Αυξάνονται οι λαθροκυνηγοί

0

proboleasΤα τελευταία χρόνια έχει ανέβει το κόστος για την έκδοση άδειας, που πλέον στοιχίζει 110 -170 ευρώ

«Ποιο άθλημα και ποια αναψυχή, οι κυνηγοί πλέον βγαίνουν για κρέας». Η συζήτηση με τον πολύπειρο κυνηγό από τη Θεσσαλία, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, είναι αποκαλυπτική. Οπως λέει, η φετινή κυνηγετική περίοδος είναι διαφορετική από τις προηγούμενες, καθώς για πολλούς το θήραμα σχετίζεται με την επιβίωση. «Δεν είναι τυχαία τα πάμπολλα δυστυχήματα που καταγράφονται με θύματα κυνηγούς. (Σ.σ.: έξι νεκροί στους δύο πρώτους μήνες της κυνηγετικής περιόδου.) Η απελπισία οδηγεί σε απροσεξίες».

Της Λίνας Γιάνναρου
kathimerini.gr

 Σύμφωνα με τις ομοσπονδίες κυνηγών, μολονότι τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των αδειών θήρας (από περίπου 300.000 πριν από μία οκταετία στις 180.000 σήμερα), για πρώτη φορά φέτος αφενός αναχαιτίστηκε αυτή η μείωση και αφετέρου εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον από νέους κυνηγούς. «Εχουμε σχετική αύξηση στις συγκεκριμένες άδειες. Πολύς κόσμος αρχίζει να ασχολείται με το κυνήγι χωρίς να είχε ποτέ προηγούμενη σχέση. Ενας πιθανός λόγος είναι η ανάγκη για κατανάλωση κρέατος» λέει στην «Κ» ο κ. Κυριάκος Σκορδάς, δασολόγος και διευθυντής υποστήριξης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης. Οπως σημειώνει, από την επεξεργασία των στοιχείων σε σχέση και με το κατά κεφαλήν εισόδημα του Ελληνα προκύπτει ότι σε περιόδους οικονομικής ανέχειας αυξάνεται «παραδοσιακά» η κυνηγετική ζήτηση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, αποτελούν όσοι κυνηγούν χωρίς άδεια. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το κόστος για την έκδοση άδειας (απαιτείται ετήσια ανανέωση) που κυμαίνεται πλέον στα 110-170 ευρώ (έχει υπολογιστεί ότι τα υπόλοιπα έξοδα ενός κυνηγού, από τις μετακινήσεις μέχρι τα εμβόλια των κυνηγόσκυλων και τις σφαίρες φτάνουν τις 3.000-4.000 ευρώ ετησίως). Πολλοί, μολονότι αδυνατούν να καταβάλουν το αντίτιμο της άδειας, συνεχίζουν να βγαίνουν στα βουνά, με κίνδυνο να «συλληφθούν» από τους θηροφύλακες. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, όταν ξεκίνησε η λειτουργία της το 2000 το ποσοστό των παραβάσεων που αφορούσαν κυνήγι χωρίς άδεια έφτανε το 30%. Τα τελευταία χρόνια είχε πέσει κάτω από 4%, ωστόσο φέτος σημείωσε αύξηση φτάνοντας στο 8%.

«Τους βλέπω τους θηροφύλακες, κάνουν δουλειά» λέει ο Θεσσαλός κυνηγός. «Ομως δεν επαρκούν για να φυλάξουν τα βουνά». Η λαθροθηρία καλά κρατεί σε πολλές περιοχές, με τους κυνηγούς να ακροβολίζονται εντός απαγορευμένων περιοχών, να κυνηγούν απαγορευμένα είδη (όπως οι αγριόπαπιες ή τα αγριόγιδα στην Ηπειρο, ο πληθυσμός των οποίων έχει αποδεκατιστεί) ή να χρησιμοποιούν παράνομες ηχομιμητικές συσκευές (κράχτες) ή προβολείς (για τον λαγό). Οταν συλλαμβάνονται, σε πολλές περιπτώσεις προβάλλουν ως άλλοθι τη δυσχερή οικονομική τους κατάσταση. Μολονότι πάντα υπήρχαν οι «παραδοσιακοί» λαθροθήρες, οι θηροφύλακες συναντούν πλέον όλο και περισσότερους «επαγγελματίες» που στοχεύουν στην πώληση του κρέατος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κανείς από τους έξι κυνηγούς που έχουν βρει τον θάνατο το τελευταίο διάστημα κατά τη διάρκεια του κυνηγιού (όλοι κυνηγούσαν αγριόχοιρους) δεν φορούσαν το πορτοκαλί γιλέκο, όπως ορίζει ο κανονισμός. Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του προέδρου του Κυνηγετικού Συλλόγου Τρίπολης, Γιώργο Ρουμελιώτη, «δεν μπορεί κανένας παράνομος να κυνηγά εις βάρος των νόμιμων κυνηγών».

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων