Απειλή… «λουκέτου» από το ΣτΕ

0

εθνος – κυνήγι

Καταστροφή του οικονομικού και παραγωγικού ιστού θα σημάνει για πολλές απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας, αλλά και για κλάδους της οικονομίας που συντηρούνται από το κυνήγι, ενδεχόμενη παύση του από το ΣτΕ.
Η πενθήμερη αναστολή του, είχε ήδη συνέπειες. Τη στιγμή που η τόνωση της περιφέρειας με τον εσωτερικό τουρισμό αποτελεί προτεραιότητα τόσο της κυβέρνησης όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι οξύμωρο να μη συνυπολογίζονται οι 240.000 κυνηγοί, έστω ως δυναμικοί καταναλωτές, επιχειρήσεων της περιφέρειας και όχι μόνο.
Με συγκρατημένους υπολογισμούς η Πανελλήνια Ενωση Βιοτεχνών Κυνηγετικών Ειδών, υπολογίζει σε 4.500 ευρώ (!) την κατά κεφαλή δαπάνη του Ελληνα κυνηγού, μόνο για τα βασικά του έξοδα! Σε μια προσπάθεια να υπολογίσουμε τον ρόλο των κυνηγών με οικονομικά κριτήρια, επισκεφτήκαμε το παλαιότερο κατάστημα κυνηγίου στο κέντρο της Αθήνας, τον «ΚΑΛΚΑΝΤΖΑΚΟ».
Ο Δημήτρης Καλκαντζάκος, ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου καταστήματος, αλλά και εκείνου που βρίσκεται στην είσοδο του ΚΤΕΛ στον Κηφισό, πουλάει εκατοντάδες καραμπίνες και αξεσουάρ κυνηγίου, ενώ απασχολεί 14 άτομα προσωπικό και στα δύο καταστήματα. «Αδειασε τα καταστήματα η ανακοίνωση της απαγόρευσης», μας είπε ο κ. Δημήτρης Καλκαντζάκος, που υπολογίζει την ημερήσια απώλεια εσόδων του όσο κράτησε η αναστάτωση, πάνω από 3.000 ευρώ!
Από την πλευρά του ο κ. Πέτρος Μαυρούλης, υπεύθυνος πωλήσεων της μεγαλύτερης εταιρείας του κλάδου, της ΜΕΤΠΛΑΣΤ, η οποία εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της σε χώρες της Ευρώπης, ενώ ο τζίρος της αναμένεται φέτος να αγγίξει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, μας είπε ότι «η απόφαση αυτή βασίστηκε δυστυχώς πάνω σε λάθος δεδομένα, αφού δείχνει ότι το ανώτατο δικαστήριο δεν έλαβε γνώση για το ποια μέτρα έχουν ήδη ληφθεί στις καμένες περιοχές. Παράλληλα η απόφαση αυτή, βασισμένη σε εσφαλμένα στοιχεία, έπληξε καίρια τις επιχειρήσεις του κλάδου που προσφέρουν στην εθνική οικονομία με εκατοντάδες εργαζομένους». Τη δυναμική του κυνηγετικού τουρισμού προσπαθήσαμε να διαπιστώσουμε στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στα βενζινάδικα και στους σταθμούς εξυπηρέτησης όπου συγκεντρώνονται τα ξημερώματα εκατοντάδες κυνηγοί για καύσιμα και προμήθειες… Στο «90», το γνωστότερο σημείο συνάντησης κυνηγών, ο υπεύθυνος του καταστήματος μας επιβεβαιώνει ότι οι κυνηγοί ανήκουν στους καλούς πελάτες και αποτελούν το 50% του τζίρου τα Σαββατοκύριακα (δηλαδή αρκετές χιλιάδες ευρώ!!!). Τα ίδια και στον Αλίαρτο, μια πόλη που ζει από την Κωπαΐδα, άρα και από τους κυνηγούς.
Ο κ. Βαγενάς, με την 5μελή οικογένειά του, δουλεύει 14 χρόνια με τους κυνηγούς, στο «Στέκι των Κυνηγών». «Μέχρι και 150 άτομα εξυπηρετούμε τα ξημερώματα από τις 3 το πρωί και 200 άτομα το μεσημέρι», μας είπε ο κ. Βαγενάς και συνεχίζει: «Είναι καλοί πελάτες οι κυνηγοί. Να προσέξουν καλά οι υπεύθυνοι μ’ αυτά που κάνουν…». Η δυναμική του κυνηγίου δεν έχει σταματημό ούτε στους κυνηγότοπους της Θεσσαλίας, όπου οι παραδοσιακοί ξενώνες ξεφυτρώνουν παντού, με την πλειοψηφία των πελατών να είναι -τι άλλο;- κυνηγοί.
Η δημοτική επιχείρηση της κας Παρασκευής Φλώρου στη Ρεντίνα Καρδίτσας, ξεκίνησε τον Ιούνιο τη λειτουργία της, με τους κυνηγούς να αποτελούν σήμερα το 70% των πελατών στα 14 δωμάτια του παραδοσιακού ξενοδοχείου. «Σίγουρα είναι οι καλύτεροι πελάτες μας, αφού η περιοχή προσφέρεται για κυνήγι, γι’ αυτό τους συμπεριλάβαμε στα σχέδιά μας πριν την ίδρυση του ξενοδοχείου», μας λέει η κα Φλώρου και συνεχίζει: «Και οι ταβέρνες της περιοχής μας δουλεύουν αποκλειστικά με κυνηγούς, όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις καθημερινές».
Με τους κυνηγούς, περιμένει να δουλέψει και ο κ. Κωσταντίνος Χαρχάντης που επένδυσε 500.000 ευρώ για να δημιουργήσει έναν παραδοσιακό πέτρινο ξενώνα στα Λογγά Καλαμπάκας, στα πλαίσια του αγροτουρισμού. Ο ξενώνας λειτουργεί φέτος για πρώτη φορά και για τη δημιουργία του, ο κ. Χαρχάντης συνυπολόγισε τους κυνηγούς σαν υποψήφιους πελάτες. Τα παραδείγματα που αναφέραμε είναι ελάχιστα μπροστά στους δεκάδες ξενώνες, τα εκατοντάδες βενζινάδικα, εστιατόρια και καφενεία, στην Ηπειρο, τη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα, την Ευρυτανία, την Αιτωλοακαρνανία και όπου αλλού, που περιμένουν τους κυνηγούς για να δουλέψουν…

Ο ΤΖΙΡΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ

Στις 600.000 υπολογίζεται πώς φτάνει ο αριθμός των κυνηγόσκυλων που συντηρούν οι 250.000 Ελληνες κυνηγοί. Ενας αριθμός που υποδηλώνει και τον τεράστιο τζίρο που διακινείται γύρω από την κυνηγετική κυνοφιλία, παρέχοντας απασχόληση σε μια σειρά από εργαζόμενους και κατηγορίες επαγγελμάτων. Εκπαιδευτές, κυνοτρόφοι, κτηνίατροι, εταιρείες τροφών και αξεσουάρ, εταιρείες κτηνιατρικών φαρμάκων, καταστήματα pet sophs και κυνηγετικών ειδών, στηρίζονται σε μεγάλο ποσοστό στους κυνηγετικούς σκύλους. Ομως ποια είναι τα νούμερα και ποιος ο τζίρος; Αν υποθέσουμε πως έστω και μία φορά τον χρόνο ο κάθε σκύλος θα προσέλθει στον κτηνίατρο και ο ιδιοκτήτης του θα καταβάλει 20-30 ευρώ για την επίσκεψη και άλλα 50 για εμβόλια, φάρμακα, παρασιτοκτόνα κλπ και άλλα 150 ευρώ τον χρόνο για τροφές, τότε τα νούμερα φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη. Αν σε αυτούς τους υπολογισμούς προσθέσουμε και τις αγοραπωλησίες σκύλων καθώς και την τοποθέτηση μικροτσίπ, τότε μπορεί κανείς να αρχίζει να… ζαλίζεται από τα νούμερα! Σε όλα αυτά δεν υπολογίζονται και πολλές άλλες δαπάνες, όπως μπαγκαζιέρες, μπίπερ, σκυλόσπιτα, έκδοση petegree κλπ. που αθροιζόμενα δίνουν πολύ μεγάλα νούμερα. Ενδεικτικό είναι πως μόνο ο Κυνολογικός Ομιλος Ελλάδος εισπράττει ετησίως περίπου 100.000 ευρώ από την έκδοση γενεαλογικών πιστοποιητικών και από συμμετοχές σε εκθέσεις και αγώνες κυνηγόσκυλων. Xαρακτηριστικό είναι πως κάθε χρόνο εγγράφει στα γενεαλόγιά του περίπου 3.000 νέα κουτάβια!

Αγοραπωλησίες σκύλων 10.000Χ1.000 ευρώ = 10.000.000

Διατροφή 600.000 Χ 150 ευρώ = 90.000.000

Κτηνιατρικές επισκέψεις 600.000Χ20 =12.000.000

Εμβόλια, φάρμακα, παρασιτοκτόνα, μικροτσίπ, λουριά κλπ. 600.000Χ50 =30.000.000

Ολος αυτός ο κόσμος που ζει από (και για) τους κυνηγετικούς σκύλους δέχτηκε με ανακούφιση την έκδοση της νέας Ρυθμιστικής Απόφασης που επιτρέπει στα? κυνηγόσκυλα το δικαίωμα να υπάρχουν! Και μαζί με αυτά να συνεχίσουν να επιβιώνουν επαγγελματικά 100 εκπαιδευτές, 100 κυνοτρόφοι, 1.200 κτηνίατροι και μερικές χιλιάδες εργαζόμενοι σε υπηρεσίες, καταστήματα, εταιρείες και βιοτεχνίες που παράγουν και διακινούν προϊόντα για κυνηγόσκυλα.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων