Τσοπανόσκυλα, κι όχι σφαίρες για την αντιμετώπιση των αρκούδων

0

2215-poimenikos.jpg

Είναι ένας πολύτιμος φύλακας αλλά περιφρονημένος, αν και θα μπορούσε να απαλλάξει κτηνοτρόφους και γεωργούς από τον πονοκέφαλο των καταστροφών που υφίστανται από αρκούδες και λύκους. Ο ελληνικός ποιμενικός, το γνωστό τσοπανόσκυλο, είναι ο ιδανικός προστάτης, που δεν έλειπε από τα κοπάδια των παλιών κτηνοτρόφων.

Σήμερα, όμως, το είδος αυτό όχι μόνο δεν είναι αναγνωρισμένο ως ράτσα αλλά παραμένει και αναξιοποίητο.

Στο συγκεκριμένο πρόβλημα αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Καλλιστώ” Κωνσταντίνος Γώδης, με αφορμή ημερίδα που διεξάγεται στην Αριδαία και έχει ως θέμα: “Μεγάλα σαρκοφάγα και ζημιές στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή”.

“Σήμερα οι περισσότεροι για να προστατευτούν πυροβολούν ή δηλητηριάζουν με δολώματα τις αρκούδες και τους λύκους που απειλούν καλλιέργειες και ζωική παραγωγή”, είπε ο κ. Γώδης.

“Μόνο φέτος στην περιοχή των Γρεβενών βρήκαμε τέσσερις σκοτωμένες αρκούδες”, πρόσθεσε και υπογράμμισε την ανάγκη να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για το πώς μπορούν να προστατευτούν και να εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα.

Η αρκούδα στην αναζήτηση της τροφής της πλήττει κυρίως καλλιέργειες καλαμποκιού και σταφυλιού, μελίσσια και, σε ό,τι αφορά τη ζωική παραγωγή, πρόβατα και κατσίκια. Σπανιότερα αγελάδες και άλογα. Την ίδια ζημιά στα ζώα προκαλεί και ο λύκος.

Σύμφωνα με τον κ. Γώδη η πιο απλή λύση για να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις είναι ο ελληνικός ποιμενικός.

“Παρά τη χρησιμότητά του, δεν είναι ακόμη αναγνωρισμένος ως είδος και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνισή του γιατί ζευγαρώνει ανεξέλεγκτα”, όπως εξήγησε.

Για αυτό η πολιτεία έχει προχωρήσει στη σύσταση φορέα πιστοποίησης για το συγκεκριμένο σκύλο και μάλιστα θα επιδοτήσει και την αγορά του.

Για την αντιμετώπιση των επιθέσεων από αρκούδες και λύκους υπάρχει όμως, και η λύση των ηλεκτροφόρων περιφράξεων, ειδικά για τα μελίσσια.

“Εμείς ως Καλλιστώ διαθέτουμε ένα μικρό αριθμό ηλεκτροφόρων περιφράξεων για να εγκατασταθούν πιλοτικά από τους παραγωγούς”, ανέφερε ο κ. Γώδης.

Συγχρόνως, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να ανακοινώσει νέα γεωργο-περιβαλλοντικά μέτρα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται επιδοτήσεις για περιφράξεις, για αγορά ελληνικού ποιμενικού αλλά και για μη συγκομιδή ενός αγροτικού προϊόντος.
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, ο εκπρόσωπος της Καλλιστώ, διευκρίνισε ότι μπορεί ένας γεωργός να αφήσει μέρος της παραγωγής του ασυγκόμιστο, προκειμένου να τραφεί η αρκούδα.

Σημείωσε ακόμη ότι για τις ζημιές που υφίστανται οι παραγωγοί αποζημιώνονται από το κράτος.

Σχετικά με την ημερίδα, ο κ. Γώδης τόνισε ότι η ευρύτερη ορεινή περιοχή της Αριδαίας τα τελευταία δέκα με δεκαπέντε χρόνια άρχισε να επαναποικίζεται από την αρκούδα και για αυτό θεωρείται σημαντικό να ενημερωθούν οι κάτοικοι και να μάθουν να προστατεύονται από τα συγκεκριμένα είδη, που και αυτά με τη σειρά τους χρειάζονται προστασία.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων