδια μορφολογικά χαρακτηριστικά και είναι τοξικά ενώ ο ελάχιστος χρόνος για διπλασιασμό πληθυσμού τους είναι μεγαλύτερος από 14 έτη.

Ο λαγοκέφαλος έχει μια τοξίνη την τετροδοντοτοξίνη που μπορεί να προκαλέσει από σοβαρές δηλητηριάσεις έως τον θάνατο στον άνθρωπο, εξαιτίας παράλυσης του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού συστήματος. Θανατηφόρα περιστατικά έχουν αναφερθεί ως τώρα στον Λίβανο και στο Ισραήλ.

Η τοξίνη υπάρχει σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις κατά σειρά σε ωοθήκη, ήπαρ, έντερο και δέρμα, ενώ η τοξικότητα ποικίλλει ανάλογα με το αναπαραγωγικό στάδιο που βρίσκονται τα ψάρια και είναι μεγαλύτερη κατά την περίοδο της ωοτοκίας και συνεπώς τους μήνες Μάϊο έως Ιούλιο και ανάλογα με το γένος με τα θηλυκά να είναι τοξικότερα.lagok2
Η τοξίνη δεν καταστρέφεται στη συνήθη θερμική επεξεργασία που υφίστανται τα ψάρια στο σπίτι γι’ αυτό και παρατηρούνται και κρούσματα δηλητηριάσεων μετά από κατανάλωσή τους. Για να αδρανοποιηθεί απαιτείται βρασμός τουλάχιστον τριών ωρών.

Αυτό το ψάρι καταναλώνεται στην Ιαπωνία αφου απομακρυνθούν τα εντόσθια και καθαριστεί το δέρμα και η τοξίνη του που αποκαλείται fugu χρησιμοποιείται για αυτοκτονίες ή δολοφονίες.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Αθηνών, η οποία ενημερώθηκε σχετικά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενημέρωσε αμέσως όλες τις ψυκτικές εγκαταστάσεις και τους συνδέσμους ιχθυεμπόρων και ιχθυοπωλών, ώστε να ενημερώσουν με τη σειρά τους τους διακινητές αλιευμάτων και τα μέλη τους.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων