Οι πέρδικες σε ένα παράδεισο στον… «Παράδεισο»

0

ektrofeio perdikesΑπό το εκτροφείο παραδίδονται 30.000 πουλιά το χρόνο σε Κρήτη, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες

Αφού γεννηθούν, μεγαλώσουν και πάρουν δυνάμεις, οι πέρδικες από τον «Παράδεισο» των Αρμένων Ρεθύμνου ταξιδεύουν για άλλους προορισμούς στους νομούς της Κρήτης, στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες και εκεί πετούν στην ελευθερία τους! Φεύγοντας, όμως, κάθε μεγάλη «παρτίδα» θα πάρει και τον… ύμνο της πέρδικας, της όμορφης και καμαρωτής… γυναίκας, όπως τον έχει πέρδικες εκτροφείο παράδεισος νεοσσοί πουλιά

Στο στάδιο συντήρησης, τελευταία φάση ανατροφής τους, πριν ταξιδέψουν και απελευθερωθούν πολυτραγουδήσει η λαϊκή μουσική παράδοση των Κρητικών.

Τα χιλιάδες πουλιά της ράτσας «με τα πλουμιά», που αλλάζουν πατρίδα κάθε χρόνο το φθινόπωρο, αφήνοντας τη γη που πρωτοείδαν το φως της ζωής, θα ταξιδέψουν με… προστάτες Δωδεκανήσιους, Κρητικούς και Κυκλαδίτες κυνηγούς και θα δουν την ελευθερία τους στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, στη Ρόδο, τη Λέρο, την Κάλυμνο, την Κάρπαθο, την Κω, την Τήνο, τη Σύρο και αλλού. Εκεί, πλέον, θα συνεχίσουν τη ζωή τους, παίρνοντας το οξυγόνο του Αιγαίου…

Του Μανόλη Παντινάκη
http://madeincreta.gr/

 Το εκτροφείο της πέρδικας, το μοναδικό κρατικό στην Κρήτη και στα νησιά, είναι μέσα σε ένα πραγματικό παράδεισο από πεύκα και κυπαρίσσια στη ρίζα του «Βρύσινα», στον «Παράδεισο» των Αρμένων, όπου συνδυάζεται το βουνίσιο και πεδινό τοπίο, εκεί που χτίζουν ήδη κατοικίες οικοδομικοί συνεταιρισμοί του Ρεθύμνου

Η επιλογή του χώρου στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 από την τότε Γενική Γραμματεία Δασών με πολιτικό προϊστάμενο το Γιάννη Σμπώκο, δεν προήλθε τυχαία, γιατί επιδιώκονταν η εξεύρεση μιας περιοχής, όπου να «παντρεύονται» δυο φυσικά περιβάλλοντα, που μπορεί να διαβιώσει το πανέμορφο είδος.

Εκκολαπτικές μηχανές σε αίθουσα του εκτροφείου

Εκκολαπτικές μηχανές σε αίθουσα του εκτροφείου

Βέβαια σήμερα, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, επήλθαν τρομακτικές και ανέλπιστες αλλαγές στο φυσικό τοπίο που αμαυρώνουν την αισθητική του και προκαλούν ανησυχία, χάριν των νέων μορφών της τεχνολογίας που έχουν επέλθει στην καθημερινότητα του ανθρώπου.

Έτσι, λοιπόν, σχεδόν… κόλλησαν στο άλσος τους καθρέπτες ενέργειας των Γερμανών για απορρόφηση της ενέργειας που δίνει… φως από τον ήλιο και «φύτρωσαν» στην κορυφή του «Βρύσινα» δεκάδες, θανατηφόρες στην πορεία, κεραίες για εκπομπή σήματος στην κινητή τηλεφωνία, στο ραδιόφωνο και στα κανάλια.

ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ… ΑΠΕΙΛΕΣ

Κάτω, λοιπόν, από αυτές τις σύγχρονες απειλές, θα πρέπει να ζευγαρώσουν στο… ραντεβού τους οι πέρδικες, να φέρουν στον κόσμο πέρδικες εκτροφείο παράδεισος νεοσσοί πουλιά νέους γόνους, να μεγαλώσουν σε καιρούς των μνημονίων που σκοτώνουν τις ανθρώπινες ζωές και αφού συντηρηθούν «στο χώρο συντήρησης», να φύγουν οδικώς ή ακτοπλοϊκώς, στους άλλους νομούς της Κρήτης στα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων…

 

Ο θάλαμος ωοτοκίας, για το ζευγάρωμα και η γέννηση των αυγών

Ο θάλαμος ωοτοκίας, για το ζευγάρωμα και η γέννηση των αυγών

Κι αν τα αδυσώπητα μέτρα από τους εντολοδόχους, δίχως τον παραμικρό δισταγμό, πλήττουν το σύνολο των κοινωνικών τάξεων, ωστόσο μείωση στην παραγωγή έργου, λόγω της γενικότερης οικονομικής σάρωσης στον δημόσιο τομέα, παρατηρείται τα δυο τελευταία χρόνια και στο εκτροφείο του «Παράδεισου».

Γι’αυτό, όταν οι κυνηγετικοί σύλλογοι ζητούν εναγωνίως πέρδικες, ο αριθμός «δεν φτάνει για όλους» και κάποιοι μένουν στο… περίμενε, ή «όταν έλθει η σειρά σου».

Το σημαντικό, όμως, είναι ότι οι έξι μόνιμοι εργαζόμενοι και οι δυο εποχικοί, παρότι και οι ίδιοι πλήττονται από τα μέτρα, οπλίζονται με μεγαλύτερη αγάπη και διάθεση για προσφορά, ώστε αφήνουν στην άκρη το ωράριο, τις υπερωρίες και τις αργίες και παρουσιάζονται σαν ευσυνείδητοι στρατιώτες όποτε παραστεί ανάγκη το εικοσιτετράωρο της μέρας, στο καθήκον τους, γιατί έχουν να κάνουν με ζωές, έστω κι αν δεν είναι ανθρώπινες!πέρδικες εκτροφείο παράδεισος νεοσσοί πουλιά

Εξηγεί ο κ. Χαρίτος Σηφακάκης, διευθυντής στο κρατικό εκτροφείο: «Θεωρώ δεύτερο σπίτι μου και εγώ και οι άλλοι εργαζόμενοι, τον χώρο που υπηρετούμε. Εδώ, όποτε χρειαστεί, θα τρέξουμε όλοι να προσφέρουμε αυτά που πρέπει στη μονάδα και να συμβάλλουμε στην ομαλή λειτουργία, από το πρώτο στάδιο γέννησης των πουλιών, μέχρι την ανάπτυξη και συντήρησή τους και μέχρι την παράδοση τους στους κυνηγετικούς συλλόγους της Κρήτης και των νησιών. Νομίζω ότι υπάρχει ένα ισχυρό δέσιμο…»

Το εκτροφείο των Αρμένων από τη λειτουργία του ως σήμερα, εκτιμάται, ότι έχει παραδώσει εκατοντάδες χιλιάδες πέρδικες στους κυνηγετικούς συλλόγους και ετησίως παραδίδονται από 25-30 χιλιάδες πουλιά.

Η εκτροφή τους πραγματοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή και μεθοδικότητα και με την συνδρομή δυο κτηνιάτρων που θα επέμβουν πέρδικες εκτροφείο παράδεισος νεοσσοί πουλιά άμεσα όταν χρειαστεί, σε όλους τους τομείς από την αναπαραγωγή έως την ολοκλήρωση της ανατροφής τους…

Ο μύλος, όπου ετοιμάζεται η τροφή των πουλιών

Ο μύλος, όπου ετοιμάζεται η τροφή των πουλιών

Ήδη είναι έτοιμα 105 ζευγάρια, που θα μπουν στο θάλαμο ωοτοκίας στα τέλη Δεκεμβρίου έως αρχές Ιανουαρίου για αναπαραγωγή, και θα ακολουθήσει και νέα παρτίδα ζευγαριών για τον πολλαπλασιασμό του πληθυσμού.

Ακολουθείται η διαδικασία της εκκόλαψης και επώασης και η είσοδος των νεοσσών στα στάδια της Α’ ηλικίας, της ανάπτυξης και της συντήρησης, οπότε αποκτούν πλέον τα μεγάλα ηλικιακά χαρακτηριστικά και φεύγουν για απελευθέρωση στη φύση.

ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ

Ο διευθυντής του εκτροφείου Χαρίτος Σηφακάκης

Ο διευθυντής του εκτροφείου Χαρίτος Σηφακάκης

«Ο γενετικός πληθυσμός», τονίζει ο κ. Σηφακάκης, «αλλάζει κάθε χρόνο, φεύγουν τα πουλιά που ενηλικιώθηκαν και έρχονται οι καινούριες ζωές για να τα συμπληρώσουν». Αναφερόμενος στις πληγές θανάτωσης του είδους, πέραν των φυσικών απωλειών που συνηθίζονται, όπως και στις ανθρώπινες υπάρξεις, σημειώνει ότι η διακοπή με τη ζωή μπορεί να επέλθει «ή από τους κυνηγούς που θανατώνουν χωρίς ενδοιασμό, ή από τα τρωκτικά που κυνηγούν τα περδικάκια, ή από τα φυτοφάρμακα που είναι ποτισμένη η γη, ή από τον χρόνο απελευθέρωσης, που συνήθως θα πρέπει να προσδιορίζεται το Φεβρουάριο κάθε χρόνου…»

Όμως, πέραν τούτων, παρατηρούνται και οι… εσωτερικές διαμάχες στον πληθυσμό μέσα στους χώρους που αναπτύσσονται ή πέρδικες εκτροφείο παράδεισος νεοσσοί πουλιά συντηρούνται.

Τότε, δηλαδή, που για τους δικούς τους λόγους επέρχεται εμφύλια σύρραξη, κάποιες φορές όμοια με εκείνη των… Χρυσαυγιτών στους αριστεριστές και προκαλούνται σοβαροί τραυματισμοί, και κάποιες φορές αν δεν σπεύσει πάραυτα ο γιατρός, επέρχεται το τέλος.

Οι «αδελφικές» αιματηρές συγκρούσεις σημειώνονται στο πεδίο της… αυλής, αλλά δεν είναι καθημερινό και μόνιμο φαινόμενο. Πολλές φορές λόγω της έγκαιρης επέμβασης και της παρακολούθησης αποφεύγεται ο θάνατος…

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων