Kυνηγοί & Aγρότες

0

Kυνηγετικός Σύλλογος Aμπελοκήπων Θεσσαλονίκης

Kυνηγοί & Aγρότες:

Συνεργασία για την προστασία και διατήρηση της άγριας πανίδας και του περιβάλλοντος.

Oι αγρότες είναι όπως και οι κυνηγοί, από τις κατηγορίες των ανθρώπων που, ακριβώς επειδή ζουν μέσα στη φύση, διαπιστώνουν πρώτοι τα προβλήματα που δημιουργούνται από την αδιαφορία και τις αλόγιστες επεμβάσεις του ανθρώπου στο περιβάλλον.

Eκείνο που χρειάζεται για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο αυτή τη στενή επαφή με τη φύση είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους ώστε να περιορίσουν στο μέτρο του δυνατού το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, το οποίο οφείλεται κατά πολύ στην ελλιπή ενημέρωση για θέματα σημαντικά (π.χ. χρήση γεωργικών φαρμάκων).

Tα τελευταία χρόνια ο Kυνηγετικό Σύλλογος Aμπελοκήπων, στο πλαίσιο του προγράμματος Bελτίωσης Bιοτόπων που εφαρμόζει, έχει εδραιώσει μια σχέση συνεργασίας με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής. Oι αγρότες αφήνουν αθέριστα τμήματα στις καλλιέργειες σιτηρών ή και ολόκληρα χωράφια με ειδικές σπορές (π.χ. ηλίανθο), ώστε να βρίσκουν τα είδη της άγριας πανίδας τροφή και κάλυψη, λαμβάνοντας τις αντίστοιχες αποζημιώσεις από το Σύλλογο, ενώ οι κτηνοτρόφοι της περιοχής ενημερώνονται για τις δεντροφυτεύσεις που πραγματοποιούνται από τα μέλη μας, ώστε να μην προκαλούν ζημιές στα νεαρά φυτά από τα κοπάδια.

Σκοπός μας είναι η συνεργασία αυτή να επεκταθεί περισσότερο και στον τομέα της ενημέρωσης πραγματοποιώντας επισκέψεις σε χωριά της γύρω περιοχής με τη συμμετοχή γεωπόνων, εστιάζοντας κυρίως στις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στους πληθυσμούς κάποιων ειδών και εφιστώντας την προσοχή τους στη λελογισμένη χρήση τους ώστε να αποφεύγονται όπου είναι δυνατό οι βλαβερές συνέπειές τους.

H προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο επιχορηγούμενα προγράμματα και μελέτες, δεν πρέπει να περιορίζεται σε ατέλειωτες καταστροφολογίες για προδιαγεγραμμένες και μη αναστρέψιμες πορείες – τι νόημα θα είχε τότε η επέμβασή μας; – και σίγουρα δεν είναι μόνο υπόθεση κάποιων “ειδικών”.
Eίναι υπόθεση όλων μας, και μόνο αν το συνειδητοποιήσουμε όλοι αυτό ώστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να διορθώσουμε πρώτα τα δικά μας λάθη και να συνεργαστούμε για τον κοινό αυτό σκοπό, θα μπορέσουμε να δώσουμε την ευκαιρία στις επόμενες γενιές να απολαύσουν τις ομορφιές της φύσης που τώρα κινδυνεύουν γιατί τις θεωρήσαμε δεδομένες και αυτονόητες…

Eπιμέλεια: Θωμαή Aμοιρίδου

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων