Αδέσποτα ζώα – ζήτημα ανθρωπιάς, στοίχημα πολιτισμού

0

skilos.jpg

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα των σύγχρονων μεγαλουπόλεων αλλά και πολλών μικρότερων πόλεων, τείνει να γίνει το θέμα των αδέσποτων ζώων και κυρίως των σκύλων. Ήδη πολλοί Δήμοι ανά την χώρα, έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων, φιλοδοξώντας να επιλύσουν στο μέτρο του δυνατού το πρόβλημα.
«Η ευαισθητοποίηση μας για την φροντίδα και την προστασία των αδέσποτων ζώων είναι άμεση έκφραση του πολιτισμού. Θεωρούμε ότι η φροντίδα τους πρέπει να γίνεται με συστηματικό, ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό τρόπο. Προστατεύουμε τη ζωή των τετραπόδων συμπολιτών μας, ενημερωνόμαστε, φροντίζουμε, υιοθετούμε ένα ζώο…». (Νικήτας Κακλαμάνης Δήμαρχος Αθηναίων).
Αυτά μεταξύ άλλων αναφέρονταν στο πλούσιο πληροφοριακό υλικό που διανεμόταν από το αντίστοιχο περίπτερο του Δήμου Αθηναίων στην κυνηγετική έκθεση “DIANA 2008”.
Στα παραπάνω πλαίσια ο Δήμος Αθηναίων, ο μεγαλύτερος «πολεοδομικός ιστός» της χώρας προσφέρει κτηνιατρικές φροντίδες σε αδέσποτα ζώα, ενώ πάνω από 150 ζώα έχουν ήδη υιοθετηθεί.
Από το Δήμο συγκεκριμένα καλύπτεται το κόστος στείρωσης, εμβολιασμού, αποπαρασίτωσης και ηλεκτρονικής σήμανσης.
Το πρόγραμμα προστασίας αδέσποτων ζώων του Δήμου Αθηναίων περιλαμβάνει:
⎫ Την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων από ειδικευμένο προσωπικό και ειδικά συνεργεία.
⎫ Την περίθαλψη των ζώων (αποπαρασίτωση, εμβολιασμό και στείρωση σε 16 συνεργαζόμενα κτηνιατρεία και κλινικές).
⎫ Την ηλεκτρονική σήμανση, την σήμανση με ταταουάζ, την τοποθέτηση περιλαίμιου και την καταγραφή του ζώου που εντάσσεται στο πρόγραμμα σε βάση δεδομένων.
⎫ Την προσωρινή φιλοξενία και την κτηνιατρική φροντίδα των ζώων που αναρρώνουν σε ειδικό χώρο στο Μαρκόπουλο Αττικής.
⎫ Τη σίτιση αδέσποτων σκύλων σε όλη την επικράτεια του Δήμου.
⎫ Την υιοθεσία σκύλων από ενδιαφερόμενους πολίτες.
⎫ Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω ειδικών εκστρατειών.
⎫ Βασική φιλοσοφία του προγράμματος είναι να μην «ασυλοποιούνται» και να μην «ευθανατώνονται» τα ζώα. Αντίθετα τα προσβεβλημένα από ανίατη ασθένεια ζώα παραμένουν στον χώρο πρόσκαιρης φιλοξενίας μέχρι να επέλθει ο φυσικός θάνατος.
Περισσότερες πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους παρέχονται στα τηλέφωνα: 10-5278013-14, 210-5278009 και «Γραμμή του Δημότη 1595».
Οι ενδιαφερόμενοι επίσης μπορούν να επισκέπτονται τον χώρο προσωρινής φιλοξενίας του Δήμου Αθηναίων στο Μαρκόπουλο Αττικής κάθε Σάββατο και από ώρα 09.00-14.00. mail: adespotaath@cityofathens.gr
Πολλοί επίσης περιφερειακοί Δήμοι υλοποιούν αντίστοιχα προγράμματα περισυλλογής και περίθαλψης αδέσποτων ζώων.

Οι κυνηγοί σαν μια πλήρως ευαισθητοποιημένη κοινωνική ομάδα που διαθέτει μεγάλο αριθμό σκύλων (κυνηγόσκυλων-συντροφιάς), μπορούν να συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της ενεργής περίθαλψης των αδέσποτων ζώων συμμετεχώντας και βοηθώντας τις δημοτικές προσπάθειες στους Δήμους που διαμένουν.
Η προστασία των αδέσποτων ζώων είναι «ζήτημα ανθρωπιάς και στοίχημα πολιτισμού», ας βοηθήσουμε όλοι μας, ουσιαστικά στη διαχείριση ενός ανθρώπινου τρόπου μεταχείρισης των αδέσποτων ζώων. Ας επικοινωνούμε λοιπόν με τις αρμόδιες υπηρεσίες, όταν διαπιστώνουμε την ύπαρξη αδέσποτων ζώων, αφού πιθανόν κάποια από αυτά να είναι και κλεμμένα και να τα αναζητούν οι ιδιοκτήτες τους.
Και ας μην διαφεύγει της προσοχής μας και ας μη ξεχνάμε, ότι ο ιδιοκτήτης του σκύλου, έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις κατά το Ν.3170/03 που ξεκινούν από την υγιεινή του χώρου διαβίωσης και την μη όχληση των γειτόνων, μέχρι και την ευάγωγη συμπεριφορά κατά τις βόλτες π.χ αφού είμαστε υποχρεωμένοι να συλλέγουμε τα περιττώματα κ.ο.κ.
Και φυσικά η απόκτηση και διατήρηση ενός σκύλου είναι θέμα που απαιτεί προηγουμένως αρκετή σκέψη, ο σκύλος θέλει καθημερινή φροντίδα, όποιοι λοιπόν δεν είναι σε θέση να την προσφέρουν καθημερινά, ας μην το αποτολμήσουν, γιατί η όποια επιπόλαιη και άστοχη σκέψη και η «ασυνειδησία», είναι πολύ πιθανό «την επαύριον», να μεγεθύνει το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων…

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων