Ανακοίνωση της ΚΣΕ για την νέα κυνηγετική περίοδο

0


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος για την νέα κυνηγετική περίοδο 2008-2009

 Με αφορμή την έναρξη της νέας Κυνηγετικής περιόδου διαβάζουμε και ακούμε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πλήθος ανακριβειών και λαθεμένων ισχυρισμών, οι οποίοι οδηγούν σε πλήρη στρέβλωση της πραγματικότητας και σε δημιουργία ψευδών εντυπώσεων σχετικά με το κυνήγι. Αιτία είναι το τυφλό αντικυνηγετικό μένος που διακατέχει πολλούς που ασχολούνται με το θέμα και οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν και να ενημερώσουν το κοινό με αντικειμενικότητα. Θεωρούμε υποχρέωσή μας απέναντί στην αλήθεια και απέναντι στην αντικειμενική ενημέρωση να αναφέρουμε τα εξής:

1)       Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο και στα πλέον ευνομούμενα και συγκροτημένα κράτη που να μην ασκείται η κυνηγετική δραστηριότητα ανάλογα με τις υφιστάμενες συνθήκες Περιβάλλοντος και τις σχετικές ρυθμίσεις.

2)       Το Νομικό και Διοικητικό πλαίσιο που διέπει το κυνήγι στη χώρα μας είναι το αυστηρότερο από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και απόλυτα προσαρμοσμένο στις επιταγές του Κοινοτικού Δικαίου, των Διεθνών Συνθηκών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

3)       Τούτο αποδεικνύεται από το γεγονός της παραίτησης από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικής προσφυγής που είχε κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Ελλάδας.

4)       Τούτο επίσης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ουδέποτε η χώρα μας έχει δικαστεί για παραβίαση οποιασδήποτε διάταξης Κοινοτικού Δικαίου ή Διεθνών Συμβάσεων από τις Ευρωπαϊκές Αρχές.

5)       Τούτο επίσης αποδεικνύεται σε σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου αναφέρονται παραλείψεις του κράτους όχι όμως όσον αφορά τις Κυνηγετικές ρυθμίσεις.

6)       Επομένως το κυνήγι διέπεται στην Ελλάδα από σύγχρονο Νομικό καθεστώς και όχι από δήθεν χουντικές και άλλες αναχρονιστικές διατάξεις. Οι προστατευόμενες και γενικά απαγορευμένες στο κυνήγι περιοχές στην Ελλάδα καλύπτουν ένα τεράστιο ποσοστό του εδάφους της χώρας, ποσοστό πολύ υψηλότερο σε σχέση με χώρες με ιδιαίτερα προηγμένη περιβαλλοντική αντίληψη και μέριμνα.

7)       Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις παράγουν πραγματικό έργο στο περιβάλλον και όχι λόγια. Δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ (15.000.000 €) ετησίως με αποκλειστικές δαπάνες των κυνηγών! Κάτω από τον έλεγχο του κράτους για την οποιαδήποτε δαπάνη έστω και του ενός ευρώ. Είναι φανερό ότι κάθε μορφής «Οικολογικές- Περιβαλλοντικές» κ.λ.π οργανώσεις που δεν ξοδεύουν από δικούς τους πόρους ούτε ένα ευρώ -αντίθετα εισπράττουν μεγάλα ποσά-, είναι λογικό να ανησυχούν για τη μεγάλη οικολογική δραστηριότητα των κυνηγών.

8)       Με δαπάνες αποκλειστικά των κυνηγών πραγματοποιούνται προγράμματα, έρευνες και μελέτες που παρακολουθούν τους πληθυσμούς των θηρεύσιμων ειδών, ώστε οι εκάστοτε ρυθμίσεις να προσαρμόζονται στην πραγματικότητα του Περιβάλλοντος. Τα προγράμματα και οι μελέτες αυτές γίνονται με επιστημονική μεθοδολογία καθορισμένη από Διεθνής Οργανισμούς και διεξάγονται σε συνεργασία με αυτούς και Πανεπιστήμια.

9)       Τα προγράμματα αυτά έχουν αποσπάσει επαίνους σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια επανειλημμένως. Η ίδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται με τις Κυνηγετικές Οργανώσεις προκειμένου να τις παρασχεθούν τα στοιχεία των πληθυσμών των διαφόρων ειδών για να προσαρμόσει ανάλογα την πολιτική της.

10)    Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους οργανισμούς που ασχολούνται με το Περιβάλλον, το Birdlife International υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κυνηγών (FACE, 8.000.000 μέλη) το οποίο συνυπέγραψε και η τότε Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε. κ. Margot Wallström για την αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων Περιβάλλοντος. Η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή ο θεματοφύλακας του Περιβάλλοντος στην Ευρώπη, έχοντας αξιολογήσει την αξιοπιστία και τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα των Κυνηγετικών Οργανώσεων χρηματοδότησε και ανέθεσε στη FACE τα εξής προγράμματα: Α. Promoting NATURA 2000 & Sustainable Wildlife Use (hunting and angling) (PROJECT 2008) και Β. Awareness raising on the NATURA 2000 Network among users – in particular hunters (PROJECT 2006).

11)   Ταυτόχρονα και επειδή το όποιο πρόβλημα δεν προέρχεται από την κυνηγετική δραστηριότητα αλλά από την καταστροφή των βιοτόπων, για τους οποίους βιοτόπους το κράτος και κανένας άλλος φορέας όχι μόνο δεν κάνει τίποτα (πέρα από ατελέσφορα και ανεπαρκή διοικητικά μέτρα), αλλά τους καταστρέφουν με διάφορα ‘’ αναπτυξιακά έργα’’, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις εφαρμόζουν συγκεκριμένο πρόγραμμα αναβάθμισης βιοτόπων, εφαρμόζοντας την απλή αρχή ότι όταν ένα είδος δεν έχει βιότοπο για να φωλιάσει, να τραφεί, να πιει νερό και να αναπαραχθεί, όλες οι άλλες ενέργειες είναι κούφια λόγια.

12)   Η χρηματοδότηση του τεράστιου φιλοπεριβαλλοντικού έργου δεν προέρχεται από τα τέλη, τα οποία πηγαίνουν  στο Δημόσιο, αλλά από την συνδρομή των κυνηγών στις Κυνηγετικές Οργανώσεις, το ύψος της οποίας οι ίδιοι αποφασίζουν εντός των συλλογικών τους οργάνων.

13)   Φέτος δεν επιβλήθηκε καμία αύξηση, ούτε στα τέλη, ούτε στις συνδρομές. Επίσης η νέα ρυθμιστική δεν είναι ευνοϊκότερη για τους κυνηγούς. Αντίθετα, είναι αυστηρότερη και επιβάλλει περιορισμούς παρά τις αντίθετες εισηγήσεις.

14)   Ο ισχυρισμός ότι οι θηροφύλακες των Κυνηγετικών Οργανώσεων δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, γίνεται αστείος όταν πληροφορηθεί κανείς τον τεράστιο όγκο του έργου τους, ο οποίος επιγραμματικά συνοψίζεται σε δύο αριθμούς: 500.000 έλεγχοι και πάνω από 13.000 μηνύσεις! Εάν έτσι οι λύκοι φύλαγαν τα πρόβατα θα ξεπερνάγαμε την κτηνοτροφία της Νέας Ζηλανδίας!!!

15. Βεβαίως δεν αναφερόμαστε σε έργο δενδροφυτεύσεων, υδρομαστεύσεων, πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών, διάσωσης, εκτροφής θηραμάτων κ.λ.π., διότι ο κατάλογος θα ήταν ιδιαίτερα μακροσκελής.

Ελπίζουμε για λόγους σεβασμού της αλήθειας ότι όσοι έσπευσαν να δηλώσουν στην τηλεόραση ή να γράψουν σε εφημερίδες, απόψεις σχετικά με το κυνήγι, -στην διάθεση των οποίων βρίσκονται όλα τα στοιχεία που θα επιθυμούσαν-, θα επανέρθουν αναφέροντας τα απολύτως ακριβή και αληθή στοιχεία που παραθέσαμε.

Είναι το ελάχιστο που απαιτεί το λειτούργημα της ενημέρωσης.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΙΩΑΝ. ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων