Τους «έπνιξαν» οι αιτήσεις κυνηγών στην Υπηρεσία Θήρας

0

Carrion-Λευκωσία: Νέα προβλήματα προέκυψαν με τα κορακοειδή και άλλα επιβλαβή πτηνά, με αποτέλεσμα να αναβληθούν και αυτή την εβδομάδα οι εξορμήσεις των κυνηγών. Έτσι το όλο θέμα μετατίθεται για το Σάββατο 1η Ιουνίου και αυτό φυσικά εάν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα το διάταγμα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η Υπηρεσία Θήρας και η Κυνηγετική Ομοσπονδία επικαλούνται το μεγάλο αριθμό κυνηγών που έκαναν αίτηση να εξορμήσουν σε όλες σχεδόν τις περιοχές της ελεύθερης Κύπρου. Μάλιστα όλοι θέλουν να κυνηγήσουν μόνο Σαββατοκυρίακα.

Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αφού δεν υπάρχουν περισσότεροι από τρεις θηροφύλακες σε κάθε επαρχία να συνοδεύουν τους κυνηγούς. Έτσι έχει αποφασιστεί να ξεκαθαρίσουν πρώτα οι περιοχές που έχουν μεγάλο αριθμό επιβλαβών πτηνών και οι πρώτες άδειες να δοθούν στους γύρω κυνηγετικούς συλλόγους. Μετά θ’ ακολουθήσουν άλλοι σε κοντινές αποστάσεις από την περιοχή τους, δηλαδή δεν θα δοθεί άδεια σε μια ομάδα να εξορμήσει από τη Λευκωσία στο Τρόοδος.

Εκφράζεται η άποψη ότι παγκύπρια οι αιτήσεις κοντεύουν τις τρεις χιλιάδες και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλοι. Συνεπώς αρκετοί θα μείνουν πίσω.

Η άδεια κυνηγίου αναμένεται ν’ αρχίσει την πρώτη εβδομάδα του Ιούνη και να τελειώσει 15 Ιουλίου. Θα καταβληθεί ωστόσο προσπάθεια να ικανοποιηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι κυνηγοί τις καθημερινές. Ένα από τα σημεία για τα οποία υπάρχει διαμάχη είναι η άρνηση των αρμοδίων να δεχθούν αιτήσεις από μη οργανωμένους κυνηγούς.

Επίσης υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η καθυστέρηση στην έναρξη των εξορμήσεων είναι σκόπιμη μέχρι να περάσουν τα τρυγόνια από τα παράλια και να φύγουν από την Κύπρο. Το ίδιο έγινε και παλαιότερα. Οι διαπιστώσεις είναι ότι πράγματι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα κορακοειδή. Εδώ και πολλά χρόνια δεν έγινε καμιά καταπολέμηση. Αλλά και τώρα η άδεια δίδεται αργά και τα μικρά πουλιά δεν μπορούν να κυνηγηθούν εύκολα.

Όπως λένε οι κυνηγοί «δεν μπορείς να προσεγγίσεις τους κορώνους και κατσικορώνους, γιατί είναι έξυπνα πουλιά και γνωρίζουν ακόμα και τη μάρκα του κάθε όπλου».

Η καταπολέμηση θα γίνεται μόνο με παγανιά. Κανένας δεν μπορεί να πυροβολεί από το αυτοκίνητο, όπως τονίζουν οι αρμόδιοι, γιατί είναι πολύ επικίνδυνο. Συνεπώς τα πουλιά μόλις ακούσουν ντουφεκιές εξαφανίζονται. Το καλύτερο που μπορεί να γίνει είναι με καρτέρι σε φάρμες και άλλα υποστατικά όπου βρίσκουν τροφή.

Όλοι ισχυρίζονται ότι η καθυστέρηση στην έναρξη των εξορμήσεων δεν θα φέρει τα αποτελέσματα που επιδιώκουν οι κυνηγοί, αφού οι κατσικόρωνοι έκαμαν ήδη τη ζημιά τους στις φωλιές και τα μικρά των άλλων πουλιών. Ιδιαίτερα για τα περδικόπουλα και τους νεοσσούς των σπάνιων πουλιών αποτελούν μάστιγα.

 Γράφει: Σωτήρης Μιχαήλ

http://www.philenews.com/

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων