Λευκές πέρδικες

0

Το κυνήγι της λευκής πέρδικας είναι από τα πιο δύσκολα και πραγματικά πιο δύσκολα λόγω καιρικών συνθηκών στις αλπικές ζώνες Ιταλίας Γαλλίας Ελβετίας και Αυστρίας!

Οι λευκές κυνηγιούνται σε αντίξοες καιρικές συνθήκες σε μεγάλα υψόμετρα, πάνω από 2000 μέτρα και η συγκεκριμένη περιοχή των Άλπεων, πλήττεται από χιονοθύελλες από πολύ νωρίς!

Το κυνήγι της γίνεται κυριολεκτικά στο χιόνι σε τεράστιες παγωμένες περιοχές που είναι όλες σκεπασμένες και με θερμοκρασίες που πέφτουν πολλούς βαθμούς κάτω από 0 Κελσίου!

Επειδή το να φτάσεις σε αυτές τις ζώνες είναι δύσκολο χρειάζεται αρκετή πεζοπορία άριστη φυσική κατάσταση, να κουβαλάς φορτίο με αλλαξιές και φαΐ τα σκυλιά και οι κυνηγοί που μπορούν να αντεπεξέλθουν είναι πράγματι λίγοι!

Το περπάτημα μες στο χιόνι είναι πράγματι κουραστικό και το υψόμετρο έως και 3000 μέτρα και περισσότερο με την έλλειψη του οξυγόνου κάνουν πράγματι την κυνηγετική μέρα δύσκολη!

Τα σκυλιά που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα κυνήγια είναι σχεδόν αποκλειστικά τα Σέττερ λόγω του ότι διαθέτουν μεγάλη έρευνα με σταθερή φέρμα, αλλά περισσότερο γιατί έχουν τρίχωμα εδώ Πόιντερ και Κουρτσχάαρ δεν χρησιμοποιούνται γιατί σε θερμοκρασίες κάτω του 0 είναι πράγματι δύσκολο.

Η καθεαυτού κυνηγετική πράξη διαδραματίζεται στο χιόνι με ποδάρωμα του κοπαδιού της λευκής πέρδικας και συμπεριφορά ανάλογη με της ορεινής, τα κοπάδια είναι μικρότερα σε αριθμό 5-6 πουλιά συνήθως πολύ δύσκολα λόγω συνθηκών!
Τα σκυλιά θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα γιατί πρέπει να κυνηγάν πάνω στο χιόνι. Δημιουργούνται κρυοπαγήματα…και φυσικά εδώ γίνεται από παρά πολλούς μια έντονα επιλεκτική εκτροφή των σκύλων που χρησιμοποιούνται για ευνόητους λόγους λίγοι τα καταφέρνουνε!

Αξιοζήλευτο είναι ότι λόγω της Κυνηγετικής παιδείας και ψηλής αίσθησης προστασίας του συγκεκριμένου θηράματος που αποτελεί ένα θήραμα για Ελίτ κυνηγών, οργανώνονται πολλοί αγώνες σε άγρια θηράματα (αγριοκουρκους και λευκές) με τελικό ζητούμενο την επιλογή των σωστών σκύλων!

Σε όλη την αλπική ζώνη η λευκή κυριαρχεί έχει δεχθεί έντονη θηραματικά πίεση στην Ιταλία λιγότερο στην Γαλλία, ενώ στην Ελβετία και Αυστρία το κυνήγι της με τις δικές μας παραμέτρους θα μπορούσε να θεωρηθεί περιστασιακό!

Η παρακάτω φωτογραφία είναι φίλου μου Ιταλού σε κυνήγι Λευκής πέρδικας!

Κ. Γκριτζάλας!

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων