Ερημοποίηση και υδατικοί πόροι

0

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ

xirasia.jpgΗ Ελλάδα είναι μία από τις επαπειλούμενες περιοχές του κόσμου με ερημοποίηση των εδαφών της. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων το 35% των ε­δαφών μας απειλούνται άμεσα με ερημοποίη­ση. Η ερημοποίηση είναι αποτέλεσμα ακραίας υποβάθμισης των εδαφικών και υδατικών πό­ρων μιας περιοχής. Είναι έ­να φαινόμενο σύνθετο, το οποίο δεν μπορεί να το α­ντιληφθεί μια γενιά, αφού ε­ξελίσσεται μακροχρόνια. Οι επιπτώσεις όμως του φαινομένου του θερμοκηπίου το έχουν καταστήσει σήμε­ρα πιο φανερό, αφού η εξέλιξη του είναι πιο γρήγορη απ’ ό,τι αναμενόταν.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι θέμα πια εξειδι­κευμένων επιστημόνων. Είναι πρωτίστως ένα οικονομικό και κοινωνικό φαινόμενο με τερά­στιες επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των ε­πιχειρήσεων και των απλών ανθρώπων. Τα θέματα της ερημοποίησης έχουν επισημανθεί διεθνώς από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και ο ΟΗΕ έχει συντάξει μελέτες και αποφασίσει συγκεκριμένες πολιτικές αντιμετώπισής τους.

Η χώρα μας ήδη από το 1997 με το ν. 2468/97 υιοθέτησε τις αποφάσεις του ΟΗΕ και με την ΚΥΑ 974/27-7-01, την ο­ποία προώθησα ως Υπουργός Γεωργίας. Το Εθνικό Σχέδιο κατά της Ερημοποίησης έγινε νόμος του κράτους. Δυστυχώς κράτος, περιφερειακές διοικήσεις και αυτοδιοικήσεις ουδέν έ­πραξαν μέχρι σήμερα για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου, το οποίο σημειωτέον συντάχθηκε έπειτα από ευρύτατο διετή κοινωνικό διάλογο. Κι αυτό γίνεται ακόμη πιο τραγικό, διότι μία εκ των πα­ραμέτρων του Εθνικού Σχεδίου αφορά τους υδατικούς πόρους και τη διαχείρισή τους, θέμα το οποίο έχω πολλές φορές αναδείξει ως το ση­μαντικότερο πρόβλημα της χώρας μετά το δη­μογραφικό.

Ειδικά φέτος, όταν όλοι γνωρίζουν ότι θα έ­χουμε μεγάλη άνυδρη περίοδο, θα έπρεπε να έχουν πολλαπλασιάσει τους σχεδιασμούς και τις πολιτικές μας για τους υδατικούς πόρους της χώρας. Ο τεχνητός εμπλουτισμός των υπόγει­ων υδροφορέων, η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, η αξιο­ποίηση των καρστικών πηγών, η εφαρμογή νέ­ων μεθόδων αφαλάτωσης, η δημιουργία μι­κρών και μεσαίων ταμιευτήρων παραμένουν εκτός συνδυασμένων στρατηγικών από τους αρμόδιους κυ8ερνητικούς φορείς. Κι όπως πολλές φορές έχω αναδείξει, η λειψυδρία, για την οποία θα αφιερωθούν και πάλι πολλές σελίδες, δεν θα πλήξει την καθημερινή ζωή στις πόλεις, τον τουρισμό ή το επίπεδο ποιότητας ζωής. Θα πλήξει κυρίως τον αγροτοδιατροφικό τομέα, αφού το 85% των υδατικών πόρων καταναλίσκονται από τη γεωργία, άρα θα επι­δράσει επί των τιμών των αγροτικών προϊό­ντων, θα εκτινάξει την ακρίβεια και θα αφανί­σει τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Η κυβερ­νητική επιτροπή, η οποία ασχολείται με 41 ή 51 μέτρα επικοινωνιακών ευρημάτων για το θέμα της ακρίβειας, αγνοεί μία από τις βασικές αιτίες του προβλήματος που θα εκτινάξει μέχρι το τέλος του έτους τον πληθωρισμό περίπου στο 6%.

Κατά τα άλλα, όταν προτείναμε τη στροφή της ελληνικής γεωργίας από τα βιομηχανικά φυτά προς την παραγωγή αγροτοδιατροφικών προϊόντων, κάποιοι ξε­σήκωναν τους αγρότες στηρίζοντας την επε­κτατική βαμβακοκαλλιέργεια, παραγνωρίζοντας ότι ήδη από το 2000 στο θεσσαλικό κάμπο οι γεωτρήσεις έφθαναν σε βάθος 900 μέτρων την άντληση νερού.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η καταστρο­φή των δασών μας από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, η έλλειψη πολιτικών διαχείρισης των υδα­τικών πόρων και η άτολμη γεωργική πολιτική ε­πιταχύνουν το φαινόμενο της ερημοποίησης. Η κυβέρνηση και οι αυτοδιοικήσεις οφείλουν να αναλάβουν άμεσες πρωτοβουλίες εφαρμογής των μέτρων που συναποφασίσαμε για την επι­βράδυνσή του. Τα μέτρα πρόληψης στο πλαί­σιο των αποφάσεων του ΟΗΕ έχουν αποφασι­στεί και κάποιοι πρέπει να αιτιολογήσουν γιατί, παραβιάζοντας τους νόμους, δεν τα εφαρμόζουν. Σε λίγα όμως χρόνια η Ελλάδα δεν θα είναι πια μια όμορφη, αλλά μια έρημη χώρα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», 21 Ιουνίου 2008, σ. 33.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων