Συστάθηκε το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας

0

aspropotamos.jpg

……….Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, ενέκρινε με απόφασή του, τη διάρθρωση, τον εξοπλισμό και τη στελέχωση του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της εν λόγω υπηρεσίας.

Βάσει της απόφασης το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας, το οποίο είναι επιτελικό όργανο και υπάγεται στη Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠ.Α.Α.Τ., έχει ως έδρα το Ίδρυμα Δασικών Ερευνών Αθήνας και θα λειτουργεί ολόκληρο το ημερολογιακό έτος με κύρια αποστολή να δέχεται κάθε είδους κλήσεις και πληροφορίες από όλη την επικράτεια για οποιοδήποτε περιστατικό αφορά στην προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων καθώς και του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης να μεταβιβάζει στις αρμόδιες περιφερειακές δασικές αρχές πληροφορίες για τα περιστατικά που τις αφορούν (καταπατήσεις, εκχερσώσεις, λαθροϋλοτομίες, λαθροθηρίες καθώς και για θέματα Cites για προστασία άγριας πανίδας και χλωρίδας κ.λ.π.).

Στην απόφαση γίνεται πρόβλεψη εξοπλισμού του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας με τα απαραίτητα ενσύρματα και ασύρματα μέσα επικοινωνίας καθώς και για τη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό από δασικούς υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας και με εποχιακό προσωπικό.

Σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα του προσωπικού επιφυλακής του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας:

* Στα πάσης φύσεως θέματα δασικών παρεμβάσεων δίδουν τις ανάλογες απαντήσεις ή παραπέμπουν στη αρμόδια υπηρεσία.
* Τα θέματα των δασικών πυρκαγιών τα παραπέμπουν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (199).
* Για θέματα Cites (προστασίας ειδών άγριας πανίδας και αυτοφυούς χλωρίδας) ενημερώνουν την αρμόδια υπηρεσία στη Διεύθυνση Αισθητικών Δασών – Δρυμών και Θήρας.
* Εκτελούν κάθε γραπτή και προφορική εντολή της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος σχετικά με τη λειτουργία του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας.
* Λαμβάνουν τις πάσης φύσεως κλήσεις ή πληροφορίες που αφορούν τη Δασοπροστασία.
* Τηρούν το βιβλίο συμβάντων στο οποίο καταχωρίζουν τα στοιχεία των υπαλλήλων που συμμετέχουν στη συγκρότηση των συνεργείων επιφυλακής του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας καθώς και τις πληροφορίες και τις ενέργειες του Κέντρου προς τις περιφερειακές δασικές αρχές για τα θέματα αρμοδιότητάς του.
* Συλλέγουν και επεξεργάζονται τα προσωρινά και οριστικά στοιχεία δασικών πυρκαγιών από όλες τις δασικές Αρχές της χώρας. – Προετοιμάζουν τα στατιστικά στοιχεία των πυρκαγιών της χώρας για την ενημέρωση των Αρχών της Ε.Ε. αλλά και για περαιτέρω επεξεργασία.
* Χειρίζονται τα πάσης φύσεως ασύρματα και ενσύρματα μέσα επικοινωνίας (ηλεκτρονικό υπολογιστή, φαξ κ.α.).

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων