Αντιγραφή ο χάρτης Θεσσαλίας!!!

0

xartisΤο δικαστήριο έκρινε ότι ο χάρτης Θεσσαλίας και Σποράδων του 2006 ήταν απομίμηση – αντιγραφή

Σε δίκη ενώπιον του Εφετείου Λάρισας ξεδιπλώθηκε δικαστική διαμάχη γύρω από τον Κυνηγετικό Χάρτη, ο οποίος εκδόθηκε για λογαριασμό της Ζ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας και Νήσων Σποράδων το 2006. Ο χάρτης, ο οποίος εκδόθηκε από ιδιώτη τυπογράφο της Λάρισας ήταν αντιγραφή – απομίμηση των αντίστοιχων χαρτών το 2003 – 2004 και 2005 – 2006, σύμφωνα με την απόφαση που έχει στα χέρια του ο Καθηγητής/Φυσιογνώστης, Συντάκτης Κυνηγετικών Χαρτών Παναγιώτης Τριανταφυλλάκος.

Ο κ. Τριανταφυλλάκος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, θεωρώντας ότι ο επίδικος χάρτης ήταν αντιγραφή, με σύμπτυξη των αντίστοιχων χαρτών, τους οποίους ο ίδιος έχει συντάξει τις δύο προηγούμενες χρονικές περιόδους πριν το 2006.

Το Εφετείο Λάρισας με την απόφαση (254/2013), η οποία καθαρογράφηκε στις 3/9/2013 αποφάνθηκε ότι επρόκειτο για αντιγραφή – απομίμηση. Παρόμοια ήταν η απόφαση, το Μάρτιο του 2011, που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Λάρισας. Συγκεκριμένα, το Εφετείο κρίνει το έργο του Π. Τριανταφυλλάκου ως πρωτότυπο, τον θεωρεί ως κατασκευαστή βάσης δεδομένων, ενώ θεωρεί ότι έγινε προσβολή του ηθικού και του περιουσιακού δικαιώματός του.

Το δικαστήριο έκρινε ακόμη ότι η προστασία της πρωτοτυπίας και του κατασκευαστή βάσης δεδομένων επεκτείνεται και στην ιστοσελίδα και στα κείμενα που συνοδεύουν τους χάρτες του και επιβάλει χρηματική αποζημίωση για τα δικαστικά έξοδα.

«Η απόφαση του Εφετείου θεωρείται από εμένα προσωπικά και την οικογένειά μου ως συγκλονιστική. Όχι μόνο γιατί με δικαιώνει απέναντι σε έναν «αντιγραφέα» ή και περισσότερους αντιγραφείς, αλλά δικαιώνει και όλους εκείνους τους Κυνηγετικούς Συλλόγους ή Κυνηγετικές Ομοσπονδίες που στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια το έργο αυτό, στήριξαν το υγιές, το σωστό. Λυπούμαστε γιατί λίγοι επέλεξαν το δρόμο της αντιγραφής», αναφέρει ο Π. Τριανταφυλλάκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Κυνηγετικός Κόσμος μέσα από αυτή την απόφαση έχει στα χέρια του ένα σημαντικό νομικό κείμενο, που αποτελεί πλέον νομολογία του Κράτους ιδιαίτερα για Χάρτες, μιας και μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάτι σχετικό και ισχυρό. Αυτή η απόφαση αφορά και επεκτείνεται και σε πέραν των χαρτών πνευματικά δημιουργήματα ή βάσεις δεδομένων και ενδιαφέρει πολλούς».

 ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ
http://www.taxydromos.gr

 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων