Φονικά πτερύγια

0

anemogen

Τα γιγάντια πτερύγια των ανεμογεννητριών σκοτώνουν χιλιάδες πουλιά και νυχτερίδες κάθε χρόνο. Ο αριθμός των ζώων που πεθαίνουν δεν είναι εξακριβωμένος. Οι οικολόγοι ανησυχούν για τα σπάνια είδη.

Τα μεγάλα φτερά των ανεμογεννητριών που περιστρέφονται στον αέρα φαίνονται πολύ γαλήνια και ήρεμα σε κάποιον περαστικό. Ωστόσο, αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι αποτελούν «σφαγείο» των πτηνών. «Τα στροφεία κινούνται στην άκρη του πτερυγίου με πάνω από 300 μίλια την ώρα», εξηγεί ο βιολόγος Όλιβερ Μπερ του Πανεπιστημίου της Νυρεμβέργης.

Ποιος είναι ο αριθμός των σκοτωμένων ζώων;

Κυρίως σπάνια είδη αρπακτικών πουλιών απειλούνται Κυρίως σπάνια είδη αρπακτικών πουλιών απειλούνται

Οι εταιρίες που ασχολούνται με την αιολική ενέργεια εκτιμούν ότι ο αριθμός των πτηνών που πεθαίνουν από τις ανεμογεννήτριες είναι ασήμαντος. «Οι συγκρούσεις με τα πτερύγια των ανεμογεννητριών είναι τόσο σπάνιες ώστε δεν υφίσταται κίνδυνος εξαφάνισης για είδη πτηνών». Σύμφωνα με τον Γερμανικό Σύνδεσμο Αιολικής Ενέργειας, οι συγκρούσεις στα κτήρια των πόλεων και στους δρόμους είναι πιο συχνές, κάτι με το οποίο συμφωνεί και ο Χέρμαν Χιότκερ από τον Σύνδεσμο Προστασίας της Φύσης στη Γερμανία.

Ο αριθμός των νεκρών πτηνών από τις ανεμογεννήτριες κυμαίνεται στις 10.000 με 100.000 κάθε χρόνο. Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους οικολόγους και ζωόφιλους είναι ότι σπάνια είδη πουλιών συγκρούονται με τους ανεμόμυλους. Πρόκειται κυρίως για σπάνια αρπακτικά είδη πτηνών. Για παράδειγμα, ο «κόκκινος γερανός», ένα πολύ σπάνιο είδος γερανού που αποτελεί και σύμβολο αφοσίωσης και καλής τύχης στην Ιαπωνία, έχει αρκετές απώλειες στην Γερμανία. Περίπου 20.000 γερανοί έχουν απομείνει στον κόσμο και το 60% αυτών ζουν στην Γερμανία. «Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία έχει τεράστια ευθύνη για αυτό το είδος», λέει ο Χέρμαν Χιότκερ.

Και οι νυχτερίδες είναι ένα είδος που απειλείται από τα πτερύγια των ανεμογεννητριών. Οι ερευνητές Όλιβερ Μπερ και Μίχαελ Ράιχ από το Πανεπιστήμιο του Ανόβερου προσπάθησαν να εκτιμήσουν τον ακρ

Ανεπαρκείς λύσειςιβή αριθμό των θυμάτων. Για την έρευνα τους επισκέφθηκαν πέντε περιφέρειες της Γερμανίας και εξέτασαν 78 ανεμογεννήτριες. Το αποτέλεσμα ήταν ότι από κάθε ανεμογεννήτρια σκοτώνονται κατά μέσο όρο δέκα έως δώδεκα νυχτερίδες. Δηλαδή οι συνολικά 25.000 ανεμογεννήτριες σκοτώνουν χονδρικά 250.000 νυχτερίδες ετησίως. Ένας πραγματικά ασύλληπτος αριθμός, σύμφωνα με τους οικολόγους.

‘Ενα διαφορετικό Design των ανεμογεννητριών θα μπορούσε να σώσει πολλά ζώα ‘Ενα διαφορετικό Design των ανεμογεννητριών θα μπορούσε να σώσει πολλά ζώα

Ως συμβιβαστική λύση μεταξύ των οικολόγων και των φορέων εκμετάλλευσης αιολικής ενέργειας προτείνουν οι ερευνητές να απενεργοποιούνται οι ανεμογεννήτριες την εποχή κατά την οποία ταξιδεύουν ιδιαίτερα πολλές νυχτερίδες. Σε ό,τι αφορά τα πουλιά δεν φαίνεται να υπάρχει μια εύκολη λύση, καθώς τα διάφορα είδη πουλιών μετακινούνται σε διαφορετικές εποχές. Στην Ισπανία έχουν εγκαταστήσει για την περίπτωση αυτή ένα ραντάρ που προειδοποιεί για διερχόμενα πουλιά, έτσι ώστε να απενεργοποιούνται εγκαίρως οι ανεμογεννήτριες. «Αλλά για να πετύχει αυτό θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν πολλές ανεμογεννήτριες και είναι ένα μοντέλο που δεν πρόκειται να λύσει το βασικό πρόβλημα», λέει ο Χιότκερ. Έχουν κατασκευαστεί επίσης ανεμογεννήτριες των οποίων ο σχεδιασμός αποτρέπει τις συγκρούσεις, καθώς τα πτερύγια τους είναι πάντα κάθετα προς το έδαφος. «Τα συστήματα αυτά δεν είναι όμως τόσο αποτελεσματικά και δεν έχουν επιτυχία στην αγορά», ισχυρίζεται ο Χιότκερ.

Brigitte Osterath / Mάρκος Βαρνάς / Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

http://www.dw.de

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων