Το κυνήγι των αρουραίων

0

Ratting

Εκατομμύρια αρουραίους παραδέχεται ότι έχει σκοτώσει ο Τόνι Μάρτιν στο Νησί των Πουλιών, που βρίσκεται στην περιοχή South Georgia της Ανταρκτικής. Η καθηγητής Μάρτιν έχει λόγο που το κάνει αυτό, αφού η δουλειά του εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της προσπάθειας των Αρχών να προστατέψουν τα πτηνά – μεταξύ των οποίων και πιγκουίνους – που βρίσκονται στην περιοχή. Η προσπάθεια, που χρηματοδοτείται από κεφάλαια ιδιωτών, έχει κοστίσει μέχρι σήμερα περίπου 4 εκατ. ευρώ, καθώς ο Τόνι Μάρτιν και η ομάδα του πετούν συνεχώς στο νησί με ελικόπτερα και επιβλέπουν την εξόντωση των αρουραίων. Τώρα οι κυνηγοί των αρουραίων πρέπει να εξασφαλίσουν νέα χρηματοδότηση για να επιστρέψουν στην περιοχή και να τελειώσουν τη δουλειά που άρχισαν το συντομότερο δυνατό, αφού οι αρουραίοι που έχουν μείνει μπορεί να αρχίσουν ξανά να πολλαπλασιάζονται.

Παρόμοια δουλειά κάνει και ο Βίλας Αμπχάρε. Ο ίδιος βέβαια έχει μάθει την τεχνική και δεν του φαίνεται πλέον τόσο δύσκολο. Μόλις η νύχτα πέσει στο Μουμπάι (Βομβάη) και όλοι ξαπλώσουν στα κρεβάτια τους, αναλαμβάνει δράση. Με τον πυρσό στο ένα χέρι και το μυτερό ραβδί του στο άλλο, επιδίδεται στο κυνήγι αρουραίων.

Μαζί με 43 συναδέλφους του, ο Αμπχάρε βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στον πόλεμο εναντίον των περίπου 88 εκατομμυρίων αρουραίων της πόλης της Βομβάης. Κατά καιρούς, οι δημοτικές Αρχές χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, όπως ποντικοπαγίδες ή ποντικοφάρμακα. Το έργο ωστόσο που επιτελούν οι νυκτερινοί αρουραιοκτόνοι θεωρείται αναντικατάστατοwholesalerats

Η συνταγή της επιτυχίας του Αμπχάρε και των συναδέλφων του κρύβεται στο ότι δεν αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους. Από τη στιγμή που θα μπουν σε κάποιο συγκρότημα διαμερισμάτων, ακολουθούν την πεπατημένη: πρώτα εντοπίζουν τον στόχο, πάντα με μεγάλη προσοχή να μη σκοντάψουν στους τόνους σκουπιδιών. Αμέσως μετά ανάβουν τον πυρσό, καθώς το ξαφνικό φως ξαφνιάζει και ακινητοποιεί τους αρουραίους. Μέσα σε αυτά τα κλάσματα του δευτερολέπτου τον καρφώνουν. Στη συνέχεια, με απόλυτη απάθεια, αλλά και με δεξιοτεχνία που ακόμη και άσοι του μπάσκετ θα ζήλευαν, τους πιάνουν από την ουρά και τους πετούν σε σακιά. Ο Αμπχάρε έχει να το λέει πως μέσα σε ένα μόνο βράδυ γέμισε το σακί του με 210 αρουραίους.

Ποιο είναι το κίνητρο που κάνει αυτούς τους ανθρώπους να αψηφούν τους κινδύνους; Μία θέση στο Δημόσιο και ένας μηνιαίος μισθός της τάξεως των 200 ευρώ, την εποχή που η ανεργία καλπάζει και στη ραγδαία αναπτυσσόμενη Ινδία. Την τελευταία φορά που η κυβέρνηση εξήγγειλε 30 θέσεις, εστάλησαν 2.000 αιτήσεις. Μεταξύ αυτών, και ενός αποφοίτου πανεπιστημίου.

Για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, ουδείς αμφιβάλλει. Ούτε ανησυχεί κανείς για την υγεία των εργαζομένων. Οι μοναδικές φωνές διαφωνίας είναι των ακτιβιστών υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, οι οποίοι θεωρούν πως πρόκειται για μια βάρβαρη μέθοδο που αποκτηνώνει εκείνους που τη χρησιμοποιούν.

Σε άλλες χώρες για την εξόντωση των αρουραίων χρησιμοποιείται μία πολύ ιδιαίτερη κατηγορία σκύλων. Σκύλοι με άριστη όσφρηση, ισχυρή αντοχή και δυνατό μυοσκελετικό σύστημα. Κύριο χαρακτηριστικό των σκύλων αυτών είναι ο δυνατός και έντονος χαρακτήρας του. Αγαπούν το παιχνίδι και τη δουλειά. Έχουν ιδιαίτερη σχέση με τη γη και λατρεύουν να σκάβουν. Ιδανικά για όλα αυτά, και όπου απαιτείται αυτός ο τρόπος κυνηγιού είναι τα Terrier. Εξάλλου χρησιμοποιούνταν από πολύ παλιά σε πολλές φάρμες για την ανίχνευση και την εξόντωση όλων των τρωκτικών και όχι μόνο. Οι φυλές είναι το Τζακ Ράσελ, το Κέρι Μπλού, το Σκότις Τεριέ, το Γιορκσάιρ Τεριέ, το Ντάξχαουντ, το Ερντέιλ Τεριέ, το Φοξ Τεριέ και το Γουέστ Χάιλαντ Τεριέ.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων