Σε κίνδυνο οι υγρότοποι

0

Σοβαρές υποβαθμίσεις και μείωση έχει υποστεί τα τελευταία 30 χρόνια το Δέλτα του Νέστου ποταμού, στο οποίο υπάρχουν οι σπανιότεροι υγροβιότοποι της Νότιας Ευρώπης, που προστατεύονται από τη διεθνή Συνθήκη Ραμσάρ, ανακοίνωσε η Εταιρία Προστασίας Οικοανάπτυξης (ΕΠΟ) του Νέστου, συγκεκριμένα ο διευθυντής Χανς Γκέρεντρουπ και ο γενικός γραμματέας Γιώργος Αργυρίου.
Tο 1996 ανακοινώθηκε η δημιουργία Εθνικού Πάρκου με το Δέλτα του Νέστου, ακόμη δεν νομοθετήθηκε το πάρκο και δεν λειτουργεί φορέας ενιαίας διαχείρισης. Αντιθέτως, το Δέλτα συνεχίζει να υποβαθμίζεται και απειλείται από εγκαταστάσεις δεξαμενών καυσίμων στην περιοχή, από πολλές πολυεθνικές εταιρίες πετρελαιοειδών. Στην Ελλάδα, υπάρχουν 11 υγρότοποι αναγνωρισμένοι ως περιοχές Ραμσάρ και οι 4 βρίσκονται στο Δέλτα των ποταμών Νέστου, Έβρου, Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα και Αχελώου με τις λιμνοθάλασσες του Μεσολογγίου.

Πρόγραμμα ‘Λίμνες ζωής’

Η ΕΠΟ ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια αγώνα για την προστασία, διαχείριση και ανάπτυξη του Δέλτα Νέστου και της ευρύτερης περιοχής. Σήμερα συνεχίζεται η όλη προσπάθεια, με την υλοποίηση δύο προγραμμάτων LIFE για το περιβάλλον και τη φύση, με σημαντικά έργα αναβάθμισης βιότοπων του Δέλτα και τη δημιουργία οικοτουριστικής υποδομής.

Το πρόγραμμα ‘Λίμνες ζωής’ στο οποίο είναι ενταγμένος ο Νέστος, προβάλλει την περιοχή αυτή παγκόσμια.

Το όλο θέμα της υποβάθμισης των υγροβιότοπων του Νέστου, συζητήθηκε στην Παγκόσμια Διάσκεψη, για την αειφόρο ανάπτυξη που έγινε στο Γιοχάνεσμπουργκ τον περασμένο μήνα.

Σήμερα στην Ελλάδα, υπάρχουν 11 υγρότοποι αναγνωρισμένοι ως περιοχές Ραμσάρ και οι τέσσερις βρίσκονται στο Δέλτα των ποταμών Νέστου, Εβρου, Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα και Αχελώου με τις λιμνοθάλασσες του Μεσολογγίου.

Αλλες έξι παρόμοιες περιοχές λιμνών βρίσκονται στην Ισμαρίδα, την Βιστωνίδα, το Πόρτο Λάγος, τη Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, την Κερκίνη, Βόλβη και Λαγκαδά καθώς και το Κοτύχι με το Δάσος της Στροφυλιάς.

Ο ενδέκατος υγρότοπος είναι ο κόλπος του Αμβρακικού, με το διπλό Δέλτα των ποταμών Λούρου και Αραχθου.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων