Άνοιξε το κυνήγι στην ΕΚΠ της νήσου Δια

0

2256-krikri.jpg

Το πρόγραμμα κυνηγιού στην ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή της Ντίας για το κυνηγετικό έτος 2007-2008 εγκρίθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης.
Οσοι κυνηγοί επιθυμούν να κυνηγήσουν στο νησί, θα πρέπει να προμηθευτούν την ειδική αδεια κυνηγιού από την Δ/νση Δασών Ηρακλείου.
Η ειδική άδεια κυνηγίου χορηγείται ατελώς κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερόμενου στην οποία αναγράφονται τα πληρη στοιχεία του με την θεωρημένη για την κυνηγ. περίοδο 2007-08 άδεια Θήρας (τοπική – περ/κή -γενική) ως και τις ημέρες που προτιμά να κυνηγήσει.
Το κυνήγι αρχίζει στις 8 Φεβρουαρίου και λήγει στις 9 Μαρτίου 2008 κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Τα θηράματα που επιτρέπεται να κυνηγηθούν είναι οι Αίγαγροι.

Για περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία της Δ/νσης Δασών στο Ηρακλειο (Δασικό Φυτώριο Φοινικιάς) και στο τηλέφωνο 2810 314 840 (Μελισσουργάκης Γεώργιος)

Η νήσος Δία βρίσκεται 14χλμ. βόρεια του κόλπου του Ηρακλείου (μέγιστο μήκος 5χλμ. και πλάτος 3χλμ.). Καλύπτεται σχεδόν ομοιόμορφα από σκληρόφυλλη βλάστηση, με κυρίαρχο είδος το Sarcopoterium spinosum. Αποτελεί σημαντικό βιότοπο ενδημικών φυτικών ειδών, καθώς και φυτών με περιορισμένη εξάπλωση στο νότιο Αιγαίο. Εχουν περιγραφεί δύο στενοενδημικά φυτά αποκλειστικά της Δίας, ενώ ο τελικός αριθμός τους αναμένεται μεγαλύτερος. Σημαντικά για τη χλωρίδα του νότιου Αιγαίου θεωρούνται το Allium tardans (ενδημικό της Κρήτης και της Καρπάθου) και η Asperula tournefortii, είδη που φύονται στη νήσο. Τα αγριοκούνελα του νησιού ανήκουν στο ενδημικό υποείδος Oryctolagus cuniculus cnossius, ενώ υπάρχουν και πληθυσμοί της ενδημικής σαύρας Podarcis erhardii schieberi. Το νησί αποτελεί επίσης έναν από τους σπουδαιότερους βιότοπους (και περιοχή φωλιάσματος) στο Αιγαίο ενός είδος γερακιού, του μαυροπετρίτη . Συχνά γύρω από το νησί συναντάται και η μεσογειακή φώκια (Monachus monachus). Το νησί περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φύση (Natura) 2000.
Τα τελευταία 50 χρόνια η υπερβόσκηση, από κατοικίδια κατσίκια στην αρχή, και κρητικά αγριοκάτσικα ή κρι-κρι στη συνέχεια (εισήχθησαν μετά το 1955), έχει προκαλέσει σημαντική υποβάθμιση στην υπάρχουσα βλάστηση. Εγιναν σοβαρές προσπάθειες από τη Διεύθυνση Δασών του Ν. Ηρακλείου για την απομάκρυνση των κρι-κρι και των υβριδικών ατόμων (διασταυρώσεις με κατοικίδια κατσίκια), με σκοπό την ανάκαμψη της βλάστησης και την επαναεισαγωγή καθαρόαιμων ειδών.

Στην αρχαιότητα το νησί ήταν κατάφυτο, με πλούσια δάση και κρυσταλλένιες πηγές. Τα δάση καταστράφηκαν για τη ναυπήγηση πλοίων, οι πηγές στέρεψαν, ενώ η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης γύρω στα 1450 π.X. έδωσε τέλος σε κάθε ίχνος ζωής της Δίας, καθώς τα τεράστια παλιρροϊκά κύματα σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους. Από τότε το νησί έμεινε ακατοίκητο, ενώ σήμερα αποτελεί ελεγχόμενη κυνηγετική ζώνη.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων