Επικίνδυνοι ψεκασμοί με τοξικά γεωργικά φάρμακα στο Βέρμιο

0

ΣΤ’ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ 4, 54635 Θεσ/νίκη
Τηλ. (031) 219.656
www.hunters.gr
e-mail : hunters@hunters.gr
,komath@spark.net.gr

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

T.K. 57006 Βασιλικά, Θεσ/νίκη
Τηλ. (031) 461172- 3,
www.fri.gr
savkaz@fri.gr

Θεσσαλονίκη 26.07.2001

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επικίνδυνοι ψεκασμοί με τοξικά γεωργικά φάρμακα στο Βέρμιο

Πριν λίγες μέρες στη θέση “Κιοσελέρκα – Σαβαρίκα” του Δημοτικού Διαμερίσματος Πύργων του Δήμου Βερμίου του Ν. Κοζάνης πραγματοποιήθηκαν επικίνδυνοι ψεκασμοί σε λιβαδικές εκτάσεις με το γεωργικό φάρμακο GLYPHOSATE. Το συγκεκριμένο γεωργικό φάρμακο είναι τοξικό για τα είδη της άγριας πανίδας καθώς και για τα αγροτικά ζώα, αρκετά από τα οποία βρέθηκαν νεκρά στη γύρω περιοχή.

Οι ψεκασμοί έγιναν από ιδιωτική εταιρεία, η οποία, με βάση σύμβαση που έχει συνάψει με τον Δήμο, ανέλαβε τη διαχείριση της περιοχής. Η επίσημη εξήγηση που έχει δοθεί είναι “ότι έγιναν επιλεκτικές ζιζανιοκτονίες για τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης”. Το αποτέλεσμα όμως ήταν ο θάνατος αρκετών αγροτικών ζώων που βόσκησαν στην περιοχή που ψεκάστηκε καθώς και ο θάνατος πολλών ειδών της άγριας πανίδας (π.χ. λαγοί). Επιπλέον, η μεγάλη ποσότητα ξηρής φυτικής ύλης που προέκυψε από τα φυτά που νεκρώθηκαν αποτελεί εν δυνάμει κίνδυνο πυρκαγιάς. Έτσι, η ενέργεια κάθε άλλο παρά αντιπυρικό χαρακτήρα έχει.

Η ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ και το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τα έργα ψεκασμού και με τον τρόπο που αυτά υλοποιήθηκαν.

Οποιεσδήποτε επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή και απαιτείται επιστημονική στήριξη και διερεύνηση για την αποφυγή προβλημάτων όπως αυτών που προέκυψαν στην συγκεκριμένη περιοχή. Κάθε ενέργεια χρήσης επικίνδυνων ουσιών είναι καταδικαστέες και δεν συνάδουν με καμιά απολύτως έννοια ορθολογικής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, πόσο μάλιστα για τη “δημιουργία βιοτόπων” όπως η αρμόδια εταιρεία ισχυρίζεται.

Για τέτοιου είδους ενέργειες απαιτείται η έγκριση αλλά και επιστημονική διερεύνηση από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων