Νέα ρυθμιστική για το κυνήγι μετά το μπλόκο του ΣτΕ

0

tn_Ellie_Hunt_007Στην έκδοση νέας ρυθμιστικής απόφασης για το κυνήγι εντός της εβδομάδας, ίσως και εντός της ημέρας, προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Παράγοντες του υπουργείου σημειώνουν πως δεν εξετάζεται η μείωση της κυνηγετικής περιόδου

Οπως έγραψε χθες το «Εθνος», το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε προσωρινή διαταγή για την παύση εκτέλεσης της ισχύουσας υπουργικής απόφασης έως ότου εκδικαστεί η αίτηση αναστολής που υπέβαλε η Ζωοφιλική Οικολογική Ενωση Ελλάδας.

Στόχος του υπουργείου είναι η νέα ρυθμιστική να προσαρμοστεί όσο το δυνατόν πληρέστερα στη νομολογία του ανωτάτου δικαστηρίου ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή λύση. Θα περιληφθούν έτσι όλες οι επιμέρους διατάξεις και απαγορεύσεις θήρας, οι οποίες ισχύουν σε διάφορες περιοχές της χώρας για λόγους προστασίας ευαίσθητων περιοχών που είτε υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από πυρκαγιές είτε διέπονται από ειδικό καθεστώς προστασίας (παραδείγματος χάριν περιοχές Natura).

Συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη τόνιζαν χθες πως είναι λανθασμένη η άποψη ότι δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές μελέτες προστασίας ειδικών περιοχών και αναφέρθηκαν σε περιοριστικές διατάξεις θήρας που ισχύουν σε διάφορα νησιά, όπως η Τήλος όπου απαγορεύεται συνολικά το κυνήγι αλλά και σε ορεινούς όγκους. Επισήμαιναν παράλληλα πως φέτος οι πυρκαγιές ήταν σημαντικά λιγότερες από άλλες χρονιές, συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν κατά 50% μειωμένες σε σχέση με πέρυσι.

Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν πως στη νέα ρυθμιστική θα υπάρξουν «λεκτικές και άλλες προσαρμογές», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν αν οι προσαρμογές αυτές θα έχουν ουσιαστικές επιπτώσεις στις διατάξεις περί κυνηγίου. Σε ό,τι αφορά στο εύρος της κυνηγετικής περιόδου, η οποία χαρακτηρίζεται ως υπερβολικά εκτεταμένη, το υπουργείο απαντά πως «δεν εξετάζουμε μείωση της περιόδου αυτήν τη στιγμή…».

Μανίνα Νικολοπούλου

http://www.ethnos.gr/

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων